Eveniment
Se schimbă legea în spitale: Rudele pacienților decedați vor putea avea acces la documentele medicale, fără împuternicire
O lacună legislativă de care se lovesc rudele pacienților decedați în spitale ar putea fi remediată, după o solicitare venită din partea Avocatului Poporului.
Mai exact este vorba despre accesul familiei la documentele medicale ale pacientului decedat, în situația în care pacientul nu apucă să desemneze pe cineva din familie ca persoană care poate avea accesul la documente.
De cele mai multe ori singura variantă a rudelor pentru a avea acces la datele pacientului decedat este să dea în judecată unitatea medicală.
Proces la Tribunalul Alba pentru acces la documente
Un astfel de caz se judecă pe rolul instanțelor din Alba, unde bărbatul unei femei care a decedat după ce a luat virusul COVID-19, a dat în judecată Spitalul Municipal Blaj pentru a avea acces la toate documentele referitoare la pacient.
În linii mari, bărbatul a cerut spitalului toate documentele, însă aceștia au refuzat pe motiv că soția sa, nu l-a indicat printr-o cerere ca fiind persoana care să primească informații sau documente din partea unității medicale. Însă, în timpul procesului reprezentații spitalului au precizat că femeia nu a primit un asemenea document pe care să îl completeze.
Momentan, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Alba, după ce la Judecătoria Blaj bărbatul a câștigat, dar unitatea medicală a făcut apel.
CITEȘTE ȘI: Luptă în instanță pentru documentele unui pacient din Alba, decedat de COVID. Familia le cere, spitalul nu le dă
După solicitatea făcută de Avocatul Poporului, Ministerul Sănătății a inițiat deja demersuri pentru a corecta situația.
De unde a pornit inițiativa Avocatului Poporului
Avocatul Poporului a făcut acest demers după un caz similar ca cel de la Alba. Cazul care a dus la sesizare este al unei femei din Covasna, căreia i s-a refuzat comunicarea datelor, respectiv eliberarea documentelor medicale, în lipsa consimţământului exprimat explicit de fiul său, victimă a unui accident de circulaţie în cursul anului trecut.
„Fiul petentei a fost implicat într-un accident, pe raza comunei Micfalău, judeţul Covasna, accident în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital, ulterior, în aceeaşi zi, decedând.
Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opţiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc. Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului prevede la art. 21-22 că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia cu excepţia cazului în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.
(…) Prevederile Legii nr. 46/2003 nu reglementează situaţia în care, la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, în timpul cărora a decedat, pacientul a fost în imposibilitatea absolută a exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale”, a precizat Avocatul Poporului.
În consecinţă, instituţia a solicitat ministrului Sănătăţii „să dispună luarea măsurilor legale care se impun pentru modificarea cadrului legal existent, prin inserarea unei excepţii de la dispoziţiile art. 22 din Legea nr. 46/2003, excepţie care să reglementeze situaţia în care un pacient ajunge în unitatea sanitară într-o stare de imposibilitate absolută de a-şi exprima consimţământul/acordul cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii sale, cât şi după deces, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie”.
Ministerul Sănătății a început demersurile pentru modificarea procedurii
Ministerul a trimis o adresă către Avocatului Poporului în care a precizat că a fost aprobată nota privind iniţierea proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului de completare a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului şi că Direcţia Generală Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii a iniţiat şi a introdus pe circuitul intern de avizare proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului de completare a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News