Economie
Profitul multinaționalelor, impozitat cu minim 15% în 136 de state. România, una dintre marile beneficiare ale acordului global
Un acord global privind impunerea unui impozit minim de 15% pe profitul companiilor multinaționale, a fost convenit de 136 de națiuni, a anunțat vineri Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), potrivit Reuters.
Reforma majoră a sistemului fiscal internațional finalizată de OCDE va asigura că întreprinderile multinaționale (EMN) vor fi supuse unei cote de impozitare de minimum 15% începând cu 2023.
România, una dintre marile beneficiare ale acordului global
Măsura va face mai dificila evitarea impozitarii, iar România – o țară în care multinaționalele dețin o pondere importantă din economie- va avea de câștigat de pe urma limitarii externalizării profiturilor.
România este mai mult o piață a forței de muncă pentru companiile internaționale și mai puțin un beneficiar real al impozitării multor activități economice.
Anunț major al OECD privind impozitarea la nivel global a multinaționalelor
Reforma majoră a sistemului fiscal internațional finalizată de OCDE va asigura că întreprinderile multinaționale (EMN) vor fi supuse unei cote de impozitare de minimum 15% începând cu 2023.
„Acordul de referință, convenit de 136 de țări și jurisdicții care reprezintă mai mult de 90% din PIB-ul global, va realoca, de asemenea, peste 125 miliarde de dolari din profiturile celor mai mari companii multinaţionale în toate ţările din lume, astfel încât să se asigure că aceste firme achită contribuţii fiscale corecte oriunde desfăşoară activităţi şi generează profituri”, precizează OECD.
Acord susținut de toate țările OECD și G20
După ani de negocieri intense pentru a aduce sistemul fiscal internațional în secolul 21, 136 de jurisdicții (din cei 140 de membri ai Cadrului inclusiv OECD) s-au alăturat declarației privind soluția cu doi piloni pentru a aborda provocările fiscale care decurg din Digitalizarea economiei.
Odată ce Estonia, Ungaria și Irlanda s-au alăturat acordului, acordul este susținut acum de toate țările OECD și G20. Patru țări – Kenya, Nigeria, Pakistan și Sri Lanka – nu au aderat încă la acord.
Ce prevede acordul global prin care sunt impozitate multinaționalele
Acordul global privind impozitul minim nu urmărește eliminarea concurenței fiscale, ci are ca bază „Soluţia pe Doi Piloni”, care urmează să fie propusă spre aprobarea Grupului statelor dezvoltate şi emergente (G20).
„Pilonul întâi” va asigura o distribuire mai corectă a profiturilor și a drepturilor de impozitare între țări în raport cu cele mai mari și mai profitabile întreprinderi multinaționale.
Pilonul doi introduce o rată minimă a impozitului la 15%. Noua rată minimă de impozitare se va aplica companiilor cu venituri peste 750 de milioane EUR și se estimează că va genera anual aproximativ 150 miliarde USD venituri fiscale suplimentare. Alte beneficii vor apărea, de asemenea, din stabilizarea sistemului fiscal internațional și din certitudinea fiscală sporită pentru contribuabili și administrațiile fiscale.
„Decizia de astăzi va face ca acordurile noastre fiscale internaționale să fie mai echitabile și să funcționeze mai bine”, a declarat secretarul general al OECD, Mathias Cormann.
Reacția Irlandei, țara în care au sedii Google, Facebook și Apple
După mai multe săptămâni de presiuni exercitate de SUA și Franța, Irlanda a anunțat că va înceta aplicarea unui impozit mic asupra corporațiilor, măsură care a fost o piatră de temelie pentru dezvoltarea sa economică.
Irlanda a renunţat să se opună implementării iniţiativei privind revizuirea impozitului global pe profit, fiind de acord să renunţe la nivelul de 12,5% pentru multinaţionale, un puternic impuls pentru eforturile de impunere a reglementării, transmite Reuters.
Autorităţile de la Dublin au criticat propunerea care prevede un impozit minim de 15% aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate.
„Guvernul a aprobat acum recomandarea mea ca Irlanda să se alăture consensului internaţional. Este o decizie corectă, sensibilă şi pragmatică”, a declarat joi, 7 octombrie, ministrul de Finanţe, Paschal Donohoe.
De ce s-a opus Irlanda majorării impozitului pentru multinaționale
Impozitul pe profit de 12,5% aplicat în Irlanda aduce prosperitate acestei ţări şi ”este un element cheie al politicii noastre economice de decenii”, a declarat recent Donohoe, care a apreciat că o creştere a acestei rate de impozitare ar crea probleme firmelor care au investit în Irlanda.
Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care a condus negocierile, stabilirea unui impozit minim de 15% ar genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de euro (175 miliarde de dolari).
Din cele 139 de ţări care au participat la negocierea acordului sub egida OECD, 9 state nu au vrut să îl semneze inclusiv Irlanda, Estonia şi Ungaria.
Datorită impozitului scăzut pe profit, Dublinul a atras firme ca Google, Facebook şi Apple, iar acum rata de angajări la multinaționale depășește proporția de 1 din 10 oameni. Semnarea acordului de către Irlanda reprezintă un pas înainte spre adoptarea sa pe plan global.
Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.
Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%.
Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.
”Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale.
Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.
Statele vor putea colecta anual venituri noi de 150 miliarde de dolari
Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann: ”Acordul de astăzi va face ca sistemul fiscal internaţional să fie mai corect şi să funcţioneze mai bine. Este o victorie majoră pentru un multilateralism echilibrat şi eficient.”
Statele vor colecta anual venituri noi în valoare de 150 de miliarde de dolari, iar drepturile de impozitare a unor profituri de 125 de miliarde de dolari vor reveni ţărilor în care multinaţionalele obţin veniturile.
Comunicat al OCDE: ”Acest acord de referinţă convenit de 136 de ţări şi jurisdicţii reprezintă peste 90% din PIB-ul mondial şi va reloca profituri de 125 de miliarde de dolari generate de aproximativ 100 din cele mai profitabile multinaţionale în alte ţări din lume, asigurând că firmele plătesc un impozit corect indiferent unde îşi desfăşoară activităţile şi generează profituri.”
suse: reuters, adevarul.ro, mediafax,
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News