Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

O familie din satul Lăzești, instruită de Crucea Roșie pentru acordarea primului ajutor: Proiect pentru reducerea numărului de decese în zone izolate


Publicat

O familie din satul Lăzești, de lângă Cîmpeni, a fost instruită pentru a acorda primul ajutor în comunitate, printr-un proiect al Crucii Roșii, pentru reducerea numărului de decese în zone greu accesibile. Aici a fost amenajat un punct de prim ajutor, dotat cu echipamente medicale necesare intervențiilor de urgență. Crucea Roşie Română a implementat la nivelul judeţului Alba proiectul “Puncte de prim ajutor în zonele izolate din mediul rural”, în perioada martie-iunie 2014.

Printre atribuţiile specifice ale Crucii Roşii Române se evidenţează contribuirea la îmbunătăţirea stării de sănătate, la prevenirea îmbolnăvirilor şi la alinarea suferinţelor, prin programe în beneficiul comunităţii.

În contextul în care Crucea Roşie Română dispune de formatori şi instructori de prim ajutor, un manual de prim ajutor recunoscut la nivel european, precum și certificarea din partea Centrului European de Referinţă pentru acordarea Primului ajutor al FISCSR, Filiala de Cruce Roşie Alba a identificat în judeţul Alba, satul Lăzeşti, o comunitate de 250 de membri, aflată la 25 de km distanţă de oraşul Câmpeni şi de un serviciu de Ambulanţă. În timp de iarnă accesul în zonă este deosebit de dificil, iar uneori ambulanţele nu reuşesc să ajungă la familiile care necesită ajutor medical.

Activităţile proiectului au presupus:

Identificarea unei comunităţi izolate

Recrutarea unei familii disponibile să participe la o instruire de 4 zile în domeniul primului ajutor şi ulterior să asigure asistenţa în mod voluntar în vederea acordării primului ajutor în comunitate, beneficiind de materiale sanitare asigurate de Crucea Roşie Română.

Stabilirea instructorului local

Stabilirea agendei de training pentru familia identificată

Asigurarea pregătirii familiei în domeniul primului ajutor

Furnizarea de servicii de prim ajutor în comunitatea stabilită.

„La începutul lunii mai a fost identificată familia Lazea Marius (foto), formată din 4 membri: soț, soție și doi copii, care au manifestat deschidere în a se implica în activitatile proiectului, vizând instruirea și acordarea primului ajutor persoanelor afectate din comunitate. Familia Lazea poate fi găsită la adresa: Lăzești, Scărișoara nr. 662A, jud. Alba. Bucurându-ne de susținerea domnului doctor Flaviu Turdean în cadrul acestui proiect, în aceeasi luna a fost organizată cu succes instruirea membrilor familiei, conform procedurilor recomandate. Menționăm că până în prezent nu au fost semnalate cazuri de intervenție majore, familia ținand constant legătura cu medicul formator și cu organizația noastră”, au transmis reprezentanții Crucii Roșii.

Punctul de prim ajutor a fost dotat cu:

Trusă de prim ajutor

Glucometru

Tensiometru

Dipozitiv de înregistrare cu telecitire a traseului EKG

Registru de evidenţă a beneficiarilor

Pe locuinţa familiei de salvatori a fost montată o plăcuţă cu emblema Crucii Roşii Române.

Formarea familiei Lazea a atras atentia membrilor comunitatii care in prezent apeleaza cu incredere la serviciile oferite de aceasta pentru monitorizarea starii de sanatate, cum ar fi: masurarea tensiunii arteriale, masurarea glicemiei, temperaturii.

Cazurile asistate sunt trecute în registrul de evidenţă, menţionându-se persoana, tipul de intervenţie şi consumabilele folosite.

În vederea monitorizării şi evaluării vor fi realizate vizite în comunitate cu verificarea registrelor de evidenţă, prin deplasări periodice în teritoriu a reprezentantilor Filialei de Cruce Roşie Alba şi reuniuni de evaluare cu participarea instructorilor, autorităţi publice locale, servicii de prim ajutor calificat.

„Deşi funcţionează la un nivel restrâns, acest proiect îşi va găsi continuitate în viitor, Crucea Roşie Română urmând să realizeze un plan naţional de strângere de fonduri pentru continuarea derulării proiectului în comunităţile din teritoriu şi extinderea acestuia în alte comunităţi izolate din ţară”, au mai transmis reprezentanții Crucii Roșii.

Derulat la nivel naţional, proiectul “Puncte de prim ajutor în zonele izolate din mediul rural”, are ca scop principal reducerea numărului persoanelor care îşi pierd viaţa sau cărora li se agravează problemele de sănătate în zonele izolate prin asigurarea primului ajutor de către membrii din comunitate instruiţi în acest sens.

Accesul dificil al ambulanţei în zone izolate poate genera oricând situaţii dramatice asociate cu decese care uneori ar putea fi evitate, dacă s-ar interveni în timp util.

Înfiinţarea punctelor de prim ajutor încearcă să acopere intervalul de timp scurs de la producerea evenimentului şi până când poate interveni personalul medical calificat. Luarea unor măsuri adecvate imediate şi aplicarea tehnicilor corespunzătoare de prim ajutor de către membrii din comunitate, pot reduce considerabil numărul de decese.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Curtea de Apel Alba Iulia își reia activitatea, după testarea angajaților. Instituția a anunțat 7 cazuri de infectare cu COVID

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia își reia activitatea de luni după testarea tuturor angajaților și dezinfectarea clădirii. Anunțul a fost făcut pe contul de Facebook al Curții. În total, șapte persoane din cadrul instituției au fost infectate cu noul coronavirus, printre care judecători și o grefieră. 

Postarea Curții de Apel Alba Iulia

”S-a încheiat retestarea tuturor colegilor cu rezultate inițiale negative sau incerte. Datele comunicate de DSP Alba confirmă rezultatele negative cu excepția unui singur rezultat care este incert și va fi repetat, în timp ce pentru o altă colegă, care a avut inițial rezultat incert, retestarea confirmă pozitivarea.

După o săptămână dificilă de luptă cu COVID-19 inclusiv 2 zile de suspendare a activității pentru dezinfecție generală, la Curtea de Apel Alba Iulia se va relua complet activitatea începând de luni 6 iulie 2020, cu stricta respectare a măsurilor de prevenire a infectării cu Noul Coronavirus.

Cauzele aflate pe rolul instanței se vor desfășura conform programării iar colegii aflați în internare sau izolare, cărora le dorim însănătoșire grabnică, vor fi înlocuiți în activitate până la recuperarea completă.

Curtea de Apel Alba Iulia va manifesta în continuare maximă transparență, astfel încât justițiabilii și profesioniștii din sistemul judiciar să fie imediat și permanent informați prin toate mijloacele de informare disponibile”.

Instituția din Alba Iulia s-a dovedit una dintre cele mai transparente în cazul comunicării situației îmbolnăvirilor cu coronavirus în rândul angajaților.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Două noi infectări cu coronavirus, în ultimele 24 de ore. În județ sunt în prezent 42 de cazuri active

Publicat

Au fost raportate 2 cazuri noi de COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise vineri, 4 iulie, de către Direcția de Sănătate Publică. În județ sunt în prezent 42 de cazuri active. 

De la începutul perioade, 476 de persoane din județul Alba s-au îmbolnăvit din cauza acestui virus.

408 persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 26 de decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrate 340 de teste, la DSP.Numărul total de teste efectuate în județ a ajuns la 28.737.

Vineri, în Alba au fost raportate 6 cazuri noi de COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise vineri, 3 iulie, de către Direcția de Sănătate Publică.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Accident rutier pe centura municipiului Alba Iulia. Bărbat rănit ușor după impactul unei autoutilitare cu un autoturism

Publicat

La data de 03 iulie 2020, în jurul orei 06,50, polițiștii din Alba Iulia au intervenit pe șoseaua de centură a municipiului, pentru soluționarea unui accident rutier, au anunțat reprezentanții IPJ Alba.

Un bărbat de 51 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea o autoutilitară, ar fi efectuat un viraj spre stânga fără să se asigure în mod corespunzător, împrejurare în care o femeie de 49 de ani, din comuna Şpring, care conducea un autoturism aflat în depășire, a pierdut controlul asupra autoturismului și a ieșit în afara carosabilului.

În urma accidentului, un bărbat de 51 de ani, pasager în autoturism, a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Sursă: IPJ Alba

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pădurar din Vâlcea, REȚINUT pentru că ar fi lăsat o firmă din Alba să taie ilegal 400 de arbori dintr-o pădure

Publicat

Polițiștii de investigare a criminalității economice au continuat cercetările într-un dosar privind fapte de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Un bărbat din județul Vâlcea, a fost reținut, după ce, în calitatea sa de pădurar, ar fi înlesnit unei societăți comerciale, să taie arbori din fondul forestier național.

La data de 3 iulie 2020, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au luat măsura reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore, față de un bărbat de 60 de ani, din județul Vâlcea, care este cercetat pentru complicitate la tăiere fără drept de arbori și complicitate la furt de arbori.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în calitate de pădurar la un ocol silvic din județul Vâlcea, i-ar fi înlesnit şi ajutat pe angajaţii unei societăți comerciale din județul Alba, specializată în exploatarea de material lemnos, să taie fără drept arbori din fondul forestier naţional, tăieri care ar fi fost urmate de furtul materialului lemnos.

Din cercetări a rezultat că, în acest fel, ar fi fost tăiați 399 de arbori nemarcați.

În cursul zilei de azi, 4 iulie, persoana reținută va fi prezentată în fața procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Context

La data de 12 mai 2020, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, a efectuat 18 percheziţii (7 în județul Alba, 6 în județul Vâlcea, 4 în județul Sibiu și una în județul Gorj) la persoane bănuite de săvârșirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare și complicitate la ultimele două infracțiuni.

Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că în perioada 2018 – 2020, o societate comercială din județul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat, fără drept și ar fi sustras arbori, din speciile molid și brad, din fondul forestier naţional.

Pentru a da o aparență de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanții societății ar fi întocmit, în fals, documente de însoțire între punctele de lucru ale societății, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoțire pe care erau menționate cantități de material lemnos mai mici decât cele transportate.

Materialul lemnos, în formă brută sau prelucrat sub formă de cherestea, ar fi fost transportat și comercializat spre diverse societăți comerciale și persoane fizice.

Prejudiciul a fost estimat la 571.061 lei.

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au fost conduse și audiate 16 persoane față de 6 dintre acestea, cu vârste cuprinse între 32 și 60 de ani, bănuite de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare și complicitate la ultimele două infracțiuni, fiind luată măsura reținerii.

Sursă: IPJ Alba

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate