Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Lovitură pentru românii aflați la muncă în Italia care dețin mașini înmatriculate în România. Amenzi mari și confiscări

Publicat

masini confiscate

Modificările Codului rutier din Italia au afectat mii de români care dețin autoturisme înmatriculate în România.  Noile reguli rutiere interzic persoanelor care au rezidența în Italia să circule mai mult de 60 de zile cu un vehicul înmatriculat în străinătate, presa italiană relatând cazuri în care șoferi având mașini cu numere de înmatriculare românești au fost opriți de poliție și sancționați.

În multe regiuni din Italia s-au înregistrat deja cazuri de maşini cu număr românesc confiscate, iar şoferii au primit amenzi de cel puţin 500 de euro (dacă plata se face pe loc). Potrivit poliţiei, au avut loc ample operaţiuni de control şi s-au depistat numeroase în regiunile Lazio, Emilia Romagna, Toscana, când maşinile cu număr românesc au fost confiscate. În alte șituații mașinile cu număr românesc au fost ridicate și confiscate.

Ambasada României la Roma a postat pe pagina sa Facebook modificările Codului Rutier, iar comentariile sunt diverse, unii români considerând că trebuie să fie respectate legile statului în care se află, alții invocând principiul liberei circulații, iar alții solicitând intervenția ambasadei.

Conform relatărilor, la Florența, polițiștii au oprit un Audi cu plăcuțe de înmatriculare românești, iar în urma verificării documentelor șoferul român a primit o amendă de 498,40 euro. Un alt șofer român a primit o amendă de 1.112 euro pe raza orașului Ravenna. Certificatul de înmatriculare i-a fost confiscat și i-a fost pus sechestru pe mașină, scrie o publicație de limbă română din Italia, potrivit News.ro.

Ambasada României în Italia a anunțat vineri pe pagina de Facebok modificarea Codului Rutier italian, în conformitate cu Legea nr. 132 privind convertirea în lege, cu modificări, a Decretului-Lege nr. 113 din 4 octombrie 2018.

Modificările anunțate sunt:

– Articolul 29-bis al Legii nr. 132 aduce modificări art. 93 (referitor, între altele, la cartea de circulație a vehiculului), art. 132 (privind circulația vehiculelor înmatriculate în străinătate) și art. 196 (privind solidaritatea în cazul încălcărilor care se pedepsesc cu sancțiuni administrative pecuniare) din Codul Rutier.

– Modificările aduse articolului 93 din Codul Rutier interzic persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de șaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Sunt exceptate de la această interdicție anumite cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat, pentru care vă rugăm să faceți referire la textul integral al legii.

– Pentru cazurile de încălcare a interdicției de circulație a vehiculului înmatriculat în străinătate, amenzile administrative variază între 712 și 2.848 euro. Autoritatea Rutieră italiană (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdicția de circulație pentru vehiculul în cauză, care este sechestrat. În cazul în care, după 180 de zile de la data infracțiunii, nu au fost îndeplinite formalitățile pentru înmatricularea vehiculului în Italia, vehiculul este confiscat.

– Articolul 132 al Codului Rutier prevede că vehiculul înmatriculat în străinătate, pentru care au fost îndeplinite formalitățile vamale și cele prevăzute de articolul 53 Cod Rutier, poate circula în Italia un an pe baza certificatului de înmatriculare din statul de origine, cu îndeplinirea tuturor obligațiilor vamale și plata taxelor de vânzare-cumpărare. După încheierea perioadei de un an, titularul vehiculului trebuie să solicite autorităților italiene competente o foaie de parcurs și înregistrarea vehiculului pentru a putea părăsi teritoriul italian. Sancțiunile prevăzute pentru încălcarea dispozițiilor articolului 132 sunt aceleași ca la articolul 93.

– Articolul 196 conține precizări în legătură cu cei cărora le revine, în mod solidar, responsabilitatea în cazul încălcării dispozițiilor Codului Rutier privind circulația vehiculelor înmatriculate în străinătate.

Românii rezidenți în Italia, preferă să conducă mașini înmatriculate în România. Motivul principal este prețul RCA care în Italia este între 1000 și 2000 de euro/ an în funcție de autoturism, iar în România 100-200 euro/ an. Și impozitele auto sunt de câteva ori mai mai mari în Italia față de cele din România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    luni, 10.12.2018 at 16:25

    Oare la noi de ce nu-i asa ?

  2. wedc43

    joi, 13.12.2018 at 22:24

    ati vrut miting diaspora ati luato in barba ca Dragnea la intalnirea cu Matteo Renzi a zis e corect sa se acomodeze legilor din italia ca acolo traiesc………..dar nu platiti ca pana la 500.000 de euro de amenzi legea nu iti poate face nimic e legea facuta si aici ca si la noi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax