Actualitate
Românii care au dreptul la despăgubiri de la stat primesc banii doar după ce se scad datoriile acestora la buget
Potrivit unei Ordonanţe de urgenţă publicate în Monitorul Oficial, cetăţenii români care câştigă despăgubiri în urma unor procese cu statul vor primi sumele în totalitatea doar dacă nu înregistrează datorii la buget. În caz contrar, banii din deciziile definitive ale instanţelor vor fi viraţi după compensarea cu impozitele sau taxele neplătite de persoana în cauză.
Citește și CALENDARUL OBLIGAŢIILOR FISCALE pe luna MARTIE 2014. Declarații de mențiuni, situații, formulare și plăți
OUG nr. 113/2013 privind unele măsuri bugetare a intrat în vigoare din decembrie anul trecut. Astfel au fost schimbate reglementările în cazul românilor care au dreptul să primească despăgubiri de la stat. Aceştia vor primi sumele stabilite de instanţe integral doar dacă nu au datorii la bugetul de stat. Dacă au astfel de restanţe, în primă etapă vor fi compensate cu despăgubirile şi ulterior, dacă mai rămân bani, le vor fi viraţi. Datoriile avute în vedere se referă la bugetul de stat, cel al asigurărilor sociale de statl di al fondurilor speciale.
„Compensarea se realizează prin debitarea unor conturi de venituri, deschise distinct pe tipuri de bugete şi prin creditarea conturilor corespunzătoare de venituri reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri datorate bugetului general consolidat”, se precizează în textul ordonanţei.
Potrivit notei de fundamentare a OUG, măsura este necesară pentru a da eficienţa operaţiunii de compensare în cazul în care există obligaţii reciproce între instituţia debitoare/creditoare şi terţul creditor/debitor care să permită executarea de îndata, fără alocare prealabilă de fonduri în bugetul de stat şi cu limitarea costurilor de executare.
„Nefiind executate în mod voluntar, despăgubirile au generat condiţiile pentru începerea unor executări silite cu consecinţe grave asupra activităţii instituţiilor debitoare, dar mai ales cu consecinţe privind majorarea cheltuielilor judiciare şi de executare”, se mai arată în actul normativ.
sursa: bzi.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News