Connect with us
Publicitate

Eveniment

Șeful CJ Alba și 30 de consilieri ar putea fi obligați să plătească din PROPRIUL BUZUNAR aproape 3 MILIOANE de euro. Artificiul juridic ce mută vina pe doi foști consilieri

Publicat

cj Consilierii județeni din Alba încearcă să își acopere spatele în cazul în care ar fi nevoiți să plătească despăgubiri de 13 milioane lei, adică aproape aproape 3 milioane de euro. Sumele sunt cerute în trei procese care de ani buni îi cam strică somnul președintelui CJ, Ion Dumitrel și consilierilor care au votat în martie 2008 un proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului serviciului de transport public județean de persoane. Mai exact, la acea dată, CJ a votat în unanimitate cedarea câtorva rute din județ către două firme la care erau acționari doi consilieri județeni, Eugen Popa (PSD) și Ioan Iviniș (PDL). Firmele care au pierdut licitația, Man Tour SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, au contestat decizia și de acolo au început procese lungi și complexe.

În acest moment, pe rolul Tribunalului din Cluj se află trei procese care vizează obligaţia consilierilor și CJ să despăgubească cele trei firme cu bani grei. Pentru a încerca să iasă basma curată din această situație și pentru a mai trage de timp, consilierii au votat, joi, un proiect de hotărâre prin care să poată să îi acționeze în instanță pe cei doi foști consilieri aflați în incompatibilitate, care au votat, cu bună știință, proiectele în care erau chiar firmele acestora implicate.

În ședința ordinară a Consiliului Județean din februarie 2016, consilierii s-au trezit cu un proiect suplimentar prin care se cerea să voteze aprobarea promovării unei acțiuni civile având ca obiect pretenții reprezentând daunele solicitate în trei dosare ce decurg din sentința civilă a Tribunalului Cluj.

„La solicitarea celor trei, știți că am pierdut în contencios administrativ prin care nu s-a anulat o hotărâre prin care am aprobat un plan de transport, hotârâre care a rămas irevocabilă. Pe lângă acest dosar mai avem trei dosare la Tribunalul Cluj, toate din 2013, reclamate de cele trei societăți, Man Tour SRL, SC Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, prin care aceste societăți ne cer niște despăgubiri din cauză că în opinia lor nu au putut opera pe traseele respective și au înregistrat un prejudiciu”, a explicat şeful Comisiei juridice din CJ, avocatul Marcel Simion, la şedinţă.

Sumele cerute de cele trei societăți sunt exorbitante. Man Tours SRL cere 8,1 milioane de lei, Arion Trans SRL solicită 1,8 milioane de lei și Transgilyen SRL cere 3,1 milioane de lei – „daune interese compensatorii”. Pe lângă aceste sume, s-au cerut și daune morale de 110.000 de euro total.

În momentul de față, procesul se află pe rolul tribunalului Cluj, în fază de întocmire a expertizei. Firmele au depus inițial plângerile la instanțele din Alba, dar, între timp, și-au făcut puncte de lucru la Cluj și au reușit să strămute cauzele.

Pentru a se proteja de o eventuală decizie nefavorabilă, consilierii județeni au votat artificiul juridic care nu le garantează că instanța le va da câștig de cauză, mai ales că toți cei care au votat proiectul știau incompatibilitatea celor doi consilieri, însă ar mai putea câștiga ceva timp.

„În situația în care noi (consilierii județeni – n.r.) putem cădea în pretenții în cele trei dosare, să fim obligați, Consiliul Județean să plătim de despăgubiri acestor firme, ca să ne protejăm interesele și bunul public putem să facem o cerere de chemare în judecată împotriva celor despre care se va constata printr-o hotărâre judecătorescă irevocabilă că sunt vinovați de anularea hotărârii noastre”, spune avocatul Marcel Simion.

Potrivit proiectului de hotărâre, responsabili de această situație sunt Eugen Popa și Ioan Iviniș, foști consilieri județeni, care în anul 2008 au votat un proiect de hotărâre, alături de colegii lor, prin care au fost atribuite curse de transport județean tocmai la firmele la care aceștia erau acționari. Incompatibilitatea celor doi a fost dovedită abia după trei ani de Agenția Națională de Integritate.

Consilieri PSD și PDL incompatibili: Cu o mână au votat și cu alta au luat

În ședința CJ din 27 martie 2008, consilierii au votat un proiect de hotărâre prin care atribuiau trasee, pentru perioada 2008-2011, unor firme de transport ale căror acționari erau doi consilieri județeni, care au participat la ședință și au votat „pentru”.

transport Ca urmare a acestei hotărâri, firmele Man Tour SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, care au participat la licitație, dar au fost declarate necâștigătoare, au contestat, prin acționarea în contencios administrativ, nelegalitatea proiectului, invocând incompatibilitatea consilierilor județeni Ioan Gheorghe Iviniș și Eugen Popa.

Cei doi consilieri menționați sunt acționari la Aitrans SA și Voltrans, firme care au participat și au câștigat licitația din 2008 pentru efectuarea transportului județean.

 

transport 2 Cele trei societăți, precum și Prefectura, care s-au sesizat cu privire la această situație, au cerut în 2008 desființarea horărârii, reluarea procedurii de atribuire pentru traseele 053-054 (Alba Iulia – Blaj – Cetatea de Baltă, Blaj – Bălcaciu – Cetatea de Baltă), 092-096 (Sebeș – Șpring – Roșia de Secaș, Sebeș – Cunța – Doștat, Sebeș – Șpring – Ohaba – Secășel, Sebeş – Șpring – Secășel) și 006 (Aiud – Teiuș – Alba Iulia), motivul invocat fiind incompatibilitatea celor doi consilieri.

Dosarul s-a aflat pe rolul Tribunalului Alba, după care a fost strămutat în 2009 la Tribunalul Cluj.

Tribunalul Cluj a pronunțat Sentința civilă nr. 3695/2012 care a rămas definitivă în 6 martie 2013, prin care Consiliul Județean Alba a fost obligat să reia procedura de atribuire pentru traseele 092-096 în privința Man Tours SRL şi traseul 053-054 pentru Arion Trans SRL. La traseul 006 pentru Trangilyen SRL s-a recalculat vechimea neîntreruptă, cu consecința eliberării licenței de traseu, desemnată direct câștigătoare.

În urma sentinței, cele trei societăți, și-au mutat sediile sociale la Cluj, în anul 2013, unde au formulat o nouă acțiune în contencios administrativ, la Tribunalul Cluj, prin care cer daune de interese, daune moratorii și daune morale care ajung la peste 3 milioane de euro.

În acest moment, cele trei dosare în care se cer despăgubiri de la președintele Ion Dumitrel, secretarul județului (la data respectivă) Mariana Hurbean, Nicolae Albu, Horațiu Bibolar, Marin Cenușă, Raul Chiriac, Gabriel Cira, Igor Cojocaru, Simion Crețu, Vasile Cristea, Marcela Eugenia Dărămuș, Petru Romi Dragosin, Cornel Filipescu, Ioan Florea, Dumitru Fulea, Ioan Fulea, Marius Hațegan, Ion Marincaș, Nicușor Mircea Mihai, Lucian Mihai Morar, Virgil Narița, Maria Daciana Oprea, Cristian Dan Pașca, Romul Popa, Nicolae Pușcă, Claudiu Răcuci, Dorin Sandea, Marcel Simion, Marcel Ioan Stan, Virgil Tătar, Nicolae Truță, sunt pe rolul instanețelor de la Cluj, unde se adună probe.

Dacă sentința nu va fi una favorabilă, CJ va trebui să le plătească firmelor toți banii pe care ei consideră că i-au pierdut în decursul acestor ani în care nu au operat pe rutele respective.

Situația putea fi evitată foarte ușor dacă Ioan Gheorghe Iviniș și Eugen Popa nu votau acel proiect sau dacă măcar unul din consilieri se sesiza asupra stării de incompatibilitate. Cu alte cuvinte și-au cam făcut-o cu mâna lor.

Acum, la aproape 8 ani, consilierii se gândesc că singurii răspunzători pentru situația creată sunt cei doi colegi implicați direct în problemă și tocmai pentru a încerca să se elibereze de orice culpă îi vor acționa în instanță pe aceștia.

Cum vor să se protejeze consilierii județeni:

„Dacă noi vom cădea într-o pretenție față de aceste societăți (Man Tour SRL, SC Arion Trans SRL și Transgilyen SRL), este normal să manifestăm o nouă diligență și să ne protejăm avutul, bunul public pe care în avem, în special bugetul județului, printr-o cerere de chemare în judecată împotriva celor care s-a constatat printr-o hotărâre judecătorească, că sunt vinovați de anularea hotărârii noastre în contencios administrativ (Ioan Gheorghe Iviniș și Eugen Popa – n.r.). Problema care se pune este de prescripție. Ca să nu avem niciun fel de risc din acest punct de vedere cum că noi nu am generat niciun fel de demers judiciar ca să protejăm bugetul județului, pentru că am avut timp la dispoziție și să nu ne trezim 2018, trebuie făcut acum. Ideea este să nu solicităm ca și cuantum, în această cerere a noastră de pretenții, sumele care ni se cer (8,1 milioane de lei, 1,8 milioane de lei milioane și 3,1 milioane de lei – n.r.), să punem o sumă modică și să menționăm în cerere de chemare în judecată că pe acele sume modice ne rezervăm dreptul să le majorăm în raport cu sumele care se vor stabili definitiv și irevocabil, în cele trei dosare de la Cluj în care noi suntem dați în judecată să plătim despăgubiri.

Dacă noi facem acum o cerere de chemare în judecată și cerem exact aceleași sume care ni se cer la Cluj, avem două riscuri. Unul din ele este ca instanța de la Cluj să spună că CJ Alba recunoaște că datorează acești bani și celălalt, mai important, care trebuie să ne protejeze, este că acțiunea noastră pe care o facem acum, la sumele de bani care se solicită, necesită să plătim o taxă de timbru de peste 150.000 de lei. Spun să punem o sumă mică, ca să timbrăm cu o sumă mică, pentru că dacă în final să zicem că noi câștigăm procesele de la Cluj și nu plătim nicio sumă atunci nici acțiunea noastră nu mai are obiect, dar noi rămânem cu acei bani plătiți și la final putem fi trași la răspundere de Curtea de Conturi pentru că am cheltuit din banii publici și ni se poate angaja răspunderea materială a fiecăruia că am cheltuit aiurea o sumă importantă de bani”, le-a explicat avocatul și consilierul județean Marcel Simion, consilierilor prezenți la ședință.

Cu alte cuvinte, acțiunea consilierilor care au votat, parte din ei fără a înțelege un cuvânt din explicația avocatului, nu este decât o măsură de prevenire. Nu le garantează că la finalul proceselor nu vor avea de plătit cei peste 3 milioane de euro și în plus alte cheltuieli de judecată. Probabil faptul că acei bani vor veni din partea contribuabililor și nu din buzunarele proprii sau faptul că nu au nici cea mai mică idee despre ce se întâmplă cu acest proces i-a făcut pe consilierii județeni să voteze în unanimitate fără existe niciun „dar”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate