Connect with us
Advertisement

Actualitate

Productivitatea României. Zbucium între salarii mici, ore multe de muncă și fenomenul crescut al migrației

Publicat

Program lung, muncă dezorganizată, zile libere, productivitate scăzută. România este printre fruntașii Europei la numărul de ore lucrate lunar, dar are printre cele mai reduse indemnizații de pe continent. O scurtă radiografie asupra productivității, salariilor și a orelor de muncă prestate de români ne arată că muncim mult și producem puțin.

Muncim mult și producem puțin este concluzia la care au ajuns specialiștii în domeniu, concluzie care poate fi trasă și cu ochiul liber la o privire de ansamblu asupra fenomenului. Productivitatea României în câmpul muncii este de 62 la sută din media europeană, fiind mai mare decât la vecinii bulgari care sunt pe primul loc la productivitate redusă de pe continent. La capătul opus, cu o productivitate crescută peste medie, se află statele vestice.

Ne aflăm printre angajații cu cele mici salarii din Europa. În prezent, un angajat român câştigă, de cinci ori mai puţin faţă de salariul mediu al unui angajat din alte state ale  Uniunii. Comparativ cu angajaţii din Germania, românii câştigă de 6,4 ori mai puţin, iar faţă de cei din Franţa românii câştigă de 4,8 ori mai puţin, bulgarii fiind angajații care încheie clasamentul, cu un procent de 3,5 față de Franța.

Efectele salariilor mici au  zguduit puternic în ultimii ani populația țării. Conform ultimului raport ONU cu privire la migrație, România are peste 3,4 milioane de cetățeni plecaţi la muncă în străinătate sau stabiliţi definitiv, cu tot cu familii. Raportul plasează țara pe poziţia a doua într-un top mondial al migraţiei, o migrație a muncitorilor și a personalului calificat. O migrație ce se datorează salariilor din țară și a condițiilor de muncă. Românii preferă să meargă la muncă în străinătate, pe salarii mai mari, chiar dacă munca pe care o desfășoară e de cele mai multe ori de natură fizică.

Și totuși, cu o migrație în continuă creștere, salarii mici, productivitatea aflându-se la coada listei Europei, în ceea ce privește numărul de ore lucrate suntem în top 10 al Continentului. Românii ajung să lucreze în medie aproape 41 de ore pe săptămână. Ocupăm astfel locul 9 în Uniunea Europeană în funcţie de numărul orelor lucrate.

Spre exemplu, într-o săptămână, românii muncesc cu o oră mai mult decât spaniolii şi cu aproximativ două ore mai mult decât francezii sau italienii.

Rezultatul orelor multe de muncă, combinate cu salarii mici duce la o productivitate scăzută care se vede și se simte în viața de zi cu zi, în serviciile publice, în asistența medicală, asistența de specialitate, în comportamentul funcționarilor publici ele afectând ușor, ușor societatea contemporană românească.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement