Connect with us
Publicitate

Educație

Profesorii cercetați pentru violență la clasă nu vor mai putea desfășura activități cu elevii. Prevederi din noua lege

Publicat

Profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor vor avea interdicție să mai desfășoare activități cu elevii, până la finalizarea anchetei.

Este una dintre propunerile din legile Educației, a anunțat ministrul  Ligia Deca.

„Având în vedere că există multe situații în care până la finalizarea cercetării disciplinare profesorul nu poate fi împiedicat pe legea actuală să intre la clasă am introdus o prevedere prin care profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor să nu mai desfășoare activități didactice cu elevii”; a spus ministrul Educației.

Potrivit ministrului, profesorul păstrează drepturile salariale pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat din punct de vedere constituțional.

„Nu ne mai dorim ca profesorii violenți sau care prezumăm că ar fi fost violenți să aibă expunere la copii, la clase, la comunitatea școlară”, a mai spus ministrul Educației, potrivit Mediafax.

Prevederile din proiect

Extras din proiectul legii învățământului universitar:

(2) Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare și se sancționează potrivit art. 205:

  • a) faptele de violență fizică și/sau verbală, îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor, în situația în care, potrivit legii, nu reprezintă infracțiuni
  • b) orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor
  • c) manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar, în situația în care, potrivit legii, nu reprezintă infracțiuni
  • d) activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă
  • e) încălcarea dispozițiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel național sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii
  • f) alte fapte de natură să aducă atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor/elevilor și a familiilor acestora, ori să prejudicieze onoarea și/sau prestigiul unității/instituției, interesul învățământului.

(3) Abaterile disciplinare prevăzute la alin. (2), lit. a) și b) pot fi constatate numai după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialiști din cadrul din cadrul DGASPC la solicitarea scrisă a unității de învățământ.

(4) Cercetarea disciplinară a personalului didactic auxiliar se realizează conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(5) În cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru una din faptele prevăzute la art. 204, alin. (2), lit. a)-b), pe perioada desfășurării cercetării disciplinare, acesta nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii direcți, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale.

Art. 205

(1) Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

  • a) observație scrisă;
  • b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
  • c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
  • d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;
  • e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

(2) Pentru abaterile disciplinare prevăzute la art. 204 alin. (2), lit. a) și b) nu se pot aplica sancțiunile disciplinare prevăzute la alin. (1), lit. a)-c).

(3) În funcție de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancțiunilor stabilite la lit. b)-e) se dispune și măsura retragerii decorațiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic în conformitate cu prevederile art. 213.

(4) În situația aplicării sancțiunii disciplinare prevăzute la alin. (1), lit. d), pentru fapte referitoare la acte de violență fizică și/sau verbală și orice activități/atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/ elevilor, pentru o perioadă de 10 ani persoana sancționată nu poate exercita nicio activitate didactică în sistemul de învățământ”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate