Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REPORTAJ: Lakmal a venit să lucreze la Alba Iulia pentru a-și ajuta familia de acasă. Povestea dură a unui muncitor din Sri Lanka

Publicat

La peste 7000 de kilometri depărtare de casă, Lakmal, un muncitor din Sri Lanka își spune povestea, în biroul reporterilor alba24.ro, despre cum a ajuns în România și în Alba Iulia.

La o ceașcă de cafea am vorbit despre experiența sa de până acum din România, cu bune, dar și cu rele, cum și-a lăsat familia la mii de kilometri depărtare și ce planuri de viitor are. 

Povestea lui Lakmal seamănă izbitor de mult cu poveștile românilor plecați prin țări străine, la începutul anilor `90. Muncitorii buni la toate, gata să lucreze de dimineață până seara, fără să pună multe întrebări și fără multe cerințe. 

Lakmal este unul dintre cei cinci copii ai unei familii din Beliatta, un oraș aflat la țărmul Oceanului Indian. Mai are trei frați și o soră. Unul dintre frați este polițist, altul bijutier și încă un frate a ajuns în urmă cu o lună la Alba Iulia.

Tânărul de 33 de ani a venit în Alba Iulia, la fratele său, să lucreze alături de el, după ce a avut probleme cu un angajator din Iași.

Contractul cu un angajator 3000 de euro

Într-o țară măcinată de o imensă criză economică, inflație, lipsa medicamentelor, proteste, prețuri imense la alimente, totul este cu suprataxă. Agențiile de recrutare a forței de muncă din Sri Lanka, ce plasează muncitori în Europa, au ajuns în 2022 să perceapă o taxă de 3000 de euro de persoană pentru a le facilita angajarea.

De cele mai multe ori știu doar că vor merge în Europa, la diferite firme, fără a cunoaște multe informații despre locul în care merg sau compania respectivă, dar pe un salariu mare față de ce ar câștiga în țară.

Lakmal a studiat 11 clase, iar apoi a făcut un curs de 6 luni de sudură.

A ajuns în România în 2020, iar atunci contractul cu agenția de plasare pe piața muncii costa 1000 de euro. În trei ani, prețul s-a triplat din cauza problemelor din țară.

A fost plasat la o firmă din Iași, alături de câțiva zeci de alți srilankezi. A lucrat pe șantiere importante din țară: la aeroportul din Iași, Otopeni, podul de la Brăila, în Timișoara, Brașov, Dej, oriunde a fost trimis de către firmă.

Pe timp de vară, să lucreze la temperaturi ridicate nu a fost o problemă, însă iarna, și la -18 grade, timp de 12 ore, pe șantier este foarte greu pentru cineva obișnuit cu o climă caldă.

Sunt bărbați care muncesc mult, sunt rezistenți și sunt preferați de către angajatorii români, deoarece nu beau pe șantier și nu fac probleme.

Salariul din România, un venit important pentru cineva din Sri Lanka

În primul an, salariul pentru un srilankez este în jur de 2200 de lei pe lună, iar apoi crește la 2600 de lei. De asemenea, mai primesc și bani de diurnă. Mare parte din bani o trimit către casă, către familie.

De cele mai multe ori investesc banii într-o casă sau încep să își construiască una. Similar cu procesul pe care îl fac românii care pleacă în țări străine la muncă.

Construcția unei case de mici dimensiuni ar fi undeva la 20.000 de euro, explică Lakmal.

A lucrat timp de doi ani pentru o firmă din Iași

Prima dată când a ajuns în România, a ajuns la o firmă de  construcții din Iași, unde a fost angajat ca sudor, dar lucra tot ce se putea pe șantier.

A străbătut țara de pe un șantier pe altul, în funcție de unde avea firma contract. Stăteau patru persoane într-un container modular, iar baia și dușul erau afară. De obicei, apa caldă ajungea doar pentru maxim 6, 7 persoane.

Agresat de șef

De curând, fratele său a ajuns să lucreze pentru o firmă de construcții din Alba Iulia, așa că Lakmal a cerut să fie lăsat să plece pentru a putea munci alături de acesta.

Tânărul susține că unul dintre superiorii săi din România s-ar fi împotrivit plecării, i-ar fi luat actele și l-ar fi agresat. Abia după ce muncitorul a ajuns la spital și a spus că va merge la poliție, șeful său i-a dat actele și l-a lăsat să plece.

Planuri de viitor

La fel ca și mare parte dintre românii plecați la muncă în străinătate, Lakmal vrea ca șederea sa în România să fie cât mai lungă. Vrea să muncească cât mai mult pentru a trimite bani acasă, iar câte două luni pe an să meargă în vacanță, dacă situția din Sri Lanka îi va permite.

Povestea lui Lakmal este una dintre zecile de mii ale muncitorilor din Nepal, Sri Lanka sau Vietman care vin în România pentru a lucra pe un salariu mult mai mare decât cel din țara lor și care ne aduc aminte de ceea ce au trăit primele generații de români care au ales să plece și să lucreze în alte țări.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax