Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Profitul multinaționalelor, impozitat cu minim 15% în 136 de state. România, una dintre marile beneficiare ale acordului global

Publicat

Un acord global privind impunerea unui impozit minim de 15% pe profitul companiilor multinaționale, a fost convenit de 136 de națiuni, a anunțat vineri Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), potrivit Reuters.

Reforma majoră a sistemului fiscal internațional finalizată de OCDE va ​​asigura că întreprinderile multinaționale (EMN) vor fi supuse unei cote de impozitare de minimum 15% începând cu 2023.

România, una dintre marile beneficiare ale acordului global

Măsura va face mai dificila evitarea impozitarii, iar România – o țară în care multinaționalele dețin o pondere importantă din economie- va avea de câștigat de pe urma limitarii externalizării profiturilor.

România este mai mult o piață a forței de muncă pentru companiile internaționale și mai puțin un beneficiar real al impozitării multor activități economice.

Anunț major al OECD privind impozitarea la nivel global a multinaționalelor

Reforma majoră a sistemului fiscal internațional finalizată de OCDE va ​​asigura că întreprinderile multinaționale (EMN) vor fi supuse unei cote de impozitare de minimum 15% începând cu 2023.

„Acordul de referință, convenit de 136 de țări și jurisdicții care reprezintă mai mult de 90% din PIB-ul global, va realoca, de asemenea, peste 125 miliarde de dolari din profiturile celor mai mari companii multinaţionale în toate ţările din lume, astfel încât să se asigure că aceste firme achită contribuţii fiscale corecte oriunde desfăşoară activităţi şi generează profituri”, precizează OECD.

Acord susținut de toate țările OECD și G20

După ani de negocieri intense pentru a aduce sistemul fiscal internațional în secolul 21, 136 de jurisdicții (din cei 140 de membri ai Cadrului inclusiv OECD) s-au alăturat declarației privind soluția cu doi piloni pentru a aborda provocările fiscale care decurg din Digitalizarea economiei.

Odată ce Estonia, Ungaria și Irlanda s-au alăturat acordului, acordul este susținut acum de toate țările OECD și G20. Patru țări – Kenya, Nigeria, Pakistan și Sri Lanka – nu au aderat încă la acord.

Ce prevede acordul global prin care sunt impozitate multinaționalele

Acordul global privind impozitul minim nu urmărește eliminarea concurenței fiscale, ci are ca bază „Soluţia pe Doi Piloni”, care urmează să fie propusă spre aprobarea Grupului statelor dezvoltate şi emergente (G20).

„Pilonul întâi” va asigura o distribuire mai corectă a profiturilor și a drepturilor de impozitare între țări în raport cu cele mai mari și mai profitabile întreprinderi multinaționale.

Pilonul doi introduce o rată minimă a impozitului la 15%. Noua rată minimă de impozitare se va aplica companiilor cu venituri peste 750 de milioane EUR și se estimează că va genera anual aproximativ 150 miliarde USD venituri fiscale suplimentare. Alte beneficii vor apărea, de asemenea, din stabilizarea sistemului fiscal internațional și din certitudinea fiscală sporită pentru contribuabili și administrațiile fiscale.

„Decizia de astăzi va face ca acordurile noastre fiscale internaționale să fie mai echitabile și să funcționeze mai bine”, a declarat secretarul general al OECD, Mathias Cormann.

Reacția Irlandei, țara în care au sedii Google, Facebook și Apple

După mai multe săptămâni de presiuni exercitate de SUA și Franța, Irlanda a anunțat că va înceta aplicarea unui impozit mic asupra corporațiilor, măsură care a fost o piatră de temelie pentru dezvoltarea sa economică.

Irlanda a renunţat să se opună implementării iniţiativei privind revizuirea impozitului global pe profit, fiind de acord să renunţe la nivelul de 12,5% pentru multinaţionale, un puternic impuls pentru eforturile de impunere a reglementării, transmite Reuters.

Autorităţile de la Dublin au criticat propunerea care prevede un impozit minim de 15% aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate.

„Guvernul a aprobat acum recomandarea mea ca Irlanda să se alăture consensului internaţional. Este o decizie corectă, sensibilă şi pragmatică”, a declarat joi, 7 octombrie, ministrul de Finanţe, Paschal Donohoe.

De ce s-a opus Irlanda majorării impozitului pentru multinaționale

Impozitul pe profit de 12,5% aplicat în Irlanda aduce prosperitate acestei ţări şi ”este un element cheie al politicii noastre economice de decenii”, a declarat recent Donohoe, care a apreciat că o creştere a acestei rate de impozitare ar crea probleme firmelor care au investit în Irlanda.

Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care a condus negocierile, stabilirea unui impozit minim de 15% ar genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de euro (175 miliarde de dolari).

Din cele 139 de ţări care au participat la negocierea acordului sub egida OECD, 9 state nu au vrut să îl semneze  inclusiv Irlanda, Estonia şi Ungaria.

Datorită impozitului scăzut pe profit, Dublinul a atras firme ca Google, Facebook şi Apple, iar acum rata de angajări la multinaționale depășește proporția de 1 din 10 oameni. Semnarea acordului de către Irlanda reprezintă un pas înainte spre adoptarea sa pe plan global.

Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%.

Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

”Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale.

Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Statele vor putea colecta anual venituri noi de 150 miliarde de dolari

Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann: ”Acordul de astăzi va face ca sistemul fiscal internaţional să fie mai corect şi să funcţioneze mai bine. Este o victorie majoră pentru un multilateralism echilibrat şi eficient.”

Statele vor colecta anual venituri noi în valoare de 150 de miliarde de dolari, iar drepturile de impozitare a unor profituri de 125 de miliarde de dolari vor reveni ţărilor în care multinaţionalele obţin veniturile.

Comunicat al OCDE: ”Acest acord de referinţă convenit de 136 de ţări şi jurisdicţii reprezintă peste 90% din PIB-ul mondial şi va reloca profituri de 125 de miliarde de dolari generate de aproximativ 100 din cele mai profitabile multinaţionale în alte ţări din lume, asigurând că firmele plătesc un impozit corect indiferent unde îşi desfăşoară activităţile şi generează profituri.”

suse: reuters, adevarul.ro, mediafax,

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Repetiție pentru PARADA de 1 Decembrie, la Alba Iulia. Sute de militari, lansatoare HIMARS, avioane F16 și elicoptere

Publicat

Primul antrenament general pentru parada de Ziua Națională 2022 de la Alba Iulia are loc marți, 29 noiembrie, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918.

Trupe și tehnică de luptă, printre care și lansatoare HIMARS, vor defila între Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” și Hotel Cetate.

Potrivit organizatorilor, dacă vremea va permite, cerul fi survolat și de avioane F16 și elicoptere IAR 330 SOCAT. 

La parada de Ziua Națională a României – 1 Decembrie, vor trece prin fața celor prezenți la Alba Iulia peste 800 de militari, vehicule de luptă, aparatură antiaeriană și terestră, dar și transportoare și autospeciale.

În cadrul dispozitivului de defilare pe jos va face parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă, dislocat la Cincu, județul Brașov.

Vezi PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

De asemenea, pentru desfășurarea evenimentelor, în perioada 29 noiembrie – 1 Decembrie vor fi restricții de circulație pe mai multe străzi din municipiu.

Citește și RESTRICȚII de circulație în 1 Decembrie la Alba Iulia. LISTA străzilor cu trafic restricționat, de marți până joi. Intervale orare

Potrivit Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în municipiul Alba Iulia, vor avea loc, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2022, manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene aparţinând Ministerului Apărării Naționale și care se vor desfășura după următorul program:

Miercuri, 30 noiembrie 2022

Ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la următoarele ansambluri monumentale:

 • ora 9.30, la monumentul „I.C. Brătianu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”)
 • ora 10.00, la monumentul „Iuliu Maniu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”)
 • ora 11.00, la monumentul „Mihai Viteazul” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”)
 • ora 11.30, la ansamblul monumental „Regele Ferdinand și Regina Maria” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”)
 • ora 12.00, în Piața Tricolorului va avea loc arborarea Drapelului Național al României. Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Joi, 1 decembrie 2022

 • ora 13.40, ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”)
 • ora 14.00: ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a:
  • 15 detașamente de defilare pe jos (aproximativ 850 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, personal din cadul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba Iulia, a organizației Crucea Roșie Română)
  • 11 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă HUMVEE, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și ale organizației Crucea Roșie Română)
  • elicoptere IAR 330 SOCAT ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”
  • avioane F-16 Fighting Falcon aparținând Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”
  • din cadrul dispozitivului de defilare pe jos va face parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă, dislocat la Cincu, județul Brașov.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor, în Alba Iulia, în zilele de 29 și 30 noiembrie 2022, se vor desfășura repetiții și antrenamente generale care vor afecta, pentru scurte perioade de timp, activitățile curente din centrul orașului.

Antrenamentele generale vor avea loc în intervalul orar 13:00 – 15:00, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT la Alba Iulia. Fetiță de 9 ani, lovită de o mașină în zona unei treceri de pietoni, în cartierul Cetate

Publicat

Un accident rutier s-a produs marți, 29 octombrie, în jurul orei 12:20, pe o stradă din cartierul Cetate din Alba Iulia.

Din primele informații o fetiță ar fi fost lovită de o mașină în apropierea unei treceri de pietoni.

Evenimentul rutier s-a produs în zona intersecției dintre străzile Ștefan cel Mare și Poligonului din Alba Iulia.

La fața locului a intervenit și un echipaj de la Serviciul județean de Ambulanță Alba.

Potrivit primelor informații, o fetiță de 9 ani ar fi încercat să treacă printr-un loc nepermis, situat aproape de o trecere de pietoni.

Aceasta ar fi suferit o leziune ușoară.

Sursa foto: Facebook, Cătălin L.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum arată sediul Jandarmeriei Alba, în apropierea Zilei Naționale. Lucrări de modernizare

Publicat

Sediul Jandarmeriei Alba este modernizat printr-un proiect de peste 3,5 milioane lei, ce includ și lucrări de reabilitare termică. Fațada clădirii a fost renovată, fiind imprimate culorile drapelului național.

De Ziua Națională, jandarmii din Alba sunt implicați în mai multe misiuni, iar 72 dintre ei vor participa la parada militară, inclusiv cu tehnică de specialitate.

Vezi Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară cu peste 800 de militari, elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane F-16. PROGRAM

În ceea ce privește sediul Jandarmeriei Alba, acesta este supus unor lucrări de modernizare menite să îmbunătățească eficiența energetică a clădirii. Imobilul este situat în municipiul Alba Iulia, pe strada Alexandru Ioan Cuza. Suprafața construită a clădirii este de 383,60 mp, iar suprafața desfășurată este de 1990,55 mp.

Vezi PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Proiectul include lucrări de termoizolație, înlocuirea tâmplăriei și a instalațiilor, sistem modern de încălzire / răcire și montarea unor panouri solare. Termenul de finalizare al proiectului este decembrie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Profitul Cupru Min Abrud a EXPLODAT în primele șase luni din 2022. Cifre duble față de perioada similară a anului trecut

Publicat

cupru min

Cupru Min SA Abrud, companie minieră aflată în subordinea Ministerului Economiei, continuă și în 2022 performanța economică record din 2021. 

Cu cei aproximativ 600 de angajați, Cupru Min Abrud este cel mai important angajator din zona Munților Apuseni și principalul magnet pentru forța de muncă.

Societatea care exploatează cel mai mare zăcământ de cupru din România a avut în primele șase luni din 2022 un profit de circa 35 de milioane de lei (7 milioane de euro), sumă raportată la o cifră de afaceri de 222 de milioane de lei.

Cifrele sunt duble față de perioada similară a anului 2021, când, la mijlocul anului, a existat un profit de 14 milioane de lei (3 milioane de euro) și o cifră de afaceri în valoare de 116 milioane de lei.

La sfârșitul anului trecut, profitul a fost unul record: 100 de milioane de lei (20 de milioane de euro), cu o evoluție fulminantă față de anul anterior (6,9 milioane de lei).

VIDEO: Cupru Min Abrud, implicată într-un proiect care folosește inteligența artificială pentru monitorizarea siturilor miniere

În 2023, compania va exploata și va cinde 50.000 de tone de concentrat de cupru.

Compania din Abrud este implicată într-un proiect extrem de important și inedit în același timp, care dezvoltă o platformă de inteligență artificială pentru monitorizarea și analiza siturilor miniere din 5 perimetre ale Europei.

Proiectul a fost numit Goldeneye. Finanțarea este asigurată de Comisia Europeană, care a acordat 8,4 milioane de euro prin programul Horizon 2020.

Această platformă este un instrument pentru exploatările miniere, pentru a monitoriza stabilitatea pantelor în cariere, stabilitatea haldelor de steril minier și stabilitatea iazurilor de decantare.

În final, utilizarea acestui instrument va aduce economii substanțiale companiei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax