Actualitate
Şase dosare penale deschise pentru incidente electorale în Alba, în trei săptămâni de campanie
În cele trei săptămâni şi jumătate care au trecut de la începutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, au fost înregistrate opt incidente electorale, în urma cărora au fost deschise şase dosare penale. În patru dintre cazuri, oamenii legii au hotărât că nu a fost vorba despre infracţiuni.
Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba, de la începutul campaniei electorale, în judeţ au fost înregistrate două incidente electorale în mediul urban şi alte şase în mediul rural. Faţă de faptele sesizate, au fost întocmite şase dosare de cercetare penală, iar restul au fost de natură contravenţională.
Patru dintre dosarele penale au fost soluţionate prin unităţile de parchet competente, iar, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că aspectele sesizate nu au întrunit elementele vreunei infracţiuni. Poliţiştii au formulat propuneri de neîncepere a urmăririi penale.
În 3 decembrie, Poliţia a fost sesizată de către reprezentantul unei alianţe politice cu privire la faptul că sâmbătă, 1 Decembrie, pe raza localităţii Ighiu au fost distribuite materiale promoţionale (veste cu glugă), ce ar avea o valoare mai mare de 10 lei. În urma cercetărilor efectuate de poliţişti a rezultat că vestele, inscripţionate cu sigla unui sindicat din domeniul mineritului, cu o valoare de 24 de lei bucata, au fost distribuite de către reprezentanţii acestui sindicat care promovează mineritul în zona Munţilor Apuseni, în contextul referendumului ce se organizează în 35 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Alba. Poliţiştii au stabilit că această faptă nu intră sub incidenţa art. 55 din Legea 35 /2008 privind alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe Lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de a nu se începe urmărirea penalǎ.
În 4 decembrie, poliţiştii Postului de Poliţie Pianu au fost sesizaţi de către reprezentantul unui partid politic, cu privire la faptul că în perioada 20-22 noiembrie, din locul denumit „La monument”, situat pe raza localităţii Pianu de Sus a fost sustras un suport metalic pe care erau prinse două bannere electorale, prejudiciul reclamat fiind în valoare de 2.000 lei. Din primele cercetări efectuate a rezultat că locul de unde se reclamă dispariţia acestor bunuri nu a fost stabilit, prin dispoziţia primarului comunei, ca loc special pentru afişajul electoral, în conformitate cu prevederile art. 39 din Legea nr. 35/2008. În cauză cercetările sunt continuate pentru identificarea autorilor furtului, tragerea lor la răspundere penală şi recuperarea prejudiciului, în cauză urmând a fi luate măsurile legale şi faţă de persoanele care nu au respectat dispoziţiile legale cu privire la afişajul electoral.
Tot în 4 decembrie, poliţiştii din Albac au constatat că, pe raza comunei, pe geamurile unei instituţii publice au fost afişate materiale electorale ale unui candidat, fără să fie stabilit, prin dispoziţia primarului, ca loc de afişaj electoral. Cercetările sunt continuate în vederea identificării persoanei care a încălcat prevederile legale, urmând ca faţă de aceasta să fie luată măsura sancţionării contravenţionale.
Structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor au fost angrenate în această perioadă în activităţi de prevenire şi informare a cetăţenilor, în cadrul campaniei naţionale „Tu decizi! Votează legal!”. De la debutul campaniei de informare, au fost împărţite peste 7.000 de pliante şi afişe, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.
De asemenea, au fost desfăşurate activităţi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, inclusiv cu ocazia manifestărilor electorale organizate de formaţiunile politice, fără a fi înregistrate evenimente negative.
Reprezentanţii IPJ asigură că instituţia înregistrează şi verifică cu celeritate fiecare semnalare privind posibile încălcări ale legislaţiei electorale, venite atât din partea competitorilor politici, cât şi din partea cetăţenilor, toate sesizările fiind tratate cu echidistanţă.
Centrul Judeţean de Comunicare Alba reaminteşte că potrivit art. 55 din Legea 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.
Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică peste suma de 10 lei fără TVA, precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau mărfuri nealimentare.
Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.
Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte de propagandă electorală, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără ca aceste bunuri să poată fi alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.
De asemenea, autorităţile de aplicare a legii recomandă cetăţenilor să sesizeze orice presupusă încălcare a prevederile legislaţiei electorale la numărul unic de urgenţă 112.
În vederea realizării unui proces electoral corect, la nivelul judeţului Alba, pe timpul desfăşurării alegerilor vor fi angrenaţi peste 870 de lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor. Astfel, pentru protecţia celor 439 de secţii de votare pentru alegerile parlamentare precum şi a secţiilor organizate în cele 35 de inităţi administrativ teritoriale pentru referendumului local parţial privind mineritul, vor fi repartizaţi peste 434 de poliţişti, 244 de jandarmi şi 200 de lucrători pentru situaţii de urgenţă.
Pentru menţinerea ordinii publice vor fi angrenate alte 271 de efective ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, dintre care 226 poliţişti şi 45 jandarmi, care vor acţiona în patrule independente şi mixte.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News