Connect with us

Educație

Profesorii vor fi evaluați în fiecare an, pe o platformă online, cu impact asupra salariilor. Anunțul premierului Marcel Ciolacu

Publicat

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că profesorii vor fi evaluați în fiecare an pe o platform online. Se va ține cont de performanța elevilor și feedback de la alți profesori și directorii unităților de învățământ.

Ciolacu a dat ca exemplu o măsură care urmează să se aplice în domeniul educației, la recomandarea OCDE.

”Profesorii din România vor fi evaluați anual de pe o platformă online, cu analize ale performanței elevilor și feedback de la colegi și directori ai școlii, toate gestionate digital.

Iar aceste evaluări vor influența direct salariul dascălilor. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanța actului de educație, o așteptare unanimă la nivelul societății.

Este un exemplu din zecile de progrese concrete acumulate în ultimul an și jumătate, parcurs în care am reușit să obținem 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE care ne evaluează, aproape jumătate din totalul necesar”, a declarat Ciolacu, potrivit Agerpres.

Context

Ministerul Educației anunța, în urmă cu un an, constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță.

În ianuarie 2025, ministrul Daniel David anunța că indicatorii pentru creșterea veniturilor cadrelor didactice perfomante vor fi gata la finalul lunii mai.

Ciolacu, despre aderarea la OCDE

Premierul a participat miercuri la conferința ”România și OCDE – Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen”, eveniment organizat de Administrația Prezidențială.

”Adevărul este că aderarea la OCDE, gestionată simultan cu finalizarea PNRR, reprezintă cel mai dur, complex și sofisticat examen administrativ dat de România de la integrarea europeană încoace. A trebuit să învățăm să lucrăm aplicat, în echipe largi și într-un format interministerial, pe cele 26 de domenii de activitate, unde suntem evaluați la sânge, pentru a atinge standardele țintite.

Însă dacă facem un calcul de efort versus beneficii, avantajele sunt uriașe. Conform previziunilor Băncii Naționale a României, cât și ale celor venite dinspre mediul privat, intrarea în acest club select va deschide economiei românești oportunități enorme”, a subliniat Ciolacu.

El a punctat că aderarea la OCDE reprezintă un proiect de țară și un mesaj clar că România dorește să intre în rândul țărilor dezvoltate.

”În momentul în care intrăm în OCDE, în primul an fiscal, PIB-ul României poate crește cu aproape 7 puncte procentuale. Ar înseamna că până în 2030 avem șanse mari să atingem media europeană la un indicator extrem de relevant, numit PIB pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumpărare. Asta va aduce României acces la finanțare și la capital mult mai ieftine, plus un avans masiv în clasamentul destinațiilor de investiții. Mai mult, vom avea un loc la masa unde se decid marile politici fiscale și economice cu impact global”, a afirmat Ciolacu.

Ofelia Stînan are 20 de ani de experiență în presa locală și regională. A absolvit Facultatea de Ştiințe Politice și Administrative, secția Jurnalism. A intrat în echipa Alba24 din anul 2010. O puteti urmari pe Ofelia si pe contul ei de Linkedin vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    miercuri, 02.04.2025 at 23:48

    Până să se ajungă la evaluarea anuală a cadrelor didactice ar trebuii evaluați trimestrial ( nu anual ) alții.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement