Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sfântul Ilie 2023: Ce nu ai voie să faci în ziua în care este sărbătorit prorocul ploii și deschizătorul cerurilor

Publicat

Sf. Ilie 2023. Sfântul Ilie se sărbătorește în fiecare an pe data de 20 iulie. Este cunoscut ca Făcătorul de minuni și cel care a adus ploaia, după trei ani de secetă.

Sfântul Ilie este sărbărtorit în calendarul creștin ortodox în fiecare an pe data de 20 iulie. În aceeași zi se sărbătorește și Ziua Aviației Române, iar Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul aviatorilor.

Ce nume se sărbătoresc de Sf. Ilie

Cei care poartă numele de Ilie, Iliuță, Lică, Eliade, Ilieș, dar şi Ilinca, Eliana sau Ilia își sărbătoresc miercuri, 20 iulie, ziua numelui cu ocazia Sfântului Ilie.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Ilie 2023

De Sfântul Ilie se trimit mesaje, urări și felicitări celor care poartă numele Ilie sau derivate ale acestuia.

În această zi, tradiția spune că se mănâncă primele roade ale verii, nuci și mere. Consumul lor este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor și pentru a nu pune în primejdie recoltele.

De asemenea, în această zi, femeile de la sate culeg bucuioc și îl duc la biserică. Acestea îl așează pe icoane. Femeile trebuie să pregătească pachete pe care le vor da apoi de pomană pentru sufletul copilașilor morți devreme.

Mai mult decât atât, se pot împărți fructe, flori de câmp, apă și alte bucate.

Sf. Ilie 2023. Ce nu ai voie să faci pe 20 iulie?

Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau și dădeau de pomană merele căzute. Bisericile sunt pline, acum cu bucate pentru pomenirea morților. La casele gospodarilor sunt organizate praznice.

În tradiția populară se spune că, Sfântul Ilie mână un car de foc în timpul furtunilor și trimite fulgere și tunete în special către cei păcătoși.

În moși strămoși se spune că în această zi vor seca alunele și toate poamele vor fi viermănoase. De ziua lui, Sfântul Ilie umblă să trăznească dracii.

În această zi l-a lovit așa de rău pe Tartorul dracilor, încât i-a scos un ochii. De atunci se spune că sunt bani de aur pe Pământ, căci ochiul căzând pe jos, s-a prefăcut în ban de aur.

În ajunul Sf. Ilie fetele se duceau în timpul nopții pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă.

Dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Astfel, dacă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

În această zi de sărbătoare, oamenii nu lucrează, pentru a nu cădea grindina.

De asemenea, nu se mănâncă mere, pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora. Tot de Sfântul Ilie, femeile merg la biserică și dau de pomană pentru morți din roadele gospodăriei. În dimineața Sf. Iliei se culeg plante de leac, în special busuioc.

De ce plouă de obicei de Sfântul Ilie? Care este legătura prorocului biblic cu acest fenomen?

Prorocul Ilie este adesea asociat cu ploaia în tradițiile religioase și folclorice din cauza unei povești biblice notabile în care el a adus ploaie după o perioadă de secetă.

Conform poveștii din Cartea Regilor din Vechiul Testament al Bibliei ebraice (1 Regi 17:1-7), Sfântul Ilie a fost trimis de Dumnezeu să-i avertizeze pe israeliți despre o perioadă de secetă.

Vezi și MESAJE, URĂRI și SMS-uri de Sfântul Ilie. Un gând frumos celor care își sărbătoresc ziua numelui

El a prezis că nu va ploua timp de trei ani și șase luni ca pedeapsă pentru păcatele poporului. În timpul acestor ani de secetă, Ilie a fost hrănit de către un corb care i-a adus pâine și carne, iar mai târziu, el a fost găzduit de o văduvă în orașul Sarepta.

La sfârșitul celor trei ani și jumătate de secetă, Sfântul Ilie s-a întâlnit cu regele Israelului, Ahab, și i-a cerut să adune poporul în jurul muntelui Carmel pentru a-i demonstra puterea adevăratului Dumnezeu, Yahweh.

Acolo, Ilie a provocat preoții zeului Baal la un concurs de rugăciune, cerându-le să-l aducă pe zeul lor să facă să plouă.

Preoții lui Baal nu au reușit să obțină răspuns la rugăciuni, în timp ce Sfântul Ilie și-a rugat lui Yahweh și acesta i-a trimis foc din cer să consume sacrificiul său.

După aceasta, Ilie s-a rugat pentru ploaie, iar cerul s-a întunecat, aducând în cele din urmă ploaie abundentă peste pământul secătat.

Această poveste a făcut ca Sfântul Ilie să fie cunoscut ca un intermediar puternic între Dumnezeu și oameni și să fie asociat cu aducerea ploii și cu cererile pentru vremea bună și fertilitatea pământului.

Ca urmare, în tradițiile religioase și populare, sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie în calendarul romano-catolic) a devenit un moment pentru a ruga pentru ploaie în perioadele de secetă sau pentru a mulțumi pentru binecuvântarea ploii care asigură prosperitatea culturilor agricole.

De ce este important Sfântul Proroc Ilie

Sfântul Ilie, cunoscut și sub numele de Profetul Ilie sau Ilie Tesviteanul, este o figură importantă în tradițiile religioase ale iudaismului, creștinismului și islamului.

El este menționat în diferite cărți ale Bibliei și are o influență semnificativă asupra credințelor și practicilor religioase.

În iudaism, Sfântul Ilie este considerat unul dintre cei mai mari profeți. El este asociat cu reformele religioase din Israelul antic și cu apărarea cultului monoteist al lui Yahweh împotriva influențelor păgâne.

În Tora (Vechiul Testament al Bibliei ebraice), Ilie este menționat în Cartea Regilor (1 Regi 17 – 2 Regi 2) și în Cartea Maleahi, precum și în alte pasaje biblice.

În timpul său, Sfântul Ilie a adus înapoi un copil la viață, a înfăptuit minuni și a ascultat cuvântul lui Dumnezeu pentru a îndrepta poporul către dreapta credință.

În creștinism, Sfântul Ilie este venerat ca unul dintre profeții din Vechiul Testament și ca un precursor al lui Ioan Botezătorul, care l-a prevestit pe Mesia.

În Noul Testament al Bibliei creștine, Ilie este menționat în Evanghelia după Matei (Matei 17:1-13) și în Evanghelia după Marcu (Marcu 9:2-13).

Potrivit Evangheliei după Matei, Ilie a fost prezent, împreună cu Moise, la Trănsfigurarea lui Isus pe Muntele Tabor.

În islam, Ilie (Ilyas în arabă) este considerat unul dintre profeții lui Allah. El este menționat în Coran, cartea sfântă a islamului, în diverse pasaje.

În tradiția islamică, Sfântul Ilie este prezentat ca un prooroc curajos și devotat, care a luptat împotriva idolatriei și a apărat cultul adevăratului Dumnezeu.

De-a lungul istoriei, Sfântul Ilie a fost și este în continuare o sursă de inspirație pentru credincioși din diferite tradiții religioase, iar sărbătoarea sa este celebrată în mod tradițional în fiecare an, la data de 20 iulie în calendarul romano-catolic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax