Connect with us
Advertisement

Actualitate

Propunere a ministrului Dan Nica: Mini-calculatoare, gratis, pentru elevi şi studenţi

Publicat

Prezent la Adunarea generală a Consiliului Naţional al Elevilor de la Galaţi, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a prezentat un mini-calculator, despre care spune că, în opinia sa, ar trebui să ajungă gratuit la elevii şi studenţii cu situaţie materială dificilă.

Ministrul a prezentat calculatorul Rasberry Pi, de dimensiunile unui telefon, cu preţul de 35 de dolari. Acesta a fost inventat de un grup de profesori din Cambridge şi a fost distrubuit de Google, gratis, anul trecut, pentru 15.000 de copii din Anglia. O iniţiativă similară ar trebui să fie aplicată şi în ţară, potrivit ministrului.

„ Am vorbit şi eu cu mai mulţi de la o fundaţie să facem şi la noi acest experiment. În Galaţi, cu certitudine vom avea un astfel de experiment, ca să vedem care e gradul de interes al elevilor, le-am cerut celor care sunt în Consiliul Naţional al Elevilor să facă demersuri pentru a vedea care este gradul de interes, ca să vedem dacă e cazul să intervenim şi la nivelul Guvernului cu un asemenea proiect, care poate fi finanţat şi cu fonduri europene”, a declarat Dan Nica.
Calculatorul permite o interfaţă grafică, dezvoltarea de programe, de jocuri, conectare la TV. Are sistem de operare Linux.

sursa: realitatea.net

foto: cu titlu de prezentare, sursa, pcworld.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. HaHaHa

    vineri, 08.02.2013 at 16:59

    Penibil..

    Unu la mana, pretul e aiurea, pentru ca acei $35 este doar costul placii de baza cu SoC (procesor, gpu si ram intr-un chip) vandute sub brandul Rapsberry Pi, cu restul (tastatura, lcd, hdd etc) se ajunge pe la 400$ asa cum scrie in acel articol pcworld, desigur idiotii de la realitatea fac vraiste un articol profesional.

    Doi la mana se scrie rasPberry pi si aceasta e o platforma de invatare a circuitelor electrice (in speta placi de baza) pentru elevi si studenti, nu de utilizare pe post de produs final.

    Trei la mana, sunt pe piata laptopuri noi, destul de bune pentru scoala, ruleaza si Windows, sub 400$ – cam la 1200 lei – dar laptopuri, nu jucarii.

    Patru la mana, Dan Nica… ? Vai de mamaliga lui.

  2. ion claxon

    vineri, 08.02.2013 at 18:58

    b, esti un ****t. tu te auzi ce spui. ai pus mana pe vreun calculator. stii ce-i al ala ?

  3. eueueu

    sâmbătă, 09.02.2013 at 19:34

    este de apreciat propunerea ministrului! in sfarsit s-a gandit cineva si la studenti. Sper sa fie adevarat, eu imi doresc un mini calculator. m-ar ajuta foarte mult!

  4. ezragsit

    duminică, 15.02.2015 at 00:39

    Au trecut 24 de luni.
    Raspberry Pi s-a vândut în peste UN MILION de exemplare, la prețuri cuprinse între 25 USD (modelul A, dedicat aplicațiilor „cu țel”) și 35 USD (modelul B, ajuns în prezent la versiunea 2, cu un procesor ARM7 cu patru nuclee, 1GB RAM, LAN, 4xUSB, HDMI (la Full HD) și -foarte important- un conector de extensie, pentru care există o ofertă super-generoasă de plăci și sisteme de extensie)
    Există zeci de cărți publicate și mii de exemple de proiecte de cercetare, automatizare, robotică etc, bazate pe folosirea acestui sistem ultra-flexibil.
    În Marea Britanie este un succes în domeniul educațional. Raspberry Pi poate porni direct (ca și -tot britanicul- Sinclair Spectrum) în modul de dezvoltare de programe, doar că în loc de Basic este oferit mediul vizual Scratch. Adică exact ce s-a folosit anul acesta pentru „Code Hour”.
    Și Raspberry Pi este deja de ani de zile prezent în România, firme fac cursuri și prezentări, publică manuale și vând kituri, seturi, platforme de dezvoltare … totul este prezent … mai puțin reacția Ministerului Educației … care a rămas la desktop-uri și … oferă „experimental” Edubuntu … pentru că licențe Microsoft nu mai are!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement