Connect with us
Publicitate

Actualitate

Samoilă Mârza, fotograful Unirii. Originar din Galtiu, Alba, a realizat singurele fotografii ale Unirii în 1918

Publicat

Evenimentul istoric de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia a fost imortalizat de de fotograful Samoilă Mârza, din satul Galtiu, judeţul Alba.

Atunci a fost proclamată Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul României, şi, prin aceasta, desăvârşirea statului naţional unitar român.

Rămas în posteritate ca „fotograful Unirii”, Samoilă Mârza a realizat cinci fotografii care înfăţişează scene cu mulţimea de pe Câmpul lui Horea şi cu tribunele oficiale. De acolo au vorbit episcopul greco-catolic Iuliu Hossu şi dr. Aurel Vlad.

Nicio fotografie nu a fost făcută însă în interiorul Sălii Unirii, unde a avut loc şedinţa Marii Adunări Naţionale.

Samoilă Mârza nu a avut permis de intrare la acest eveniment.

A fost pe front în Galiția și Italia

Samoilă Mârza s-a născut, la 18 septembrie 1886, într-o familie de ţărani români greco-catolici în satul Galtiu, comuna Sântimbru, judeţul Alba, potrivit Agerpres.

A urmat clasele primare la Şcoala poporală greco-catolică confesională din Galtiu, apoi a continuat liceul la Alba Iulia. După absolvirea liceului, a fost ucenic (1909-1911) al fotografului sibian Karl Jainek.

Recrutat în Primul Război Mondial, de către armata austro-ungară, Mârza a fost trimis pe front în Galiţia. A ajuns, mai târziu, până la Riga.

În 1916, a ajuns pe frontul din Italia, unde a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei.

În toamna anului 1918, a plecat spre Viena, în urma acţiunii de retragere a militarilor români organizată de Consiliul Naţional Român Central de la Arad (reprezentând românii din Transilvania).

La 14 noiembrie 1918, aflat la Viena, a reuşit să realizeze trei clişee fotografice care au surprins ceremonia de depunere a jurământului şi de sfinţire a steagului tricolor al unităţilor militare româneşti din Viena.

Fotografiile de la Alba Iulia

A ajuns acasă, la Galtiu, cu câteva zile înainte de desfăşurarea Marii Adunări Naţionale. În dimineaţa zilei de 1 Decembrie, pe o vreme mohorâtă, a pornit către Alba Iulia, împreună cu mai mulţi consăteni de ai săi.

Momentul a fost imortalizat în trei fotografii care reprezintă delegaţia satului său natal, Galtiu, cu steagul acesteia.

Au ajuns la Alba Iulia, Samoilă Mârza cărând pe bicicletă, aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă.

Cele cinci cadre cu aspecte de la Marea Unire de la Alba Iulia sunt singurele mărturii de acest fel ale zilei de 1 decembrie. Atestă participarea unei mulţimi nesfârşite de oameni la eveniment.

1 decembrie

Din păcate, Samoilă Mârza nu a participat şi la lucrările ţinute în clădirea ce avea să primească numele de „Sala Unirii”. A stat cu mulţimea, pe Câmpul lui Horea, în afara zidurilor cetăţii.

1 decembrie

Marea Adunare Naţionala, 1 decembrie 1918, autor Samoilă Mârza

Fotograful oficial al evenimentului, Károly (Karl) Bach, care ar fi trebuit să realizeze un set de poze în această zi, nu a mai venit, se arată pe site-ul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

La începutul anului 1919, Samoilă Mârza şi-a publicat fotografiile într-un album intitulat „Marea adunare de la Alba Iulia în chipur”. A fost prezentat de către delegaţia română şi la Conferinţa de pace de la Versailles (1919).

Primele trei albume au fost oferite istoricului Nicolae Iorga, preşedintelui Consiliului Dirigent Iuliu Maniu şi episcopului greco-catolic Iuliu Hossu. În timp, exemplare au fost trimise şi regelui Ferdinand I, care i-a transmis o felicitare şi l-a invitat să devină unul dintre furnizorii curţii, dar şi altor personalităţi culturale şi politice ale vremii.

Alte fotografii

Între evenimentele imortalizate de Samoilă Mârza pe clişeele de sticlă s-au aflat:

  • vizita regelui Ferdinand însoţit de regina Maria la Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni (mai 1919)
  • încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria (22 octombrie 1922)
  • serbările comemorative de la Ţebea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu (1924)
  • sărbătorirea a 10 ani de la manifestările Unirii (1929).

„(…) la 16 ianuarie 1945, Muzeul din Alba Iulia şi Despărţământul ASTRA din Alba Iulia i-au eliberat fotografului un certificat prin care se recunosc meritele acestuia la Adunarea Naţională de la 1 Decembrie 1918, faptul că a fost singurul fotograf care a imortalizat evenimentul (…)” potrivit volumului „Albumul Marii Unirii – Samoilă Mârza” (Arhivele Naţionale ale României şi Monitorul Oficial, 2018).

Samoilă Mârza a murit la 19 decembrie 1967 în urma unei boli necruţătoare şi a fost înmormântat în cimitirul Maieri din Alba Iulia.

Monument ridicat de administrația locală

În 2003, administraţia locală a ridicat un monument lângă mormântul său.

Tot în 2003, la 23 noiembrie, în satul său natal, Galtiu, a fost dezvelit un bust executat de sculptorul Narcis Dumitru Borteş.

S-a și lansat cartea-document „Samoilă Mârza 1886-1967. Fotograful Unirii Transilvaniei cu Romania, 1 Decembrie 1918” (Aurel A. Sîntimbrean, Horea Bedelean, Aurora Bedelean, Lucian Muntean, Samoilă Mârza, Alba Iulie, 2003; ediţia a II-a, Alexandria, 2016).

Aparatul de fotografiat cu burduf al lui Samoilă Mârza, pe care acesta l-a folosit timp de aproape 60 de ani, este expus la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate