Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

O familie din satul Lăzești, instruită de Crucea Roșie pentru acordarea primului ajutor: Proiect pentru reducerea numărului de decese în zone izolate

Publicat

O familie din satul Lăzești, de lângă Cîmpeni, a fost instruită pentru a acorda primul ajutor în comunitate, printr-un proiect al Crucii Roșii, pentru reducerea numărului de decese în zone greu accesibile. Aici a fost amenajat un punct de prim ajutor, dotat cu echipamente medicale necesare intervențiilor de urgență. Crucea Roşie Română a implementat la nivelul judeţului Alba proiectul “Puncte de prim ajutor în zonele izolate din mediul rural”, în perioada martie-iunie 2014.

Printre atribuţiile specifice ale Crucii Roşii Române se evidenţează contribuirea la îmbunătăţirea stării de sănătate, la prevenirea îmbolnăvirilor şi la alinarea suferinţelor, prin programe în beneficiul comunităţii.

În contextul în care Crucea Roşie Română dispune de formatori şi instructori de prim ajutor, un manual de prim ajutor recunoscut la nivel european, precum și certificarea din partea Centrului European de Referinţă pentru acordarea Primului ajutor al FISCSR, Filiala de Cruce Roşie Alba a identificat în judeţul Alba, satul Lăzeşti, o comunitate de 250 de membri, aflată la 25 de km distanţă de oraşul Câmpeni şi de un serviciu de Ambulanţă. În timp de iarnă accesul în zonă este deosebit de dificil, iar uneori ambulanţele nu reuşesc să ajungă la familiile care necesită ajutor medical.

Activităţile proiectului au presupus:

Identificarea unei comunităţi izolate

Recrutarea unei familii disponibile să participe la o instruire de 4 zile în domeniul primului ajutor şi ulterior să asigure asistenţa în mod voluntar în vederea acordării primului ajutor în comunitate, beneficiind de materiale sanitare asigurate de Crucea Roşie Română.

Stabilirea instructorului local

Stabilirea agendei de training pentru familia identificată

Asigurarea pregătirii familiei în domeniul primului ajutor

Furnizarea de servicii de prim ajutor în comunitatea stabilită.

„La începutul lunii mai a fost identificată familia Lazea Marius (foto), formată din 4 membri: soț, soție și doi copii, care au manifestat deschidere în a se implica în activitatile proiectului, vizând instruirea și acordarea primului ajutor persoanelor afectate din comunitate. Familia Lazea poate fi găsită la adresa: Lăzești, Scărișoara nr. 662A, jud. Alba. Bucurându-ne de susținerea domnului doctor Flaviu Turdean în cadrul acestui proiect, în aceeasi luna a fost organizată cu succes instruirea membrilor familiei, conform procedurilor recomandate. Menționăm că până în prezent nu au fost semnalate cazuri de intervenție majore, familia ținand constant legătura cu medicul formator și cu organizația noastră”, au transmis reprezentanții Crucii Roșii.

Punctul de prim ajutor a fost dotat cu:

Trusă de prim ajutor

Glucometru

Tensiometru

Dipozitiv de înregistrare cu telecitire a traseului EKG

Registru de evidenţă a beneficiarilor

Pe locuinţa familiei de salvatori a fost montată o plăcuţă cu emblema Crucii Roşii Române.

Formarea familiei Lazea a atras atentia membrilor comunitatii care in prezent apeleaza cu incredere la serviciile oferite de aceasta pentru monitorizarea starii de sanatate, cum ar fi: masurarea tensiunii arteriale, masurarea glicemiei, temperaturii.

Cazurile asistate sunt trecute în registrul de evidenţă, menţionându-se persoana, tipul de intervenţie şi consumabilele folosite.

În vederea monitorizării şi evaluării vor fi realizate vizite în comunitate cu verificarea registrelor de evidenţă, prin deplasări periodice în teritoriu a reprezentantilor Filialei de Cruce Roşie Alba şi reuniuni de evaluare cu participarea instructorilor, autorităţi publice locale, servicii de prim ajutor calificat.

„Deşi funcţionează la un nivel restrâns, acest proiect îşi va găsi continuitate în viitor, Crucea Roşie Română urmând să realizeze un plan naţional de strângere de fonduri pentru continuarea derulării proiectului în comunităţile din teritoriu şi extinderea acestuia în alte comunităţi izolate din ţară”, au mai transmis reprezentanții Crucii Roșii.

Derulat la nivel naţional, proiectul “Puncte de prim ajutor în zonele izolate din mediul rural”, are ca scop principal reducerea numărului persoanelor care îşi pierd viaţa sau cărora li se agravează problemele de sănătate în zonele izolate prin asigurarea primului ajutor de către membrii din comunitate instruiţi în acest sens.

Accesul dificil al ambulanţei în zone izolate poate genera oricând situaţii dramatice asociate cu decese care uneori ar putea fi evitate, dacă s-ar interveni în timp util.

Înfiinţarea punctelor de prim ajutor încearcă să acopere intervalul de timp scurs de la producerea evenimentului şi până când poate interveni personalul medical calificat. Luarea unor măsuri adecvate imediate şi aplicarea tehnicilor corespunzătoare de prim ajutor de către membrii din comunitate, pot reduce considerabil numărul de decese.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax