Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șeful CJ Alba și 30 de consilieri ar putea fi obligați să plătească din PROPRIUL BUZUNAR aproape 3 MILIOANE de euro. Artificiul juridic ce mută vina pe doi foști consilieri


Publicat

cjConsilierii județeni din Alba încearcă să își acopere spatele în cazul în care ar fi nevoiți să plătească despăgubiri de 13 milioane lei, adică aproape aproape 3 milioane de euro. Sumele sunt cerute în trei procese care de ani buni îi cam strică somnul președintelui CJ, Ion Dumitrel și consilierilor care au votat în martie 2008 un proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului serviciului de transport public județean de persoane. Mai exact, la acea dată, CJ a votat în unanimitate cedarea câtorva rute din județ către două firme la care erau acționari doi consilieri județeni, Eugen Popa (PSD) și Ioan Iviniș (PDL). Firmele care au pierdut licitația, Man Tour SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, au contestat decizia și de acolo au început procese lungi și complexe.

În acest moment, pe rolul Tribunalului din Cluj se află trei procese care vizează obligaţia consilierilor și CJ să despăgubească cele trei firme cu bani grei. Pentru a încerca să iasă basma curată din această situație și pentru a mai trage de timp, consilierii au votat, joi, un proiect de hotărâre prin care să poată să îi acționeze în instanță pe cei doi foști consilieri aflați în incompatibilitate, care au votat, cu bună știință, proiectele în care erau chiar firmele acestora implicate.

În ședința ordinară a Consiliului Județean din februarie 2016, consilierii s-au trezit cu un proiect suplimentar prin care se cerea să voteze aprobarea promovării unei acțiuni civile având ca obiect pretenții reprezentând daunele solicitate în trei dosare ce decurg din sentința civilă a Tribunalului Cluj.

„La solicitarea celor trei, știți că am pierdut în contencios administrativ prin care nu s-a anulat o hotărâre prin care am aprobat un plan de transport, hotârâre care a rămas irevocabilă. Pe lângă acest dosar mai avem trei dosare la Tribunalul Cluj, toate din 2013, reclamate de cele trei societăți, Man Tour SRL, SC Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, prin care aceste societăți ne cer niște despăgubiri din cauză că în opinia lor nu au putut opera pe traseele respective și au înregistrat un prejudiciu”, a explicat şeful Comisiei juridice din CJ, avocatul Marcel Simion, la şedinţă.

Sumele cerute de cele trei societăți sunt exorbitante. Man Tours SRL cere 8,1 milioane de lei, Arion Trans SRL solicită 1,8 milioane de lei și Transgilyen SRL cere 3,1 milioane de lei – „daune interese compensatorii”. Pe lângă aceste sume, s-au cerut și daune morale de 110.000 de euro total.

În momentul de față, procesul se află pe rolul tribunalului Cluj, în fază de întocmire a expertizei. Firmele au depus inițial plângerile la instanțele din Alba, dar, între timp, și-au făcut puncte de lucru la Cluj și au reușit să strămute cauzele.

Pentru a se proteja de o eventuală decizie nefavorabilă, consilierii județeni au votat artificiul juridic care nu le garantează că instanța le va da câștig de cauză, mai ales că toți cei care au votat proiectul știau incompatibilitatea celor doi consilieri, însă ar mai putea câștiga ceva timp.

„În situația în care noi (consilierii județeni – n.r.) putem cădea în pretenții în cele trei dosare, să fim obligați, Consiliul Județean să plătim de despăgubiri acestor firme, ca să ne protejăm interesele și bunul public putem să facem o cerere de chemare în judecată împotriva celor despre care se va constata printr-o hotărâre judecătorescă irevocabilă că sunt vinovați de anularea hotărârii noastre”, spune avocatul Marcel Simion.

Potrivit proiectului de hotărâre, responsabili de această situație sunt Eugen Popa și Ioan Iviniș, foști consilieri județeni, care în anul 2008 au votat un proiect de hotărâre, alături de colegii lor, prin care au fost atribuite curse de transport județean tocmai la firmele la care aceștia erau acționari. Incompatibilitatea celor doi a fost dovedită abia după trei ani de Agenția Națională de Integritate.

Consilieri PSD și PDL incompatibili: Cu o mână au votat și cu alta au luat

În ședința CJ din 27 martie 2008, consilierii au votat un proiect de hotărâre prin care atribuiau trasee, pentru perioada 2008-2011, unor firme de transport ale căror acționari erau doi consilieri județeni, care au participat la ședință și au votat „pentru”.

transportCa urmare a acestei hotărâri, firmele Man Tour SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, care au participat la licitație, dar au fost declarate necâștigătoare, au contestat, prin acționarea în contencios administrativ, nelegalitatea proiectului, invocând incompatibilitatea consilierilor județeni Ioan Gheorghe Iviniș și Eugen Popa.

Cei doi consilieri menționați sunt acționari la Aitrans SA și Voltrans, firme care au participat și au câștigat licitația din 2008 pentru efectuarea transportului județean.

 

transport 2Cele trei societăți, precum și Prefectura, care s-au sesizat cu privire la această situație, au cerut în 2008 desființarea horărârii, reluarea procedurii de atribuire pentru traseele 053-054 (Alba Iulia – Blaj – Cetatea de Baltă, Blaj – Bălcaciu – Cetatea de Baltă), 092-096 (Sebeș – Șpring – Roșia de Secaș, Sebeș – Cunța – Doștat, Sebeș – Șpring – Ohaba – Secășel, Sebeş – Șpring – Secășel) și 006 (Aiud – Teiuș – Alba Iulia), motivul invocat fiind incompatibilitatea celor doi consilieri.

Dosarul s-a aflat pe rolul Tribunalului Alba, după care a fost strămutat în 2009 la Tribunalul Cluj.

Tribunalul Cluj a pronunțat Sentința civilă nr. 3695/2012 care a rămas definitivă în 6 martie 2013, prin care Consiliul Județean Alba a fost obligat să reia procedura de atribuire pentru traseele 092-096 în privința Man Tours SRL şi traseul 053-054 pentru Arion Trans SRL. La traseul 006 pentru Trangilyen SRL s-a recalculat vechimea neîntreruptă, cu consecința eliberării licenței de traseu, desemnată direct câștigătoare.

În urma sentinței, cele trei societăți, și-au mutat sediile sociale la Cluj, în anul 2013, unde au formulat o nouă acțiune în contencios administrativ, la Tribunalul Cluj, prin care cer daune de interese, daune moratorii și daune morale care ajung la peste 3 milioane de euro.

În acest moment, cele trei dosare în care se cer despăgubiri de la președintele Ion Dumitrel, secretarul județului (la data respectivă) Mariana Hurbean, Nicolae Albu, Horațiu Bibolar, Marin Cenușă, Raul Chiriac, Gabriel Cira, Igor Cojocaru, Simion Crețu, Vasile Cristea, Marcela Eugenia Dărămuș, Petru Romi Dragosin, Cornel Filipescu, Ioan Florea, Dumitru Fulea, Ioan Fulea, Marius Hațegan, Ion Marincaș, Nicușor Mircea Mihai, Lucian Mihai Morar, Virgil Narița, Maria Daciana Oprea, Cristian Dan Pașca, Romul Popa, Nicolae Pușcă, Claudiu Răcuci, Dorin Sandea, Marcel Simion, Marcel Ioan Stan, Virgil Tătar, Nicolae Truță, sunt pe rolul instanețelor de la Cluj, unde se adună probe.

Dacă sentința nu va fi una favorabilă, CJ va trebui să le plătească firmelor toți banii pe care ei consideră că i-au pierdut în decursul acestor ani în care nu au operat pe rutele respective.

Situația putea fi evitată foarte ușor dacă Ioan Gheorghe Iviniș și Eugen Popa nu votau acel proiect sau dacă măcar unul din consilieri se sesiza asupra stării de incompatibilitate. Cu alte cuvinte și-au cam făcut-o cu mâna lor.

Acum, la aproape 8 ani, consilierii se gândesc că singurii răspunzători pentru situația creată sunt cei doi colegi implicați direct în problemă și tocmai pentru a încerca să se elibereze de orice culpă îi vor acționa în instanță pe aceștia.

Cum vor să se protejeze consilierii județeni:

„Dacă noi vom cădea într-o pretenție față de aceste societăți (Man Tour SRL, SC Arion Trans SRL și Transgilyen SRL), este normal să manifestăm o nouă diligență și să ne protejăm avutul, bunul public pe care în avem, în special bugetul județului, printr-o cerere de chemare în judecată împotriva celor care s-a constatat printr-o hotărâre judecătorească, că sunt vinovați de anularea hotărârii noastre în contencios administrativ (Ioan Gheorghe Iviniș și Eugen Popa – n.r.). Problema care se pune este de prescripție. Ca să nu avem niciun fel de risc din acest punct de vedere cum că noi nu am generat niciun fel de demers judiciar ca să protejăm bugetul județului, pentru că am avut timp la dispoziție și să nu ne trezim 2018, trebuie făcut acum. Ideea este să nu solicităm ca și cuantum, în această cerere a noastră de pretenții, sumele care ni se cer (8,1 milioane de lei, 1,8 milioane de lei milioane și 3,1 milioane de lei – n.r.), să punem o sumă modică și să menționăm în cerere de chemare în judecată că pe acele sume modice ne rezervăm dreptul să le majorăm în raport cu sumele care se vor stabili definitiv și irevocabil, în cele trei dosare de la Cluj în care noi suntem dați în judecată să plătim despăgubiri.

Dacă noi facem acum o cerere de chemare în judecată și cerem exact aceleași sume care ni se cer la Cluj, avem două riscuri. Unul din ele este ca instanța de la Cluj să spună că CJ Alba recunoaște că datorează acești bani și celălalt, mai important, care trebuie să ne protejeze, este că acțiunea noastră pe care o facem acum, la sumele de bani care se solicită, necesită să plătim o taxă de timbru de peste 150.000 de lei. Spun să punem o sumă mică, ca să timbrăm cu o sumă mică, pentru că dacă în final să zicem că noi câștigăm procesele de la Cluj și nu plătim nicio sumă atunci nici acțiunea noastră nu mai are obiect, dar noi rămânem cu acei bani plătiți și la final putem fi trași la răspundere de Curtea de Conturi pentru că am cheltuit din banii publici și ni se poate angaja răspunderea materială a fiecăruia că am cheltuit aiurea o sumă importantă de bani”, le-a explicat avocatul și consilierul județean Marcel Simion, consilierilor prezenți la ședință.

Cu alte cuvinte, acțiunea consilierilor care au votat, parte din ei fără a înțelege un cuvânt din explicația avocatului, nu este decât o măsură de prevenire. Nu le garantează că la finalul proceselor nu vor avea de plătit cei peste 3 milioane de euro și în plus alte cheltuieli de judecată. Probabil faptul că acei bani vor veni din partea contribuabililor și nu din buzunarele proprii sau faptul că nu au nici cea mai mică idee despre ce se întâmplă cu acest proces i-a făcut pe consilierii județeni să voteze în unanimitate fără existe niciun „dar”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat deputat PSD, Tuhuț Radu: Investiții importante pentru dezvoltarea județului Alba, respinse de Guvernul PNL și USR-PLUS

Publicat

”Guvernul PNL și USR-PLUS a respins absolut toate amendamentele asupra legii bugetului de stat pe anul 2021 care au venit de la partidele de Opoziție, în ciuda faptului că acestea vizau investiții extrem de importante pentru dezvoltarea localităților și creșterea calității vieții.

M-am așteptat, de la parlamentarii de Alba ai celorlalte partide, să susțină toate amendamentele care vizau investiții pentru obiective din județul nostru. Nu aș putea vota împotriva unui proiect care aduce bunăstare locuitorilor din Alba. Înțeleg politica, însă pentru binele județului toți parlamentarii trebuie să facă front comun, indiferent de mesajul și directivele primite de la centru.

Vă prezint o parte dintre amendamentele pe care le-am depus pentru Alba, cu mențiunea că acestea nu au fost alese deloc aleatoriu, ci după consultarea primarilor, astfel încât să fie în concordanță cu nevoile și așteptările oamenilor:

– Reabilitare, modernizare și extindere ambulatoriu, oraș Abrud;

– Construire rețea de canalizare menajeră în localitățile Cisteiu de Mureș și Micoșlaca;

– Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuș clasele I-VIII

– Regenerare urbană socio-culturală a orașului Teiuș prin construire centru pentru tineret, construire centru pentru expoziție, amenajare trotuare și refacere scurgere ape pluviale;

– Modernizare străzi rurale în localițile Pețelca și Căpud;

– Reabilitare drum comunal DC 306 Ciugud – Daia Română;

– Dezvoltarea serviciilor socio-educative la nivelul comunei Ciugud prin construirea unei grădinițe cu program prelungit;

– Modernizare infrastructură rutieră în comuna Cricău;

– Modernizare, extindere și reabilitare Școala Gimnazială Gârbova;

– Realizare sistem alimentare cu apă și rețea de canalizare menajeră în localitatea Galda de Jos;

– Reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public din comuna Ciuruleasa;

– Reabilitare școală gimnazială, comuna Poiana Vadului;

– Construire rețea canalizare menajeră și stații de epurare în localitatea Șibot și Balomiru de Câmp;

– Reabilitare sală de sport, comuna Șugag;

– Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuțiea gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integritate a activității de transport, distribuție și consum final în comunele Săsciori, Șugag și Blandiana;

– Refacere drum comunal D.C. 191 Lunca Vesești-Culdești-Runc-Ponorel;

– Captare și extindere rețea de apă, în comuna Bucium;

– Reparație capitală dispensar uman, comuna Vidra.

Le mulțumesc, cu această ocazie, tuturor parlamentarilor care au fost pro acestor proiecte, cu toate că voturile nu au fost suficiente pentru a trece. De asemenea, tuturor deputaților și senatorilor din județul nostru le propun ca pe viitor să susținem, în unanimitate, orice investiție pentru județul nostru, indiferent de la persoana sau formațiunea politică de la care provine”, a declarat într-un comunicat de presă,  Tuhuț Radu Marcel, deputat ales în circumscripția nr. 1, județul Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

CJSU Alba: Cum începe școala la Mihalț și Șona și ce măsuri pentru diminuarea răspândirii COVID 19 s-au luat în Blandiana

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a emis duminică, 7 martie o serie de hotărâri în ceea ce privește măsurile luate pentru răspândirea COVID 19 în comuna Blandiana, dar și în ce scenarii va începe școala la Școala Gimnazială Ion Breazu Mihalț și Școala Gimnazială Șona.

La nivelul comunei Blandiana unde rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, începând cu data de 08.03.2021, ora 0000, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

a) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

b) Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale;

c) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc.);

d) Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

e) Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

f) Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2300-0500, cu următoarele excepții:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori decesul unui membru de familie;
g) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este permisă în intervalul orar 0600-2300, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

h) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă în intervalul orar 0600-2300, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

i) Măsurile stabilite la lit. g) și lit. h) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

j) Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

k) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit. i), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

l) Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;

m) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligația respectării orarului de lucru cu publicul între orele 0600-2300.

Se revocă scenariile de funcționare pentru unitățile de învățământ Școala Gimnazială Ion Breazu Mihalț și Școala Gimnazială Șona, prevăzute în Anexa la Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, nr. 50 din 05.03.2021;

Ținând cont de faptul că la nivelul comunelor Mihalț și Șona, rata de incidență cumulată din ultimele 14 zile, a cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus SARS-COv-2 este de peste 6 cazuri/1000 de locuitori, în unitățile de învățământ Școala Gimnazială Ion Breazu Mihalț și Școala Gimnazială Șona, cursurile se vor desfășura exclusiv online, în intervalul 08-12.03.2021.

Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Câți elevi din clasele terminale pot participa fizic la cursuri în scenariul roșu. Ministerul Educației a transmis clarificări

Publicat

Ministerul Educației a transmis duminică noi informații către toate inspectoratele școlare și către toate școlile din țară, necesare pentru clarificarea modului de funcționare al școlilor în scenariul roșu.

Astfel, activitățile didactice se vor realiza cu prezența fizică a maximum 15 elevi pe clasă pentru clasele a VIII-a și maximum 17 elevi pe clasă în cazul claselor a XII-a și a XIII-a.

Citește și DOCUMENT: Ce elevi merg de luni la școală. Se modifică scenariile: ORDIN emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a clarificat prevederile referitoare la funcționarea claselor terminale în școlile din scenariul roșu, dar și posibilitatea prezenței fizice în toate clasele, în toate școlile, indiferent de scenariu, cu excepția carantinei scrie digi24.ro

Astfel, unitățile de învățământ au obligația asigurării accesului la educație pentru toți preșcolarii sau elevii în unitățile de învățământ preuniversitar cu respectarea tuturor normelor de protecție, conform scenariilor aplicabile fiecărei școli.

Citește și Ministrul Educației dă asigurări că elevii vor susține examenele naționale în format fizic, la datele stabilite

Câți elevi din clasele terminale pot participa fizic la cursuri

Potrivit noilor precizări, nu se impun restricții pentru învățământul preșcolar și învățământul primar organizat în școli care funcționează în scenariul roșu. Înjumătățirea numărului elevilor are loc doar pentru clasele terminale, adică a VIII-a, a XII-a și a XIII-a.

În cazul claselor a VIII-a, pot merge simultan la școală fizic maximum 15 elevi, în timp ce pentru clasele terminale din învățământul liceal, limita este de 17 elevi.

În situația în care toți elevii dintr-o clasă doresc să meargă la cursurile fizice, atunci se revine la sistemul hibrid: o săptămână de cursuri online și o săptămână de cursuri în format fizic. 

Potrivit ministrului Educației, sistemul hibrid a generat pierderi majore însă este „răul cel mai mic” pe care îl putem alege în situația actuală.

Dacă numărul de elevi permis într-o clasă este depășit însă cu un elev sau doi, fiecare instituție de învățământ trebuie să stabilească cum se va face rotația, astfel încât toți elevii care își doresc, să aibă acces la cursurile fizice.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Modele de subiecte pentru examen, clasa a VIII-a. Teste și bareme, setul 2 – Română și Matematică

Prezența fizică în scopul participării la orele remediale este permisă în toate unitățile de învățământ care organizează cel puțin o grupă de învățământ remedial, pentru toți elevii care solicită acest lucru prin înscrierea în programul de ore remediale (din toate clasele și din toate școlile, indiferent de scenariul în care funcționează, cu excepția celor din localitățile carantinate). Grupele pentru orele remediale sunt formate din 10-12 elevi.

Citește și Ministrul Educației: Posturile de directori de școli vor fi scoase la concurs. Titularizarea profesorilor, pe durată determinată

Documentul prin care au fost transmise instrucțiunile:

Noile modificări din Ordinul comun semnat de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au făcut modificări la ordinul comun ce reglementează modul în care se desfășoară cursurile în școli.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, vineri, la solicitarea ministrului Sorin Cîmpeanu, că elevii care au de susținut examene naționale pot veni la școală fizic, chiar dacă localitatea în care se află are o rată de incidență a cazurilor de COVID mai mare de 3 la mie, dar nu depășește, totuși, 6 la mie.

O noutate a ordinului comun este că aceste cursuri pentru elevii din anii terminali se vor desfășura cu prezență fizică doar a jumătate din numărul total de elevi înmatriculați. Practic, se ajunge la un scenariu hibrid.

O altă prevedere importantă este că va fi permisă organizarea în școli, cu prezență fizică, a cursurilor de recuperare a materiei pierdute (cursuri remediale) pentru absolut toate clasele.

Potrivit documentului, în cazul unei rate de incidență de până la 6 la mie, vor rămâne deschide grădinițele, iar școala se va face cu prezență fizică pentru elevii din ciclul primar și pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a , a XIII-a, precum și pentru elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal.

De asemenea, în aceste localități sunt permise organizarea în școli, cu prezență fizică, a cursurilor remediale pentru toate clasele.

În cazul în care localitatea intră în carantină,  atunci cursurile se mută online.

O altă prevedere este că masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, și nici în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în aer liber.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Zbor deasupra rezervației naturale ”Calcarele de la Valea Mică”. Legenda ”degetului lui Dumnezeu” și povestea uriașilor

Publicat

La mică distanță de drumul național care face legătura dintre Zlatna și Alba Iulia, se află un paradis natural. La Valea Mică, mai multe pietre uriaşe străjuiesc drumul care străbate satul și formează rezervaţia naturală „Calcarele de la Valea Mică”.

Puțină lume vizitează acest loc, deși este unul dintre cele mai interesante din județul Alba și este foarte accesibil (aproximativ 2 kilometri de drum asfaltat, de la DN 74).

Reporterii Alba24 au vizitat zona și au filmat rezervația, de sus.

Aria naturală reprezintă două blocuri calcaroase (klippe de calcare atribuite perioadei geologice a jurasicului) de dimensiuni şi înălţimi diferite (12 şi 20 metri), care mărginesc drumul comunal DC 67 şi pârâul Valea Mică, afluent al Ampoiului, aflate la contactul părţii central-sudice a Munţilor Metaliferi cu Munţii Vinţului.

Pe abruptul stâncilor calcaroase s-au dezvoltat specii ierboase specifice zonei. Dintre cele două calcare, cel mai mult atrage atenţia cel mai înalt numit şi ”Degetul lui Dumnezeu”, denumit astfel pentru că seamănă cu un deget şi care poate fi remarcat din orice zonă a satului.

În piatra uriaşă se află câteva mici peşteri, unde, cu mulţi ani în urmă, locuiau pustnici.

Legende cu uriași

Formaţiunile calcaroase de aici au dat naştere şi unor legende. Una dintre ele spune povestea de dragoste dintre niște uriași, și totodată oferă o variantă legendară a apariției formațiunilor albe care ”păzesc” satul.

„Demult, tare demult, pe vremea uriaşilor, o fată pe care o chema Mica stăpânea pe-aici. Ea îşi făcuse un răstoc, adică pusese zid de piatră în calea apei, să se adune un băltoc bun de scăldat.

Aşa a închis ea valea şi-şi petrecea zilele zburdându-se în apele reci de aici. Odată, pe când se scălda, a surprins-o un fecior frumos, cu numele de Bulz. Au început a se plăcea.

În curând au hotărât să se căsătorească. Dar sora Micăi, Marea, care era mai vârstnică, s-a supărat foc pe soră-sa, că vrea să cosească otava înaintea fânului, adică că vrea să se căsătorească înaintea ei şi a uneltit cu vrăji asupra tinerilor Mica şi Bulz.

Astfel, într-o bună zi, Marea s-a prefăcut într-un val mare de apă şi a curs puhoaie spre răstocul în care se scăldau soră-sa Mica, cu logodnicul ei, Bulz.

Cum a venit de după dealurile din faţă, pe neaşteptate, a rupt întâi stavila apei, apoi a încercat să-i înece pe cei doi. În acest timp, însă, a sosit aici împăratul uriaşilor. Nemulţumit de cearta lor, acesta a blestemat-o pe Marea să rămână apă curgătoare fără astâmpăr, fără odihnă şi să nu îngheţe nici iarna.

Aşa a rămas Valea Mare până în ziua de astăzi. Pe Bulz l-a blestemat să fie stană de piatră la capătul răstocului, iar pe logodnica lui, Mica, pentru că nu a ştiut din vreme să-şi împace sora, a prefăcut-o în apă curgătoare, care să treacă veşnic pe lângă logodnicul ei, Bulz, dar să nu se poată opri niciodată”.

În apropierea satului se află şi Mănăstirea ”Buna Vestire”.

La Valea Mică, sat care aparţine din punct de vedere administrativ de Zlatna, se ajunge foarte uşor, din drumul naţional 75. Sunt aici circa 120 de case sau ”fumuri” cum spun oamenii locului.

Aproape 400 de persoane trăiesc în acest mic paradis natural, care a devenit mult mai accesibil după asfaltarea drumului comunal. Cu toate acestea, oamenii păstrează încă tradițiile populare și străvechi.

Rezervația Calcarele de la Valea Mică

Rezervaţia Calcarele de la Valea Mică a fost înfiinţată prin Decizia 175/1969 a Comitetului Executiv a Consiliului Popular a Judeţului Alba.

A fost ulterior încadrată la categoria rezervaţiilor naturale, corespunzătoare categoriei a IV-a IUCN.

Rezervaţia Calcarele de la Valea Mică, situată administrativ în oraş Zlatna, sat Valea Mică, este o rezervaţie geologică, constituită din două blocuri calcaroase, cel din est având înălţimea de 20m, iar cel din vest de 12m, ce domină maiestuos depozitele de fliş intens erodate.

Suprafaţa rezervaţiei este de 1 hectar. Aria de interes ştiinţific o reprezintă cele două blocuri de calcare ce străjuiesc pârâul Valea Mică şi drumul alăturat.

Zona tampon cuprinde terenul din jur pe o rază de 100 m în cuprinsul căreia să nu se amplaseze construcţii care să afecteze efectul peisagistic

Scopul principal al Rezervaţiei Calcarele de la Valea Mică este cel de conservare a diversităţii geologice.

De asemenea se urmăreşte excluderea şi prevenirea activităţilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum şi asigurarea de condiţii pentru activităţile educaţionale, recreative şi de cercetare ştiinţifică.

Geologia – Kllipe calcaroase de vârstă jurasică care constituie o prezenţă insolită în depozitele haotice ale flişului din M-ţii Metaliferi. Sunt blocuri desprinse dintr-o faleză calcaroasă, alunecate pe taluzul continental şi însedimentate în formaţiunile cretacice de fliş, detaşându-se în relief prin eroziune selectivă

Relieful – rezervaţia este situată în partea central-sudică a M-ţilor Metaliferi, la contactul cu Munţii Vinţului.

Ea se înscrie distinct în relief prin doi piloni masivi , secţionaţi de apa părăului Valea Mică sub forma unei mici chei, prin care se strecoară şi drumul comunal. Blocul de pe malul stâng, mai povârnit, are o înălţime de circa 16 m, iar blocul din dreapta, mai impozant, are forma unui pilon înalt de circa 30m, cu pereţi verticali, dedublate de un gheb mai scund.

Hidrografia: Arealul ocrotit aparţine bazinului mijlociu al râului Ampoi, subbazinul pârâului Valea Mică, care s-a adâncit în bancul de calcare, creând o mică cheie de aproximativ 10m lungime şi 6m lăţime

Solurile aparţin etajului solurilor brune podzolite şi brune acide, formate pe formaţiuni de fliş cretacic. Pe calcare se întâlnesc petice de rendzine şi de soluri humico-calcice, dar în cea mai mare parte apare roca la zi.

Vegetaţia: este sub forma unor graminee petrofile instalate pe fisurile stâncilor şi în locurile cu pantă mai redusă, unde s-au înfiripat asociaţii ierboase pioniere

Acces: de pe DN 74 Alba Iulia -Abrud, până la km 31,5 situat între satele Galaţi şi Pătrângeni , din dreptul indicatorului către satul Valea Mică se bifurcă spre sud DC67, traversează podul peste râul Ampoi spre satul Valea Mică.

Rezervaţia se află la 1,2 km de la bifurcare, la mică distanţă de la intrarea în localitate, în imediata vecinătate a bisericii, fiind practic străbătută de drumul comunal, care trece prin cele două blocuri calcaroase.

Posibilităţi de campare: Nu există amenajat un loc de campare, dar se poate campa în curţile localnicilor din imediata apropiere, cu aprobarea lor

Posibilităţi de alimentare: în satul Valea Mică se găseşte un magazin mixt – cârciumă cu un program neregulat. Se pot cumpăra unele produse autohtone (lapte, brânză, ţuică etc.) de la localnici.

Atenţionări: Cheile sunt declarate rezervaţie naturală (custode oficial ATE Trascău Corp Zlatna), fapt care impune respectarea normelor de turism civilizat, bazat pe principii ecologice şi menţinerea unor relaţii respectuoase cu localnicii.
În rezervaţie se interzic :

– recoltarea de eşantioane, roci sau alte materiale;
– exploatarea materialului din grohotişurile situate la baza stâncilor;
– executarea de construcţii, deschideri de cariere sau lucrări de îmbunătăţiri funciare;
– aprinderea focului în afara vetrelor special amenajate, distrugerea marcajelor şi a tablelor indicatoare;
– practicarea turismului pe poteci neamenajate;
– executarea de lucrări agricole şi silvice de amploare ( cosit şi păşunat intensiv, tăieri de regenerare etc.).
– activităţile industriale, chiar de mică amploare, inclusiv exploatarea calcarului şi a altor materiale de construcţie
– realizarea oricăror construcţii, cu excepţia celor care vor deservi activităţilor de cercetare, gospodărire sau administrare a rezervaţiei, sau a celor tradiţionale (sălaşuri, adăposturi);
– montarea de panouri publicitare, altele decât cele de popularizare a ariei protejate;
– deversarea şi depozitarea deşeurilor menajere sau industriale; turiştii au obligaţia de a evacua deşeurile pe care le generează pe timpul vizitării Rezervaţiei
– perturbarea liniştii în rezervaţie;
– desfăşurarea de activităţi de tip off-road (maşini de teren, motociclete, ATV-uri)

În rezervaţie se pot desfăşura următoarele activităţi:

– păşunatul cu efective mici de animale, cositul;
– tăieri de igienă fără a afecta structura arboretului, cu respectarea amenajamentelor silvice şi a legislaţiei în vigoare şi consultarea custodelui;
– se vor păstra funcţiunile existente şi procentul de ocupare a terenului ;
– se pot construi adăposturi în stil tradiţional pentru localnici şi animale;
– activităţi de practicare a cicloturismului, pe drumurile care traversează cheile şi pe traseele marcate.
– practicarea alpinismului , dar numai pe trasee amenajate şi cu echipament adecvat. Nu se vor deschide, modifica sau repitona trasee fără acordul cutodelui.

Toate activităţile susceptibile de a avea un impact, chiar şi minor, asupra rezervaţiei, trebuie avizate de custodele ariei protejate, respectiv Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna.

Posibilităţi de practicare a turismului:

În prezent, numărul de turişti este redus, în principal din cauza lipsei capacităţii de cazare în zonă şi a lipsei includerii rezervaţiei într-un circuit turistic.

Se poate caza la localnici, însă condiţiile sunt precare. Se poate alege cazarea în Zlatna şi/sau în Ampoiţa, şi apoi efectuarea de excursii de o zi.

Diverse: Situarea bisericii în imediata apropiere a rezervaţiei sporeşte atractivitatea acesteia. Se poate vizita, cu aprobarea parohului local, preot Liviu Bota (casa parohială este peste drum de şcoală).

Surse: viziteazazlatna.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate