Connect with us
Publicitate

Actualitate

RATA ŞOMAJULUI în Alba, la sfârşitul lunii septembrie, a fost de 5,07%. Sunt peste 9000 de persoane fără loc de muncă în judeţ. Cursuri organizate în noiembrie

Publicat

ajofm alba sediuDin datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, la sfârşitul lunii septembrie, rata şomajului a fost de 5,07%. Erau înregistrate 9.212 persoane fără loc de muncă, din care 2.273 şomeri indemnizaţi, iar 6.939 nu beneficiau de drepturi băneşti.

Comparativ, rata şomajului la finele lunii august a fost de 5,40%, în scădere faţă de luna precedentă (5,88%) şi faţă de iunie (7,18%),

De medierea muncii au beneficiat, în septembrie, 3.175 de persoane, iar 965 au reuşit să-şi găsească job. Dintre acestea, 598 persoane s-au încadrat în locuri de muncă pe perioadă nedeterminată şi 367 pe perioadă determinată.

Un număr de 1.915 persoane din Alba au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională, acordate gratuit.

De asemenea, au fost angajaţi 72 de absolvenţi, din care 14 prin subvenţionarea locului de muncă. 10 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

În luna septembrie 2015 a beneficiat de stimulente financiare de mobilitate o persoană care s-a încadrat în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului.

Pentru a încadrarea în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, au fost acordate alocaţii 30% pentru un număr de 30 şomeri, din care 15 sunt femei.

De asemenea, 387 şomeri cu vârsta de peste 45 ani sau care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale au obţinut locuri de muncă, în septembrie.

La categoria persoane cu handicap, au fost cinci cazuri de angajări.

În aceeaşi perioadă, AJOFM a organizat, la solicitarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, un număr total de 51 programe de formare la care au fost înscrise 911 persoane, din care şomeri 878, iar 33 au suportat contravaloarea cursurilor fiind persoane ocupate.

În cursul lunii noiembrie 2015, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba organizează următoarele programe de iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare şi specializare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi a persoanelor care ocupă un loc de muncă şi, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia: lucrător în comerţ – Alba Iulia; operator maşini-unelte cu comandă numerică – Cugir.

Prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 28 persoane, din care 6 femei, ţările cele mai solicitate fiind Germania și Marea Britanie, iar ocupaţiile cele mai vizate, cele de infirmier/ asistent medical, electrician și șofer. În luna septembrie 2015, o persoană a comunicat despre obţinerea unui loc de muncă în străinătate în Marea Britanie – asistent medical.

În primele nouă luni, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a primit de la persoane fizice interesate 5 cereri pentru eliberarea formularelor europene E301/ U1/U002, în vederea certificării perioadelor de asigurare realizate în sistemul asigurărilor pentru şomaj din România, pentru obţinerea prestaţiei de şomaj în alte state (1 pentru Germania, 1 pentru Italia şi 3 pentru Spania). Pentru certificarea legată de membrii familiei ai unei persoane aflate în şomaj, care trebuie luaţi în considerare la calculul prestaţiilor, în cadrul AJOFM Alba au fost primite 8 solicitări pentru care s-au completat formularele E302/U006, fiind eliberate pentru Spania. S-au mai eliberat un formular U009 pentru confirmarea prezentării în urma exportului prestațiilor de șomaj din Germania în România, un formular U013 pentru confirmarea prezenței în urma exportului prestațiilor de șomaj din Portugalia în România și 1 formular U014 pentru comunicarea reîntoarcerii șomerului ca persoană în căutare de loc de muncă în statul de origine – Spania.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj

În septembrie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a cheltuit următoarele sume de bani:

– organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională – 9.270 lei;

– ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj – 30.049 lei

– încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani şi a întreţinătorilor parinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale prin subvenţionarea locului de muncă – 179.892 lei;

– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a persoanelor cu handicap – 1.500 lei;

– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a şomerilor care mai au 5 ani până la împlinirea vârstei de pensionare – 11.452 lei

– încadrarea absolvenţilor din instituţii de învâţământ prin subvenţionarea locului de muncă –71.957 lei;

– încadrarea prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii 76/2002 – 2.143 lei;

– indemnizaţii de şomaj, plăţi compensatorii – 1.103.095 lei

– contribuţii aferente la asigurările sociale şi de sănătate ale şomerilor –353.699 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate