Actualitate
Samsarii de proprietăţi obţinute prin cumpărarea de drepturi litigioase vor fi impozitaţi cu 85%
Proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor este prezentat astăzi în şedinţa de Guvern şi prevede restituiri în natură cu prioritate a imobilelor naţionalizate de regimul comunist. Pentru acest act normativ, Guvernul îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului.
Potrivit declaraţiilor premierului, se va restitui în natură „tot ce se poate”, procesul urmând să se desfăşoare timp de doi ani, iar ulterior vor urma restituiri în echivalent pentru terenuri de la Administraţia Domeniilor Statului.
Comisiile locale şi judeţene de fond funciar trebuie să soluţioneze cererile de restituire, să asigure punerea în posesie şi să elibereze titlurile de proprietate până la data de 1 ianuarie 2016, în cazul imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist.
Punctele acordate prin decizia de compensare pot fi valorificate prin achiziţionarea la licitaţia publică naţională de imobile din Fondul Naţional, începând cu data de 1 ianuarie 2016. În termen de 3 ani de la primirea deciziei de compensare, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, deţinătorul care face dovada şi a participat la cel puţin două licitaţii naţionale de imobile poate opta pentru valorificarea punctelor şi în numerar.
În cazul imobilelor care sunt sediu de şcoli, spitale sau instituţii culturale, ar putea fi prevăzută obligativitatea păstrării acestei destinaţii timp de 20 de ani.
Restituirile în bani ar urma să fie operate pe o perioadă de 7 ani, iar, în cazul persoanelor care au cumpărat drepturile litigioase de la foştii proprietari, retrocedările vor fi impozitate cu 85%.
„Ideea principală este de a despăgubi pe proprietari, de a combate ce a existat ca fenomen în ultimii ani, anume samsarii. Samsarii sunt cei care au găsit tot felul de foşti proprietari, le-au luat drepturile, le-au fost cesionate drepturile prin tot felul de metode, unel legale, altele ilegale, şi ne-am trezit că le-am tot restituit o mulţime de bani şi de imobile deşi nu aveau niciun drept. S-au comis nenumărate ilegalităţi, abuzuri. Deci e o lege împotriva samsarilor, iar aceşti samsari sunt în continuare foarte influenţi. Am văzut proiectul de lege depus de senatorul Mihai Răzvan Ungureanu. Este scris de samsari, exact de omul care în urmă cu un an zicea să dăm 15%, acum, după un an, după redistribuire, şi-a dat seama că trebuie să dăm mai mult şi să dăm numai la samsari”, a declarat Victor Ponta, citat de mediafax.
Proiectul de lege va fi transmis miercuri după-amiaza la CEDO, având în vedere că termenul acordat României de Curtea Europeană expiră în 12 aprilie. Suma pentru despăgubiri se ridică la opt miliarde de euro, echivalentul plăţii pensiilor până la finalul anului. În cazul în care legea va fi atacată la Curtea Constituţională, există riscul de a fi afectată plata pensiilor.
Surse: realitatea.net, hotnews.ro, mediafax.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: Cardinalul Lucian Mureşan solicită amânare în privinţa asumării răspunderii Guvernului pentru legea proprietăţilor | Alba24
Pingback: Samsarii de proprietăţi obţinute prin cumpărarea de drepturi litigioase vor fi impozitaţi cu 85% | Moldova24