Eveniment
Religia ar putea deveni materie opțională la Bacalaureat. Solicitarea făcută de reprezentanții cultelor religioase
Reprezentanții mai multor culte religioase recunoscute de statul român cer ca Religia să poată fi aleasă ca disciplină de examen la Bacalaureat, la fel ca alte materii din trunchiul comun. O solicitare în acest sens a fost trimisă printr-o adresă la Ministerul Educației.
Potrivit reprezentanților bisericilor, Religia nu ar trebui discriminată ca disciplină școală, în raport cu celelalte discipline care pot fi alese pentru examenul de Bacalaureat.
„Nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun, prin includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul examenului național de Bacalaureat pentru ca elevii care frecventează orele de religie să aibă posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților”, se arată în adresa comună.
De asemenea, reprezentanții cultelor religioase cer eliminarea din proiectul Legii învățământului preuniversitar a precizării referitoare la stabilirea unei perioade de înscriere la Religie sau de schimbare a opțiunii, care „poate crea confuzie și noi presiuni asupra elevilor, în vederea retragerii de la ora de Religie”.
În același document cultele au solicitat și ca diversitatea să nu mai fie definită în proiectul legii învățământului, iar profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze. Acestea mai solicită ca sintagma „orientare sexuală” să fie ștearsă din document.
Documentul este semnat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Înaltpreasfințutul Părinte Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București – Biserica Romano-Catolică, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian – Biserica Unită cu Roma, Rego-Catolică, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian – Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Episcopul Bela Kato al Bisericii Reformate din România, Episcopul Reinhart Guib – Biserica Evanghelică C.A. din România, Episcopul Dezso Zoltan Aorjani al Bisericii Evanghelice Lutherane din România, Episcopul Istvan Kovacs al Bisericii Unitariere Maghiare, Viorel Iugam, președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, Cornel Haureș – președintele Bisericii Creștine după Evanghelie din România, Pastorul Ioan Filip – președintele Bisericii lui Dumnezeu Apostolice din România – Cultul Creștin Penticostal, Aurel Neamțu – președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Mulfiul Iusuf Muurat – Șeful Comunității Musulmane din România.
sursa: edupedu.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
miercuri, 15.03.2023 at 15:48
Mă voi sunteţi nebuni ? De ce religia şi nu orice altă materie bazată pe realitate ? La ce cult trebuie să dea bacalaureat un baptist sau un sămbătar sau unul de religie mozaică ? La ortodoxie, ai ? Nu mai luaţi în serios toate nebuniile izvorâte peste noapte, din capul unora care nu au muncit la viaţa lor nici o oră. Ruşinos, numai că s-au gândit !
dolfi
miercuri, 15.03.2023 at 20:26
cand caut un electrician sau un zidar ii dau test din religie… si daca greseste il descalific.
Cand caut un agent imobiliar la fel. Daca trebuie sa-mi sape careva o groapa si nu canta pe 2 voci, ori nu-mi zice o povestioara cu iz crestin din care sa reiasa nu ca Maria si Ion is 2 prosti ci ca n-au respectat cuvantu lu Dumnezo, nu-l angajez.
Vazand oamenii din tara asta si starea acestei tari, cam nimeni din nici un cult nu respecta „invataturile”. E plina tara de cocalari, manelisti, bolnavi inchipuiti, datatori si primitori de mita, camatari, smecheri si corupti.
Deci… efect aproape ZERO al religiei. hai poate ca-i mai tempereaza un pic pe prosti… da’ cam atat!