Actualitate
Profesorii cu vechime de cel puțin 25 de ani în învățământ vor lucra mai puțin, fără scăderea salariului
Profesorii care au gradul didactic I și cel puțin 25 de ani vechime în învățământ vor beneficia de o reducere obligatorie a timpului petrecut la catedră, potrivit unui act normativ recent publicat. Potrivit legii, diminuarea normei de muncă nu va afecta salariul cadrului didactic.
Cadrele didactice care au o vechime de peste 25 de ani în învățământ, cu gradul didactic I, vor beneficia în curând de o reducere a normei didactice cu două ore săptămânal, potrivit Legii nr. 11/2017, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 163 din 6 martie 2017. Reducerea normei didactice nu va duce însă și la diminuarea salariului, potrivit legii care a intrat în vigoare pe 9 martie.
Potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, norma didactică (însemnând norma de lucru pe care un dascăl trebuie să o facă) este de opt ore zilnic, respectiv 40 de ore pe săptămân. O reducere a acesteia potrivit noii legi ar însemna un maxim de șase ore zilnic și cel mult 30 de ore săptămânal pentru acești profesori.
În prezent, norma didactică pentru personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani, având gradul didactic I și pentru cel din corpul profesorilor mentori se poate reduce cu două ore săptămânal, fără diminuarea salariului.
Totuși norma aplicabilă în prezent nu se referă decât la:
– profesorii din învăţământul secundar şi terţiar non-universitar, la cei din unitățile şi clasele cu program integrat şi suplimentar de artă şi sportiv, precum şi din unităţile cu activităţi extraşcolare şi din centrele sau cabinetele de asistenţă psihopedagogică (a căror normă săptămânală este de 18 ore);
– profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori;
– cadrele din învățământul special, unde norma didactică se situează între 16 și 20 de ore pe săptămână, după caz.
Noile modificări vizează însă toate categoriile de dascăli care au gradul I și cel puțin 25 de ani vechime în învățământ și impun reducerea normei de lucru ca fiind obligatorie.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News