Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

România, prima țară care va produce și folosi SkyCeptor, noul sistem de rachete Patriot. Memorandumul cu americanii a fost semnat

Publicat

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat, miercuri, în Prahova, că România va deveni prima ţară care ar putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian şi antirachetă Patriot.

El a participat, alături de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la sediul Electromecania Ploieşti, la ceremonia de semnare a memorandumului de înţelegere între Compania Naţională Romarm SA, Electromecanica SA şi Raytheon Missiles & Defense pentru fabricarea în România de rachete interceptoare SkyCeptor.

„Achiziţiile militare, cooperarea industrială şi dezvoltarea unei industrii naţionale puternice de apărare sunt elemente vitale pentru conturarea profilului de securitate a României, membră a Uniunii Europene şi a NATO.

Mă aştept ca în cel mai scurt timp să avem o colaborare funcţională, un parcurs pe termen lung şi o strategie pe dezvoltare a celor două companii care să vină în sprijinul strategiei de apărare a României, dar de asemenea să vină în sprijinul poziţionării României ca un furnizor strategic în Europa şi în mediul internaţional de echipament militar”, a afirmat Spătaru, potrivit Agerpres.

„Conflictul militar de la graniţa României ne-a demonstrat că dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu industria de apărare între statele NATO şi ale Uniunii Europene reprezintă structura pe care industria de apărare trebuie să funcţioneze pe termen lung”, a afirmat ministrul economiei, Florin Spătaru.

Cum va începe producția de rachete defensive cu rază lungă de acţiune în România

”Producţia înseamnă şi investiţii din partea română şi ceea ce l-am asigurat pe directorul Electromecanica şi directorul general al Romarm e că Ministerul Economiei este hotărât să investească, să aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilităţi, astfel încât România să se poziţioneze atât la nivel naţional, cât şi la nivel european ca un furnizor stabil şi ca un furnizor de încredere în acest domeniu.

Utilizarea acestor rachete în conflictul din Ucraina, cu siguranţă nu putem să discutăm de aşa ceva pentru că un astfel de proces va dura”, a mai afirmat Florin Spătaru.

Mininistrul Apărării, Vasile Dîncu, a subliniat importanţa revitalizării industriei de apărare.

„Sunt foarte bucuros să particip, în calitate de beneficiar, la un eveniment pe care l-aş vrea multiplicat de zeci de ori, de sute de ori, acela în care, ca Minister al Apărării Naţionale nu semnăm doar contracte de achiziţii, ci semnăm şi memorandumuri, suntem prezenţi la semnarea unor memorandumuri prin care aducem tehnologie în România şi, pe de altă parte, încercăm să valorificăm inteligenţa românească şi infrastructura noastră din industria de apărare.

Se spune că războaiele, din nefericire, se întâmplă dar au şi puţine efecte pozitive: acelea că accelerează istoria.

Sunt bucuros că Electromecanica Ploieşti este un partener şi poate fi un partener pentru un atât de important jucător pe piaţa mondială a apărării.

Raytheon Technologies este pentru Ministerul Apărării Naţionale un partener foarte important, avem foarte multe proiecte de achiziţii, avem colaborări excepţionale cu unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa industriei de apărare mondiale”, a declarat Vasile Dîncu.

Totodată, el a arătat că acest tip de rachete este adaptat pentru sistemul Patriot, este foarte performant şi are „avantajul fantastic” că este mai ieftin.

„Cred cu tărie că semnarea acestui memorandum înseamnă mai mult decât un angajament de afaceri, reprezintă începutul unui parteneriat pe termen lung între noi toţi, reprezintă o relaţie de cooperare consolidată cu industria românească, construită deja pe o fundaţie existentă şi un parteneriat puternic cu Guvernul României în domeniul apărării.

Ce este SkyCeptor

SkyCeptor este un interceptor cu rază lungă de acţiune care are costuri reduse şi este dezvoltat pentru a apăra împotriva rachetelor balistice şi de croazieră şi este propus pentru integrarea viitoare cu sistemul Patriot Air&Missiles Defense”, a declarat preşedintele companiei americane Raytheon, Wesley D. Kremer.

Rachetele interceptoare SkyCeptor sunt optimizate pentru a intercepta și lovi rachetele balistice și de croazieră cu rază scurtă și medie de acțiune, dar și alte tipuri de amenințări avansate.

În prezent, rachetele interceptoare SkyCeptor sunt folosite de sistemul israelian de apărare antiaeriană David’s Sling. Anul trecut, Armata SUA anunța că analizează caracteristicile interceptorul israelian SkyCeptor, cu raza medie de acţiune, ca opțiune viabilă pentru îmbunătăţirea capacităţilor de apărare aeriană și antirachetă.

Potrivit raytheonmissilesanddefense.com sistemul oferă apărare și lovire împotriva rachetelor balistice tactice, rachetelor cu rază medie și lungă de acțiune, avioane inamice, drone și rachete de croazieră, inclusiv rachete Scud.

Aici: mai multe detalii tehnice despre SkyCeptor

Rachete americane pentru România

NSM, o rachetă de precizie cu rază lungă de acțiune care protejează împotriva amenințărilor de pe uscat și de pe mare, va completa arsenalul României cu un dispozitiv interceptor de croazieră anti-navă de generația a 5-a.

Ca element cheie al Sistemului Defensiv de Coastă, racheta lansată de pe un vehicul terestru are o rază de acțiune de peste 100 mile marine, zboară la altitudini joase și folosește un detector avansat și tehnologie de identificare a țintei.

Încă din 2019, Guvernul României a semnat un acord cu armata americană pentru elemente suplimentare destinate sistemului Patriot. Achiziția include o cantitate nespecificată de interceptoare GEM-T produse de Raytheon, care vor fi folosite pentru sistemul de apărare antiaeriană Patriot. Achiziția va avea loc prin programul Foreign Military Sales, derulat de Departamentul Apărării al SUA, potrivit unui comunicat Raytheon.

„Rachetele pe care le vom produce pentru România vor avea componente din nitrură de galiu, o tehnologie de ultimă oră care prelungește durata de viață a sistemului și îl va face mult mai fiabil”, a spus Michelle DeMaio, directorul programului Patriot România din cadrul Raytheon.

Acordul de atunci dintre România și armata americană a deschis drumul următoarei etape în procesul de achiziție.

Alături de România, alte 15 state se bazează pe sisteme Patriot pentru a-și proteja cetățenii și forțele armate, incluzând aici SUA și șase țări europene: Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia și Suedia. Aducând sistemul Patriot pe teritoriul său, România va îmbunătăți apărarea NATO pe flancul estic al alianței, reasigurând aliații de rolul său de pilon de apărăre în zona din ce în ce mai problematică din jurul Mării Negre.

sursa foto: Facebook Ministerul Economiei

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax