Connect with us
Advertisement

Actualitate

Probleme pentru mamele cu copii între 2 și 3 ani: La singura creșă de stat din Alba Iulia, se fac rezervări cu un an înainte

Publicat

O problemă serioasă cu care se confruntă societatea românească este cea a copiilor cu vârste între 2 și 3 ani, ai căror părinți (sau chiar și bunici) lucrează 8 ore pe zi. Unde pot fi duși copiii ale căror mămici au terminat concediul de maternitate, lucrează, dar nu își permit să plătească o bonă? Răspunsul la această întrebare scoate la iveală o carență considerabilă în sistemul social din România.

Grădinițele de stat și majoritatea grădinițelor private primesc copii cu vârste începând de la 3 ani. Totuși, concediile de maternitate de care beneficiază mămicile după naștere se întind pe cel mult 2 ani. Cum, de cele mai multe ori, pentru a-și putea întreține familia, ambii părinți sunt nevoiți să lucreze, mamele se întorc la locul de muncă după concediul de maternitate. Așadar, ce variante are o mamă pentru copilul ei care a împlinit vârsta de 2 ani?

Dacă ambii părinți lucrează, în cazurile fericite, de micuți se ocupă bunicii, care, dacă sunt pensionari și au timpul necesar. Dacă, însă, bunicii nu sunt disponibili, îngrijirea micuților este încredințată ori unei bone (pe care nu toți părinții și-o permit), ori unei instituții specializate, cum ar fi o creșă.

În Alba Iulia există o singură creșă de stat, cea din cartierul Ampoi, care dispune de 50 de locuri și care este închisă pe perioada vacanțelor. Numărul mic de locuri de aici obligă părinții să își rezerve un loc pentru copii cu aproximativ un an înainte. Părinții care nu se află printre cei care reușesc să își înscrie copilul la creșa de stat, optează pentru o unitate din sistemul privat, care automat presupune costuri mai ridicate.

Cât plătesc părinții pe lună la o creșă sau grădiniță privată, pentru copilul cu vârsta de până la 3 ani?

O posibilitate pentru părinții care nu pot să își îngrijească micuții, din cauza locului de muncă, ar fi o creșă privată. Variantele disponibile în Alba Iulia îi obligă pe părinți să plătească între 400 și 700 lei pe lună, în funcție de preferințe.

O opțiune ar fi complexul „Clara & Ema Education & Fun”, situat pe strada Liviu Rebreanu, în spatele pieței din Cetate. Acesta oferă îngrijire în regim cresă și grădiniță pentru copii cu vârste începând de la 1 an până la 7 ani, dar și pentru copii de școală, de la clasa I până la clasa a IV-a, cu program after-school.

Aici, părinții au posibilitatea de a-și lăsa copii de 1-2 ani pe mâinile unor îngrijitoare profesioniste pentru o sumă cuprinsă între 150 și 220 lei pe lună. Creșa este deschisă pe toată durata anului și dispune de 60 de locuri pentru copii (dintre care 45 sunt încă disponibile). Pentru un program scurt, între orele 6.30 și 13.00, părinții trebuie să achite suma de 150 lei, iar pentru programul prelungit, între orele 6.30 și 17.45, costul este de 220 lei. Aceste prețuri nu includ și costul mâncării pentru cei mici. În această privință, părinții au două posibilități: să aducă mâncare de acasă, sau să încheie un contract cu o firmă de catering, pentru o sumă suplimentară de aproximativ 170 de lei pe lună.

În Alba Iulia există și grădinițe particulare, deschise pe tot parcursul anului, la care se pot înscrie și copii cu vârsta de 2 ani.  Una dintre acestea este grădinița „Licurici”, care dispune de o grupă pentru copii sub 3 ani, iar, în funcție de solicitări, ar putea înființa încă o grupă. Grădinița funcționează între orele 7.30 și 18.00, iar tariful pe lună ajunge la 590 de lei, cu masa inclusă.

O altă grădiniță care primește copii începând cu vârsta de 1 an și 2 luni este „Lumea Ștrumfilor”, deschisă pe tot parcursul anului. Pentru programul prelungit, de la 8.00 la 18.00, părinții plătesc suma de 700 lei, cu 3 mese pe zi și activități extrașcolare incluse (limba engleză și germană, teatru și altele, de la vârsta de 2 ani). Pentru programul scurt, până la ora 13.30, cu masa de prânz inclusă, tariful este de 550 lei, iar pentru programul scurt fără masa de prânz, costul se reduce la 450 lei.

Consultată în legătură cu această problemă, șefa Serviciului Public de Asistență Socială Alba Iulia, Adela Cristescu, a caracterizat situația ca fiind „o nișă descoperită” în legislația românească: „În mod real, mămicile care lucrează și nu își permit să își ducă micuții într-un sistem privat, nu au ce să facă. Nu le rămâne decât să își iubească și să își îngrijească copiii, pentru că statul român nu este pregătit să acopere nevoile copiilor din această categorie de vârsta, de 2-3 ani”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement