Eveniment
RĂZBUNAREA (NEPĂ)SĂRII: Ocna Mureş, oraşul care se scufundă

Începutul sfârşitului
Apa care s-a strecurat în vechile galerii subterane, săpate încă de pe vremea romanilor, a erodat în timp stratul de sare, iar pereţii minelor s-au transformat într-o bombă cu ceas, care ameninţă să distrugă, încet dar sigur, agoniseala de o viaţă a locuitorilor. în anul 1979, prăbuşirea unor tavane de mină a distrus, în doar câteva minute, zeci de case şi străzi, iar labirinturile care traversează oraşul aseamănă Ocna Mureş-ul cu un schwaitzer uriaş.
În vechile mine abandonate, apele pluviale şi subterane au continuat procesul de dizolvare, care, până la urmă, a dus la prăbuşirea stâlpilor de de susţinere, formându-se mai multe gropi de mărimi diferite, cu mari acumulări de apă. Prin galeriile laterale s-a făcut legătura între toate minele şi gropile vechi, ducând la formarea mai multor lacuri cu arii şi adâncimi diferite . Având în vedere pericolul reprezentat de prăbuşiri, sondele din centrul oraşului şi-au încetat activitatea, deschizându-se un nou „câmp”, spre Războieni.
Răzbunarea sării sau mai bine zis, a nepăsării
La sfârşit de an 2010, viitorul oraşului Ocna Mureş nu arată prea bine. Şubrezite în urma exploataţiilor miniere dezordonate, realizată fără nici un plan, galeriile subterane dau din nou o palmă locuitorilor oraşului. Două case au fost evacuate, iar alte zeci de persoane privesc cu groază la pământul de sub picioarele lor, care a început din nou să se surpe. În imperiul sării, natura îşi ia revanşa, iar, in prag de Sărbători, locuitorii Ocna Mureş-ului pot rămâne fără acoperiş deasupra capului. În faţa dezastrului, autorităţile locale ridică din umeri. Sunt administratorii unui monstru de sare pe care tot oamenii l-au creat şi pe care acum îl imploră să îi salveze. CITIȚI ȘI „ALERTĂ LA OCNA MUREȘ: Supermarketul PLUS înghițit de crater. Surparea se extinde”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News