Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii cu antecedente penale nu mai au acces în Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2021. Condiții mai dure de ședere în Regat

Publicat

În plină criză sanitară, autorităţile din Marea Britanie impun o nouă serie de restricţii, care vizează în special persoanele cu antecedente penale care vin în țară, dar și pentru cetățenii UE care locuiesc în Regatul Unit și savârșesc infracțiuni cu condamnare de peste un an.

Ministerul de Interne al Marii Britanii a anunțat că toți cetățenii UE, printre care și românii, care au condamnări penale mai mari de un an de închisoare nu vor mai putea intra în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021. În același timp va fi revocat statutul din UK pentru cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie și săvârsesc infracțiuni din care rezultă condamnări mai 12 luni.

„Pentru prea mult timp, regulile UE ne-au forţat să primim în ţară infractori periculoşi din străinătate, care abuzează de valorile noastre şi ne ameninţă stilul de viaţă. Marea Britanie va fi mai sigură mulţumită unui control mai ferm şi mai corect la graniţă safer, unde infractorii din străinătate vor fi supuşi aceloraşi reguli, indiferent de naţionalitate”, a declarat Priti Patel, ministrul britanic de Interne, notează BBC.

Măsura va intră în vigoare odată cu încetarea libertății de mișcare în Regatul Unit, ca urmare a ieșirii din Uniunea Europeană.

Primii vizaţi, cetăţenii europeni care au antecedente penale. Mai exact, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul de Interne și citat de BBC, persoanele condamnate la peste un an de închisoare nu vor mai avea acces pe teritoriul Regatului Unit începând cu 1 ianuarie 2021. Restricția intră în vigoare odată cu încetarea libertăţii de mişcare în Regatul Unit, ca urmare a ieşirii din UE.

Persoanele care au acces interzis în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021

  • Infractorii care au o condamnare de cel puţin un an de închisoare.
  • Infractorii care au o condamnare mai mică de un an de închisoare, în cazul cărora Ministerul de Interne face o evaluare a întregului cazier penal şi verifică dacă au legături de familie în UK.
  • Cetăţenii UE care nu au fost condamnaţi la închisoare, dar care au comis acte de hărţuire sexuală, de exemplu, sau al căror comportament se consideră că este împotriva binelui public.
  • Cetăţenii UE care au o condamnare de orice fel în ultimele 12 luni şi vor să intre pe teritoriul marii Britanii pentru prima dată.

Libera circulație va continua în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020. În acest scop, autorităţile britanice a creat EU Settlement Scheme, un sistem de tip Home Office, format dintr-o aplicație pe care toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora trebuie să o completeze pentru a-și proteja dreptul de ședere în Marea Britanie.

Astfel, toți cetățenii UE care ajung în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020 și intenționează să rămână în UK trebuie să solicite acest statut nou de imigrare înainte de 30 iunie 2021. În caz contrar, resedinţa în Regatul Unit va fi considerată ilegală.

Reglementările ar putea însemna că zeci de mii de oameni din Europa nu mai pot intra în Marea Britanie.

Fără un acord pe termen lung privind comerțul și alte domenii de cooperare cu UE la expirarea acordului de tranziție, Marea Britanie se confruntă cu pierderea accesului la sistemul european de informații privind cazierele judiciare și la baza de date a pasagerilor din UE.

Acest lucru ar putea face mai dificilă identificarea sosirilor persoanelor cu antecedente penale.

Ministrul de interne, Priti Patel, a declarat că regulile vor fi „mai ferme și mai corecte”, aplicând aceleași reguli privind criminalitatea persoanelor din toate țările.

Cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie și care au statutul de imigrație în conformitate cu schema de decontare a UE sau orice alte persoane care sunt protejate prin acordul de retragere, sunt scutiți de aceste reguli.

Cu toate acestea, Ministerul de Interne a declarat că statutul lor ar putea fi revocat dacă săvârșesc o infracțiune după 1 ianuarie, în cazul în care rezultă o pedeapsă cu închisoarea mai mare de un an.
 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax