Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Proiect de lege pentru plafonarea tarifelor RCA. Inițiatorii cer sancțiuni mai dure pentru firmele de asigurări

Publicat

Un proiect de lege depus la Senat prevede plafonarea tarifelor RCA și eliminarea posibilității de sancționare doar cu avertismente pentru asigurători, ci cu amenzi între 50.000 de lei și 500.000 de lei.

Propunerile vin în contextul evoluției pieței de asigurări după falimentul City Insurance.

„Falimentul unei companii gigant din domeniul asigurărilor (City Insurance) a creat o pseudojustificare de a elucta câștiguri financiare greu de suportat de către cetățenii care trebuie să încheie asigurări civile obligatorii”, susțin inițiatorii proiectului.

Potrivit surselor citate, ”companiile de asigurare de piața de profil din România au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult, creând inadvertențe socio-economice pe piața de profil, ducând de foarte multe ori la imposibilitatea încheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie”.

Vezi proiectul de lege

De asemenea, inițiatorii doresc, ”în vederea descurajării asigurătorilor RCA de a majora tarifele percepute asiguraților și totodată pentru realizarea unui sistem stabil și echitabil pentru asigurați, prin sancționarea cu mărirea amenzii pentru faptele asigurătorilor RCA, de la 50.000 de lei la 500.000 de lei”.

Aceste amenzi sunt prevăzute și de legea actuală, însă sancțiunile se referă la avertisment scris sau, prin derogare, amenzile amintite.

De asemenea, potrivit propunerii de act normative, asigurătorii RCA vor fi obligați să nu depășească tarifele de referință ale ASF.

Actul normativ va permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice.

”În momentul de față, în momentul de față, explozia prețurilor nu are cauze reale.

„Mai mult, potrivit calculelor făcute de către specialiști, profitul asigurătorilor în prezent este de peste 50%. Conform celor declarate de către conciliatorii în asigurări, “în primul semestrul al anului 2021 comunicarea pentru dauna medie a fost circa 8.000 de lei. Având in vedere 5 din 100 de șoferi fac accidente, deci 8000 x 5 = 40.000 de mii. La asigurător ar rămâne 70.000 de mii de lei. Potrivit ASF, pentru un tir de peste 16 tone, prețul de referință este de 7.100 de lei, plus indicele de profit 36%, ar veni aprox. 9700 de lei, deci nicidecum peste 14.000- 18.000 de lei. Adică, la o sută de polițe RCA vândute, firma de asigurări rămâne cu un profit de 70.000 de lei, conform calculelor, adică asigurătorul câștigă 50%”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Vezi expunerea de motive

Modificările propuse la Legea asigurărilor

Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie (în vigoare de la 12 iulie 2017)

Art. 2. – Definiţii

Punctul 5 propus pentru abrogare:

”5. asigurat cu risc ridicat – persoana care pe baza încadrării în clasele de risc pentru care cel puţin 3 asigurători RCA ofertează un tarif de primă de N ori mai mare decât tariful de referinţă calculat de către BAAR; factorul „N” este stabilit de către BAAR, cu aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi este calculat pentru un vehicul cu aceleaşi caracteristici tehnice cu cele ale vehiculului pentru care se solicită asigurarea, precum şi pentru aceeaşi clasă de bonus-malus a asiguratului/utilizatorului;

caracteristicile tehnice ale vehiculelor se vor raporta la capacitatea cilindrică, cu excepţia vehiculelor cu motoare electrice, caz în care se va ţine seama de puterea acestora”.

Art. 2, pct. 24 propus pentru modificare astfel:

”24. tarif de referinţă – prima de asigurare determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieţei de asigurări RCA. Tariful de referinţă se calculează conform formulei:

T. ref = PR x (1+IBNR) x (1+f)t x (1+i)t / (1-Ch-P) x (1-BM), în care:

PR = prima de risc = dauna medie (Dm) x frecvenţa medie (Fm), rezultate pe baza datelor statistice;

IBNR = factorul de încărcare aferent rezervei de daune întâmplate, dar neavizate sau insuficient avizate;

f = rata anuală de modificare a frecvenţei daunei, pe baza datelor statistice;

i = rata anuală de modificare a inflaţiei (severităţii) daunelor, pe baza datelor statistice;

t = diferenţa în ani dintre data medie de apariţie a daunelor din perioada de aplicare a tarifului de referinţă şi data medie de apariţie a daunelor din perioada de analiză;

Ch = cheltuielile asigurătorului determinate la valoare medie exprimat ca procent din prima brută;

P = marja de profit exprimată ca procent din prima brută;

BM = încărcare datorită aplicării sistemului bonus-malus;

Dm şi Fm sunt factori raportaţi la ultimii 5 ani”

Varianta actuală:

”24. tarif de referinţă – prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieţei de asigurări RCA. Tariful de referinţă se calculează conform formulei:

T. ref = PR x (1+IBNR) x (1+f)t x (1+i)t / (1-Ch-P) x (1-BM), în care:

PR = prima de risc = dauna medie (Dm) x frecvenţa medie (Fm), rezultate pe baza datelor statistice;

IBNR = factorul de încărcare aferent rezervei de daune întâmplate, dar neavizate sau insuficient avizate;

f = rata anuală de modificare a frecvenţei daunei, pe baza datelor statistice;

i = rata anuală de modificare a inflaţiei (severităţii) daunelor, pe baza datelor statistice;

t = diferenţa în ani dintre data medie de apariţie a daunelor din perioada de aplicare a tarifului de referinţă şi data medie de apariţie a daunelor din perioada de analiză;

Ch = cheltuielile asigurătorului determinate la valoare medie exprimat ca procent din prima brută;

P = marja de profit exprimată ca procent din prima brută;

BM = încărcare datorită aplicării sistemului bonus-malus;

Dm şi Fm sunt factori raportaţi la ultimii 5 ani;”

Art. 6, alin. 3 propus pentru modificare astfel:

”(3) Asigurătorii RCA îşi asumă răspunderea pentru toate contractele RCA, precum și pentru erorile sau omisiunile apărute la emiterea contractelor, fie direct, fie prin intermediarii de asigurări, definiţi conform Legii nr. 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări, cu modificările şi completările ulterioare”.

Forma actuală:

(3) Asigurătorii RCA îşi asumă răspunderea pentru toate contractele RCA, inclusiv pentru cele alocate de către BAAR conform art. 19 alin. (2), precum şi pentru erorile sau omisiunile apărute la emiterea contractelor RCA fie direct, fie prin intermediarii în asigurări, definiţi conform Legii nr. 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 18, alin. (1) propus pentru modificare astfel:

”Art. 18. – Stabilirea primei de asigurare RCA şi informarea asiguratului

(1) Asigurătorul calculează o primă de asigurare astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor RCA, fără a depăși valoarea tarifului de referință stabilit de ASF”.

Forma actuală:

”Art. 18. – Stabilirea primei de asigurare RCA şi informarea asiguratului

(1) Asigurătorul calculează o primă de asigurare astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor RCA”.

Art. 19. ”Prevederi aplicabile asiguraţilor cu risc ridicat”, propus pentru abrogare.

Art. 32 (Organizarea şi funcţionarea BAAR), alin (2/ BAAR are următoarele atribuţii), litera j) – de alocare a asiguraţilor cu risc ridicat, în conformitate cu prevederile art. 19, propus pentru abrogare.

Art. 36. – ”Atribuţii ale BAAR în gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat”, alin (1 – BAAR elaborează proceduri pentru gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat, care să cuprindă cel puţin următoarele), lit c) modul de determinare şi publicare a factorului „N” prevăzut la art. 2 pct. 5 – propus pentru abrogare.

Art. 37. – Contravenţii şi sancţiuni, alineat 2 – Săvârşirea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se sancţionează astfel:

”a) faptele asigurătorilor RCA prevăzute la alin. (1) lit. a), b), d), g), h) şi i), cu avertisment scris sau, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei”

propus pentru modificare astfel:

”a) faptele asigurătorilor RCA prevăzute la alin. (1) lit. a), b), d), g), h) şi i), cu amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei”.

Prețurile RCA au mai fost plafonate pentru 6 luni în anul 2016. Însă atunci asigurătorii au dat în judecată Guvernul, iar România a intrat în infringement.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Bazinul din Alba Iulia, închis în minivacanța de 1 Decembrie 2022. Când va fi redeschis publicului

Publicat

Bazinul din Alba Iulia se închide în minivacanța de 1 Decembrie 2022. Motivul pentru care bazinul se închide este acela că se vor realiza reparații și lucrări de curățenie. 

Anunțul închiderii bazinului pentru mai multe zile a fost făcut de administratori pe Facebook.

Potrivit acestora, În perioada 30 noiembrie 2022 – 04 decembrie 2022, Bazinul Olimpic Alba Iulia va fi închis, pentru reparații curente și igienizare. Luni 05 decembrie 2022, bazinul va fi deschis pentru public de la ora 7, chiar dacă este prima zi de luni din lună.

CITEȘTE ȘI: PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Reaminim că cea mai așteptată zi din minivacanță este cea din data de 1 decembrie, când la Alba Iulia și în toată țara se sărbătorește Ziua Națională a României.

Din program nu vor lipisi parada militară, masa populară, concerte de 1 Decembrie, pe scena din Piața Cetății și focuri de artificii.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Operațiune de relocare a statuii gigant a Reginei Maria, din fața Sălii Unirii. Va fi mutată într-un alt loc din Alba Iulia

Publicat

Statuia Reginei Maria, amplasată temporar în Piața Cetății, în fața scărilor de la Sala Unirii, este relocată luni, 28 noiembrie. 

Noul loc în care va fi pusă în valoare, găsit de autoritățile locale, va fi Parcul Unirii, în zona dinspre Hotel Cetate. Se pare că s-a dorit amplasarea ei în noul loc, înainte de 1 Decembrie, când în oraș sunt așteptați mii de vizitatori.

Operațiunea este destul de complicată, în condițiile în care dimensiunea este considerabilă.

Statuia Reginei Maria este o donație realizată la iniţiativa unor persoane private, fiind dezvelită în urmă cu aproximativ o lună și jumătate, cu prilejul Centenarului Încoronării.

La evenimentul din 15 octombrie au participat Custodele Coroanei Române, Margareta, principele Radu şi principesa Sofia, patriarhul Daniel, înalţi ierarhi ortodocşi, dar şi câteva sute de persoane.

Lucrare a sculptorului Mircea Rusu, statuia a fost realizată la comanda mai multor persoane private, printre care fostul procuror general Augustin Lazăr şi Mohammad Murad.

Potrivit plăcii postate pe soclul statuii, printre cei care au avut rolul de mecena în acest caz se mai numără Matei Miko, Daniel Metz, Ioan Popa, dar şi familiile Alexandru Nicolici şi Dan Nicolici, Alexandra Lazăr, Septimius Cosmin Suciu, Iuliu Chiorean, Alexandru Rotaru, Călin Iacob Tătaru, Ion Bercu şi Victor Florean.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spectacol de teatru de păpuși la ”Prichindel” de 1 Decembrie. Intrarea este liberă, în limita locurilor

Publicat

Teatrul de Păpuși „Prichindel” prezintă joi, 1 Decembrie 2022, de la orele 16:00, spectacolul Alba meleaguri de poveste – Tărâmul zânelor. 

Spectacolul are loc la Sala 67 a Teatrului de Păpuși Prichindel din Alba Iulia și face parte din festivalul ”România tradițională”, ediția 1, eveniment organizat alături de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

”Piesa pe care v-o propunem spre vizionare face parte din cadrul programului Laboratorului de Teatru și prezintă copiilor istoria, legendele și obiectivele turistice interesante ale județului Alba” au transmis reprezentanții instituției.

Echipa spectacolului:

Scenariul: Ioana Bogățan și Teodora Popa

Regia artistică: Teodora Popa

Scenografia: Elena Ilaș

Sculptură: Florin Lucian Marin

Muzica: Levente Szöcs

Distribuția: Viorica Boda, Ramona Benchea Mincu, Teodora Popa, Tudor Cristian Popa

Regia tehnică: Elena Madaras

Lumini: Ovidiu Tămășan

Sunet: Florin Andrea

Mașinist: Gheorghe Hațegan

Manager Ioana Bogățan

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Unde a fost găsit un tânăr din Aiud care s-a urcat beat la volan. Ce a indicat etilotestul și ce au descoperit polițiștii

Publicat

Un tânăr din Aiud a fost descoperit de oamenii legii, în noaptea de 27 noiembrie, în șanțul de colectare a apei pluviale de pe strada Gorunului din Aiud. Când au început să vorbească cu el, polițiștii și-au dat seama că era sub influența băuturilor alcoolice. Mai mult de atât, aceasta nu era singura problemă. 

Potrivit IPJ Alba, în jurul orei 22,30, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Aiud, în timp ce acționau împreună cu polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud, pe strada Gorunului din Aiud, au identificat un autoturism, aflat în afara părții carosabile, în șanțul de colectare a apei pluviale.

La volanul acestuia se afla un tânăr de 23 de ani, din Aiud, care emana miros de alcool.

În urma testării acestuia, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,21 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În plus, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax