Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prognoză agrometeorologică: Starea de vegetație a culturilor agricole va fi, în general, bună și medie

Publicat

tractor cu disc Ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfășura normal pe majoritatea suprafețelor agricole, starea de vegetație a plantelor fiind, în general, bună și medie, se arată în prognoza agrometeorologică, valabilă în 11 – 17 noiembrie și publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În intervalul menționat va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, pe întreg teritoriul agricol al țării. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 4 și 19 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind cuprinse între un grad și 11 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole.

De asemenea, temperatura maximă a aerului se va situa între 9 și 24 de grade Celsius, în cea mai mare parte a țării, în timp ce minima aerului va fi cuprinsă între zero și 13 grade Celsius, la nivelul întregii țări.

La nivelul solului agricol (adâncimea de 10 cm), temperatura medie diurnă va prezenta valori cuprinse între 6 și 18 grade Celsius, în toate zonele de cultură, favorabile continuării proceselor de creștere și dezvoltare la speciile de toamnă semănate până în prezent. În următorul interval se prognozează ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată țara.

Potrivit ANM, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare și local apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură ale țării. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în nordul și nord-estul Moldovei, centrul și sudul Dobrogei, estul Munteniei, nord-estul Banatului, sud-vestul Transilvaniei.

În ceea ce privește starea de vegetație a culturilor agricole și în condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfășura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafețelor agricole, starea de vegetație a plantelor fiind în general bună și medie.

În funcție de data semănatului, culturile de orz și grâu de toamnă vor înregistra fazele de germinare (60-100%), răsărire (30-100%), apariția frunzei a treia (20-100%) și înfrățire (10-40%), iar sub aspect fenologic, rapița semănată în epoca optimă se va afla la răsărire (20-100%) și înfrunzire (4-13 frunze), în aproape toate regiunile agricole.

Totodată, speciile pomicole și viticole își vor continua maturarea lemnului/coardelor și îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor, în toate plantațiile.

Lucrările agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturi vegetale, arături de toamnă, fertilizări) se vor desfășura în condiții bune, conform prognozei de specialitate.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax