Connect with us
Publicitate

Actualitate

Propunere legislativă la Senat: Alocaţiile pentru copii ar putea creşte la 450 lei pe lună. De unde ar putea proveni banii

Publicat

alocatie baniLa final de mandat, un grup de parlamentari propune majorarea alocaţiei de stat pentru copii la valoarea lunară de 450 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2017. Potrivit inițiatorilor, resursele financiare pentru acest proiect ar putea proveni din încasarea unei taxe de responsabilizare în cuantum de 0,91%, aplicată companiilor cu capital străin care importă mărfuri care pot fi produse în România, marketurilor și hipermarketurilor cu capital străin precum și la toate companiile care au preluat exploatarea și distribuirea resurselor naturale ale României.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 1 noiembrie. 

Potrivit documentului, alocaţia de stat pentru copii în cuantumul stabilit va fi cheltuită defalcat: 30% pentru îmbrăcăminte, 30% pentru alimente, 25 pentru bunuri care contribuie la educaţie (cărţi, reviste, internet, computer, echipament sportiv), 15% tabere sau excursii educaţionale.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, care citează date ale Eurostat, abandonul şcolar a ajuns la 18%, iar procentul copiilor cu risc de sărăcie a ajuns în anul 2015 la 48%, în timp ce media din UE e de 27%.

„Copilul român trebuie să simtă că statul român este preocupat de viitorul lui, de educaţia, de sănătatea şi bunăstarea lui. (…) Statul român corelează alocaţia pentru copii cu indicele social de referinţă neschimbat de ani de zile. Acest fapt este în total dezacord cu practica europeană în domeniu, care stabileşte sume clare care nu se raportează la un indice neactualizat. Vedem aşadar cum alocaţia pentru copii protejează bugetul de stat în loc să vizeze cu adevărat interesul copilului şi să-i asigure suma necesară hranei lunare”, susțin inițiatorii, senatorul Ionel Agrigoroaei şi deputaţii Bogdan Diaconu şi Marius Isăilă, membri ai Partidului România Unită (PRU), în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorilor, resursele financiare pentru acest proiect pot proveni din încasarea unei taxe de responsabilizare în cuantum de 0,91 % din cifra de afaceri a tuturor companiilor cu capital străin care importă mărfuri care pot fi produse în România, de la marketurile și hipermarketurile cu capital străin precum și la toate companiile care au preluat exploatarea și distribuirea resurselor naturale ale României.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate