Eveniment
UPDATE: Protest al sindicaliștilor din Poliție. Sunt nemulțumiți de salarii și spun că nu le sunt respectate drepturile
Sindicaliștii polițiști au declanșat ”seria protestelor pe termen nelimitat”. Marți, aceștia pichetează sediul Ministerului Finanțelor.
Polițiștii susțin că drepturile lor le sunt ”sfidate grosolan” de Guvern. Amintesc de proiectul Ministerului Muncii prin care ”doar câteva ministere, laolaltă cu toate structurile lor teritoriale, ar beneficia de o majoare a salariului de bază de 15%”, iar pentru ei este prevăzută doar jumătate din diferența amânată doi ani.
Sindicaliștii care participă la protest spun că au revendicări scrise, trimise Guvernului, MAI și Ministerului Finanțelor și au solicitat inclusiv discuții cu ministrul Adrian Cîciu.
Participă și reprezentanți de la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, de la SCMD, dar și de la alte sindicate polițienești.
UPDATE: Salariul mediu al unui poliţist de penitenciar ajunge la 5.000 de lei, cu tot cu norma de hrană, iar un vânzător de la mall câştigă undeva la 4.500 de lei, România fiind singura ţară din Europa în care politicienii manifestă dispreţ pentru munca poliţiştilor, a declarat, marţi, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Cosmin Dorobanţu.
„Suntem nemulţumiţi de faptul că partidele de guvernământ, PSD şi PNL, ne-au minţit cu privire la faptul că aplică Legea salarizării unitare, aşa cum a fost votată de actuala Coaliţie de guvernare acum câţiva ani de zile.
Am avut şi negocieri la sediile partidelor politice cu factori din conducerea PSD, din conducerea PNL. Inclusiv cu prim-ministrul României am avut întâlnire în care ne-a promis că ne va acorda cel puţin o tranşă din cele două restante pentru anul 2022.
Iată-ne că suntem în luna august şi nu se prefigurează nicio majorare salarială, adică nicio respectare a Legii salarizării, aşa cum a fost votată de către aceeaşi decidenţi politici, de acum şase ani. Acest lucru ne-a determinat să ieşim în stradă la Ministerul de Finanţe, urmând ca următoarele proteste să le desfăşurăm la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, pentru că pe surse am aflat că ministrul Budăi (ministrul Muncii, Marius Budoi, n.r.) una spune public şi alta negociază în PNRR şi asta ne nemulţumeşte foarte mult.
Dacă s-ar trece la pensiile militarilor pe principiul contributivităţii, aşa cum este negociat în PNRR, pensia unui militar va fi undeva pe la 1.200, maxim 2.000 de lei. Din decembrie avem Ordonanţa care blochează salariile bugetarilor. Ei spun că nu sunt bani, dar de fiecare dată vedem că bani pentru alte chestii care nu sunt chiar aşa importante. Suntem singura ţară din Europa pentru care politicienii manifestă un asemenea dispreţ”, a afirmat Dorobanţu.
Polițiști dotaţi cu echipamente din anii 2000
Liderul sindical a subliniat că România nu mai poate avea poliţişti dotaţi cu echipamente din anii 2000, pe fondul unei salarizări insuficiente.
„Nu poţi ai un un corp al poliţiştilor şi al poliţiştilor din penitenciare care ies în stradă în faţa cetăţeanului cu echipamente proaste, din anii 2000, cu uniforme care nu mai asigură calitatea muncii şi nu mai asigură prestanţă. Ministrul a spus că va identifica soluţii, dar au fost aceleaşi minciuni şi aceleaşi tergiversări. Uitaţi-vă că suntem în august… Salariul mediu al unui poliţist de penitenciar ajunge pe la 5.000 de lei, cu tot cu norma de hrană. Nu sunt salarii mari pentru Bucureşti.
Ştiţi foarte bine că şi un vânzător de la un mall ajunge să câştige undeva la 4.500 de lei… Şi atunci pe noi ne determină să cădem pradă unor tentaţii, iar calitatea muncii poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare se răsfrânge şi asupra cetăţeanului, pentru că el va fi beneficiarul incompetenţei noastre”, a spus şeful FSANP.
Pe de altă parte, Dorobanţu a precizat că a înaintat o plângere penală la adresa ministrului Finanţelor pentru abuz în serviciu, întrucât Ordonanţa de Urgenţă care a „îngheţat” salariile bugetarilor nu a fost publicată în transparenţă decizională.
„Din experienţă, vă pot spune că în prima zi de protest nimeni nu coboară să vorbească cu reprezentanţii sindicatelor. Noi vom continua şi mâine, şi poimâine protestele în faţa Ministerului de Finanţe, săptămâna viitoare iarăşi – marţi, miercuri şi joi.
Tot la începutul anului, am mai avut un protest în faţa Ministerului de Finanţe şi ministrul Adrian Câciu ne-a chemat la negocieri. Principala lui preocupare a fost, însă, ca subsemnatul să-şi retragă plângerea penală, pe care i-am formulat-o la începutul anului 2022 pentru abuz în serviciu. Acesta a încălcat o lege care îl obliga să pună în transparenţă decizională acel proiect de Ordonanţă de Urgenţă care a îngheţat salariile bugetarilor. Dacă o organizaţie legal constituită, organizaţie sindicală, cerea să facă o şedinţă şi să dezbată proiectul era obligat să o facă, dar n-a făcut-o. A trimis proiectul în Guvern şi au fost îngheţate salariile poliţiştilor de penitenciare. Drept urmare, ne-a prejudiciat şi am făcut plângere penală. Nici până la acest moment nu a fost chemat la Parchetul General. Probabil că dacă era un român oarecare era deja arestat şi condamnat, dar fiind ministru, probabil că beneficiază de un tratament diferenţiat”, a susţinut Cosmin Croitoru
Revendicările sindicaliștilor
Comunicatul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual:
”Drepturile noastre și ale întregii familii ocupaționale bugetare Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, dar și ale pensionarilor militari (rezerviști din Armată și Poliție, care pot fi rechemați oricând, la ordin, în activitate, conform Legii nr. 446/2006 ), sunt în continuare sfidate grosolan de către actualul Guvern.
Mai mult, printr-un proiect legislativ inițiat acum câteva zile de Ministerul Muncii (confirmat oficial de către ministrul de resort al Coaliției), se continuă haosul în sistemul bugetar de salarizare, și așa discreționar și politizat, astfel încât doar câteva ministere, alese pe sprânceană, plus INS (pentru ,,complexitatea muncii desfășurate” – cităm din nota de fundamentare), laolaltă cu toate structurile lor teritoriale, ar beneficia de o majorare a salariului de bază de 15% (să ne explicăm: nu depreciem munca din diferite domenii de activitate și am evitat tot timpul să ne uităm în curtea altora, dar o astfel de sintagmă justificativă, inventată de inițiatorul OUG, este de neînțeles, prin raportare la noi și la celelalte ocupații bugetare).
O majorare consistentă, de până la 50%, ar urma să fie acordată tuturor angajaților de la stat, care lucrează în domeniul fondurilor europene (inclusiv în SNAOPSN), în timp ce familia noastră ocupațională ar beneficia DOAR de jumătate din diferența amânată doi ani, care trebuia acordată, INTEGRAL, la 1 ianuarie 2022 (în fond, sume infime, de 150-200 lei, anulate de inflația majoră a ultimilor ani). Deci, o altă amânare, O ALTĂ SFIDARE!
Nu putem suporta la nesfârșit deciziile preferențiale ale Guvernului și ale Coaliției care l-a generat, pentru că, în tot acest an, pe parcursul discuțiilor și al negocierilor, desfășurate la cel mai înalt nivel, deciziile care ne privesc au fost pasate de la unii la alții, fără scrupule!
- – Pentru domnii guvernanți, ,,complexitatea muncii” noastre nu există!
- – Sutele de cazuri de polițiști ultragiați sau zecile de cazuri de colegi căzuți la datorie sunt doar niște cifre furnizate de complexitatea muncii de la Statistică, și atât!
- – Riscurile profesionale cotidiene și misiunile cu adevărat dificile – a căror complexitate este reală, nu generată din pix -, în lupta cu infractorii români sau importați de peste șase luni, odată cu declanșarea războiului de la granița României, nu sunt fezabile pentru Coaliție!
- – Nopțile nedormite și eforturile mari ale colegilor de la Frontieră, de la Imigrări, de la Combaterea Crimei Organizate și Antidrog sau din alte structuri, pentru securizarea granițelor UE, dar și sfidarea miilor de polițiști judiciariști, care susțin activitatea Parchetelor și întregul proces penal românesc, pe salarii înghețate la nivel infim, niciuna dintre aceste probleme sau misiuni nu este atât de ,,complexă” pentru guvernanți, încât să le dea de gândit să aplice măcar legea salarizării, pe care tot ei au votat-o în Parlament!
Dacă nu vom avea un răspuns pozitiv din partea Guvernului, cât mai urgent, vom extinde manifestările, în mod legal, la nivel național, recurgând la ACȚIUNI DE PROTEST INEDITE!”
sursă foto: SNPPC – Facebook
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News