Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Românii din Italia vor putea conduce din nou mașinile înmatriculate acasă. Legea a fost contestată de Curtea de Justiție a UE

Publicat

Italia va trebui să schimbe legea prin care rezidenții care din această țară membră UE sunt obligați ca în termen de 60 de zile să își schimbe numerele la mașinile înmatriculate în țările de unde provin. Astfel românii vor putea conduce din nou, în Italia, mașinile înmatriculate acasă.

Din 2018, modificările Codului rutier din Italia au afectat zeci de mii de români care dețineau autoturisme înmatriculate în România.  Regulile rutiere în vigoare interzic persoanelor care au rezidența în Italia să circule mai mult de 60 de zile cu un vehicul înmatriculat în străinătate.

Legea prin care se interzice rezidenților din Italia dreptul de a conduce mașini înmatriculate în alte state  a fost contestată de  Curtea de Justiție a UE, informează G4media.ro .

Cazul care a răsturnat legea care a afectat sute de mii de străini în Italia

Curtea de Justiție a Uniunii Europene le-a dat dreptate unor cetățeni slovaci, după ce mașina în care se aflau a fost confiscată de poliția italiană, invocându-se faptul că șoferul avea rezidență în Italia de mai mult de 6 luni, iar automobilul pe care îl conducea era înmatriculat în alt stat decât cel italian.

Mașina era înregistrată pe numele pasagerului, cetățean care nu era rezident în Italia, se specifică în dosarul înaintat Curții de Justiției, însă acest detaliu nu i-a înduplecat pe polițiști care au aplicat exact litera legii.

Acest caz va putea conduce la o modificare a legislației rutiere italiene care interzice dreptul rezidenților de a conduce autoturisme înmatriculate în alte state, inclusiv din Uniunea Europeană, anunță presa italiană.

Motivele introducerii legii prin care străini trebuie să își înmatriculeze mașinile în Italia

Interdicția de a conduce în Italia cu numere de înmatriculare străine pentru rezidenți a fost introdusă în lege de fostul ministru de interne italian, Matteo Salvini.

Motivele introducerii legii au fost legate de taxe, se evitau, în lipsa acestei legi, taxele locale de înmatriculare, eventuale impozite, iar firmele de asigurare erau văduvite de posibile noi contracte, care erau realizate în țările în care erau înmatriculate mașinile.

În plus, s-a justificat și prin faptul că aceste autoturisme nu apar în bazele de date italiene, în cazul comiterii unor infracțiuni.

Modificările din Codul Rutier au afectat zeci de mii de români din Italia

Decizia i-a afectat cel mai tare pe români, minoritatea cu cei mai mulți reprezentanți în Italia. În scurt timp, sute de mașini au fost confiscate, iar proprietarii aveau termen de 180 de zile pentru a-și înmatricula mașina în peninsulă. Pe lângă asta, au primit amenzi de la 712,00 € la 2.848,00 €.

Aceste reguli i-au lăsat pe mulți români fără mașini, deoarece în multe cazuri nu s-a putut face înregistrarea în 60 de zile.

Modificările aduse articolului 93 din Codul Rutier interzic persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de șaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate.

Sunt exceptate de la această interdicție anumite cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat, pentru care vă rugăm să faceți referire la textul integral al legii.

– Pentru cazurile de încălcare a interdicției de circulație a vehiculului înmatriculat în străinătate, amenzile administrative variază între 712 și 2.848 euro. Autoritatea Rutieră italiană (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdicția de circulație pentru vehiculul în cauză, care este sechestrat.

În cazul în care, după 180 de zile de la data infracțiunii, nu au fost îndeplinite formalitățile pentru înmatricularea vehiculului în Italia, vehiculul este confiscat.

Decizia Curții Europene de Justiție:

”Articolul 63 alineatul (1) TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări a unui stat membru care interzice oricărei persoane care și‑a stabilit reședința în acest stat membru de mai mult de 60 de zile să circule în acest stat cu un autovehicul înmatriculat într‑un alt stat membru, oricare ar fi persoana pe al cărei nume este înmatriculat acest vehicul, fără a se ține seama de durata de utilizare a vehiculului respectiv în primul stat membru și fără ca persoana vizată să poată invoca un drept la exonerare atunci când vehiculul nu este nici destinat a fi utilizat cu titlu permanent în principal în primul stat membru, nici nu este utilizat, în fapt, în acest mod.

Ziarul italian Il Quotidiano del Lazio notează că decizia Curții Europene de Justiție va conduce la schimbarea legislației italiene, deoarece legile europene primează în fața celor naționale.

”Aceste reguli i-au pus în genunchi pe mulți cetățeni, în special români, care au fost deposedați de vehicule, care au fost sechestrate pentru că dețin plăcuță de înmatriculare străină, pe motiv că  un cetățean străin cu domiciliul în Italia de mai mult de șaizeci de zile nu poate conduce un vehicul cu o plăcuță de înmatriculare străină .

Au fost cazuri în care soțului străin, cu domiciliul în Italia, i-a fost sechestrată mașina soției care avea cu reședința în străinătate și care venise în Italia să-l vadă și care i-a dat soțului ei să-i conducă autoturismul. ” scrie Il Quotidiano del Lazio.

Instanța italiană obligată să modifice articolul din Codul Rutier

”Instanța din Latina va fi chemată în următoarele ședințe din februarie și martie să modifice, în virtutea mecanismului de primat al sistemului UE, art. 93, alin. 1 bis, din Codul rutier, care interzice oricui și-a stabilit domiciliul în Italia de peste 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate.

Aceasta, întrucât legea locală este incompatibilă cu principiul comunitar al liberei circulații a capitalurilor și are un caracter cedabil. Prin urmare, se dă din nou undă verde pentru circulația vehiculelor cu numere străine în Italia, de către rezidenții în Italia de peste 60 de zile, neexistând obligația de a înmatricula aceste vehicule în Italia”, scrie ziarul italian.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

surse: G4Media, curia.europa.eu, l Quotidiano del Lazio

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Bobo

    joi, 20.01.2022 at 10:11

    Ați uitat să specificați,cã domnii șoferi români cu mașinile lor,nu toți dar majoritatea, treceau la semafor pe culoarea roșie, parcau pe locurile pt handicapați, nu respectau viteza, depășiri pe linia continuã, aroganți fãrã limită și alte infracțiuni de toate zilele…. Oricum cetãțeanul român a uitat ce înseamnă respect și educație rutieră și civică

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax