Connect with us
Advertisement

Educație

REZULTATE finale EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Au fost publicate notele după contestații. Date pentru admiterea la liceu

examen scoala

Publicat

Ministerul Educației a publicat duminică, 4 iulie, la ora 10.00, rezultatele finale, după contestații, pentru elevii care au susținut examenul de Evaluare Națională 2021. În județul Alba, au fost înregistrate peste 240 de contestații.

Repartizarea computerizată pentru admiterea în liceu va fi în 24 iulie.

Vezi AICI: REZULTATE finale EVALUARE NAȚIONALĂ 2021 în ALBA: Procentul mediilor peste 5 a crescut la 80%. Locul 6 în top național

Media generală obținută la Evaluare Națională 2021 are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a.

Vezi AICI rezultate finale Evaluare Națională 2021 în țară (harta județe).

Vezi AICI rezultate finale Evaluare Națională 2021 în Alba.

Peste 240 de contestații au fost depuse miercuri și joi, în Alba, după publicarea primelor rezultate la examenul de Evaluare Națională 2021.

Potrivit IȘJ Alba, au fost înregistrate 246 de contestații – 136 la Română, 108 la Matematică și două la proba de limba maternă.

Comparativ, anul trecut au fost 139 de contestații (74 la Română, 64 la Matematică și una la proba de limba maternă), în urmă cu doi ani 215 de contestații, iar în 2018 – 283 contestații.

În județul Alba, au fost peste 2.000 de candidați prezenți și 35 centre de examen.

Înainte de contestații, la Evaluare Națională 2021 au fost 120 de medii de 10 în țară, de șapte ori mai puține față de anul trecut. În județul Alba, de exemplu, au fost doar cinci medii de 10, față de 22 anul trecut, înainte de contestații.

Vezi Cine sunt cei cinci elevi din Alba care au luat ZECE la Evaluarea Națională. Povestea din spatele unei performanțe de excepție

Alba se află pe locul 6 în top național în funcție de mediile de 10 la examen (locul 7 anul trecut) și pe locul 7 (fără București) la medii mai mari sau egale cu 5 (locul 6 anul trecut).

Recorectarea lucrărilor

Potrivit metodologiei, fiecare lucrare contestată este reevaluată de doi profesori, care vor pune o nouă notă. Evaluarea se face „cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100; se acordă 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu.

După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire, și o trece pe lucrare.

Notele puse după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. Dacă se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie, formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. „Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare”, se arată în ordin. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații.

Nota finală reprezintă media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori, fără rotunjire. Nota finală este trecută pe lucrare de către președintele comisiei, în prezența profesorilor evaluatori, și este înregistrată în catalogul evaluării naționale.

Nota de la contestații este definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota primită inițial.

Media la examen / admiterea la liceu

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Nu există notă minimă de admitere la liceu sau în școala profesională, intrarea într-o clasă sau alta fiind limitată de numărul de locuri și de concurență.

Vezi GHID ADMITERE LICEU 2021: Înscrieri, numărul de locuri pe specializări, ultimele medii de intrare de anul trecut în Alba

Calculul mediei de admitere în liceu

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a

Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel:

(3 APT + MA)/4 = MFA

unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere.

Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:

(APT + MA)/2 = MFA

unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere.

Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:

0,2 MA + 0,8 NP = MFA

unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere.

Repartizarea computerizată va fi în 24 iulie. Depunerea dosarelor de înscriere la liceu va fi în 25 iulie, dar pentru această procedură trebuie planificare în vederea prezenței fizice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement