Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Productivitatea României. Zbucium între salarii mici, ore multe de muncă și fenomenul crescut al migrației


Publicat

stres job munca

Program lung, muncă dezorganizată, zile libere, productivitate scăzută. România este printre fruntașii Europei la numărul de ore lucrate lunar, dar are printre cele mai reduse indemnizații de pe continent. O scurtă radiografie asupra productivității, salariilor și a orelor de muncă prestate de români ne arată că muncim mult și producem puțin.

Muncim mult și producem puțin este concluzia la care au ajuns specialiștii în domeniu, concluzie care poate fi trasă și cu ochiul liber la o privire de ansamblu asupra fenomenului. Productivitatea României în câmpul muncii este de 62 la sută din media europeană, fiind mai mare decât la vecinii bulgari care sunt pe primul loc la productivitate redusă de pe continent. La capătul opus, cu o productivitate crescută peste medie, se află statele vestice.

Ne aflăm printre angajații cu cele mici salarii din Europa. În prezent, un angajat român câştigă, de cinci ori mai puţin faţă de salariul mediu al unui angajat din alte state ale  Uniunii. Comparativ cu angajaţii din Germania, românii câştigă de 6,4 ori mai puţin, iar faţă de cei din Franţa românii câştigă de 4,8 ori mai puţin, bulgarii fiind angajații care încheie clasamentul, cu un procent de 3,5 față de Franța.

Efectele salariilor mici au  zguduit puternic în ultimii ani populația țării. Conform ultimului raport ONU cu privire la migrație, România are peste 3,4 milioane de cetățeni plecaţi la muncă în străinătate sau stabiliţi definitiv, cu tot cu familii. Raportul plasează țara pe poziţia a doua într-un top mondial al migraţiei, o migrație a muncitorilor și a personalului calificat. O migrație ce se datorează salariilor din țară și a condițiilor de muncă. Românii preferă să meargă la muncă în străinătate, pe salarii mai mari, chiar dacă munca pe care o desfășoară e de cele mai multe ori de natură fizică.

Și totuși, cu o migrație în continuă creștere, salarii mici, productivitatea aflându-se la coada listei Europei, în ceea ce privește numărul de ore lucrate suntem în top 10 al Continentului. Românii ajung să lucreze în medie aproape 41 de ore pe săptămână. Ocupăm astfel locul 9 în Uniunea Europeană în funcţie de numărul orelor lucrate.

Spre exemplu, într-o săptămână, românii muncesc cu o oră mai mult decât spaniolii şi cu aproximativ două ore mai mult decât francezii sau italienii.

Rezultatul orelor multe de muncă, combinate cu salarii mici duce la o productivitate scăzută care se vede și se simte în viața de zi cu zi, în serviciile publice, în asistența medicală, asistența de specialitate, în comportamentul funcționarilor publici ele afectând ușor, ușor societatea contemporană românească.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Controale în Alba pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori. Polițiștii au dat amenzi de 11.000 de lei

Publicat

Polițiștii specializați în combaterea delictelor silvice, împreună cu specialiști ai Gărzii Forestiere, Romsilva, jandarmii și lucrători din cadrul ocoalelor silvice, au efectuat 95 de controale pentru verificarea legalității exploatării materialului lemnos. Au fost aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei și confiscată cantitatea de 11 metri cubi de material lemnos.

În perioada 24-26 februarie 2021, polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, împreună cu silvicultori din cadrul Gărzii Forestiere Alba, specialiști din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba și lucrători din cadrul ocoalelor silvice au efectuat controale în teren pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale privind exploatarea, circulația, depozitarea și comercializarea materialului lemnos.

Astfel, polițiștii au efectuat 95 de controale în teren, au verificat 53 de mijloace de transport și au constatat 9 infracțiuni.

Au fost aplicate 67 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.000 lei și au fost confiscați 11 metri cubi de material lemnos.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tragedie în familia prefectului de Alba: Fratele acestuia, în vârstă de 55 de ani, s-a stins din viață

Publicat

Tragedie în familia prefectului de Alba, Nicolae Albu. Luni dimineață, fratele acestuia a suferit un infarct și a decedat. 

Bărbatul în vârsta de 55 de ani nu ar fi avut nicio afecțiune cunoscută. Cu o seară înainte de tragedie acesta chiar ar fi jucat fotbal alături de mai mulți cunoscuți.

Colegii și prietenii din PNL Alba transmit pe această cale sincere condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să îl odihnească în pace.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Ambulanță din Alba, implicată într-un accident rutier în Cluj Napoca. Echipajul, rănit ușor

Publicat

O ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță Alba a fost implicată într-un accident rutier petrecut în noaptea de duminică spre luni, pe o stradă din Cluj Napoca.

Echipajul: un medic de 69 de ani, o asistentă și șoferul au fost răniți ușor.

Aceștia au dus la Cluj Napocaun pacient cu COVID, care era în transfer către un spital din Oradea.

Echipajul din Alba Iulia a predat pacientul către un alt echipaj clujean și mergeau către decontaminare. 

Potrivit IPJ Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 23.00, pe strada Horea. Din primele date, ambulanța ar fi pătruns în intersecție în timp ce semaforul indica culoarea roșie, având în funcțiune semnalele acustice și luminoase.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea medicului de 69 de ani din Alba Iulia, care a suferit o contuzie la coloană, ambulanțierul o contuzie la șold și asistentul un traumatism minor la nivelul capului, au transmis reprezentații SJA  Alba pentru alba24.ro

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Alba, trimis în judecată după ce a încercat să întrețină relații sexuale cu verișoara sa într-un lan de porumb

Publicat

Un tânăr din județul Alba a fost trimis în judecată pentru tentativă de act sexual cu un minor, după ce a vrut să întrețină relații intime cu verișoara sa în vârstă de 14 ani. 

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, fapta s-a petrecut în noaptea de 27 iulie 2020.

Atunci în jurul orei 23.00, tânărul s-a deplasat alături de verișoara sa într-un lan de porumb, din apropierea unui imobil, unde au încercat să întrețină relații sexuale.

Tânărul a așezat-o pe minoră pe pământ și a apucat să se dezbrace parțial.

Însă, aceștia au fost surprinși de mama fetei, iar actul sexual nu s-a mai consumat, au transmis procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru alba24.ro.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, însă momentan nu a primit un prim termen de judecată.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate