Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șeful CJ Alba și 30 de consilieri ar putea fi obligați să plătească din PROPRIUL BUZUNAR aproape 3 MILIOANE de euro. Artificiul juridic ce mută vina pe doi foști consilieri


Publicat

cjConsilierii județeni din Alba încearcă să își acopere spatele în cazul în care ar fi nevoiți să plătească despăgubiri de 13 milioane lei, adică aproape aproape 3 milioane de euro. Sumele sunt cerute în trei procese care de ani buni îi cam strică somnul președintelui CJ, Ion Dumitrel și consilierilor care au votat în martie 2008 un proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului serviciului de transport public județean de persoane. Mai exact, la acea dată, CJ a votat în unanimitate cedarea câtorva rute din județ către două firme la care erau acționari doi consilieri județeni, Eugen Popa (PSD) și Ioan Iviniș (PDL). Firmele care au pierdut licitația, Man Tour SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, au contestat decizia și de acolo au început procese lungi și complexe.

În acest moment, pe rolul Tribunalului din Cluj se află trei procese care vizează obligaţia consilierilor și CJ să despăgubească cele trei firme cu bani grei. Pentru a încerca să iasă basma curată din această situație și pentru a mai trage de timp, consilierii au votat, joi, un proiect de hotărâre prin care să poată să îi acționeze în instanță pe cei doi foști consilieri aflați în incompatibilitate, care au votat, cu bună știință, proiectele în care erau chiar firmele acestora implicate.

În ședința ordinară a Consiliului Județean din februarie 2016, consilierii s-au trezit cu un proiect suplimentar prin care se cerea să voteze aprobarea promovării unei acțiuni civile având ca obiect pretenții reprezentând daunele solicitate în trei dosare ce decurg din sentința civilă a Tribunalului Cluj.

„La solicitarea celor trei, știți că am pierdut în contencios administrativ prin care nu s-a anulat o hotărâre prin care am aprobat un plan de transport, hotârâre care a rămas irevocabilă. Pe lângă acest dosar mai avem trei dosare la Tribunalul Cluj, toate din 2013, reclamate de cele trei societăți, Man Tour SRL, SC Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, prin care aceste societăți ne cer niște despăgubiri din cauză că în opinia lor nu au putut opera pe traseele respective și au înregistrat un prejudiciu”, a explicat şeful Comisiei juridice din CJ, avocatul Marcel Simion, la şedinţă.

Sumele cerute de cele trei societăți sunt exorbitante. Man Tours SRL cere 8,1 milioane de lei, Arion Trans SRL solicită 1,8 milioane de lei și Transgilyen SRL cere 3,1 milioane de lei – „daune interese compensatorii”. Pe lângă aceste sume, s-au cerut și daune morale de 110.000 de euro total.

În momentul de față, procesul se află pe rolul tribunalului Cluj, în fază de întocmire a expertizei. Firmele au depus inițial plângerile la instanțele din Alba, dar, între timp, și-au făcut puncte de lucru la Cluj și au reușit să strămute cauzele.

Pentru a se proteja de o eventuală decizie nefavorabilă, consilierii județeni au votat artificiul juridic care nu le garantează că instanța le va da câștig de cauză, mai ales că toți cei care au votat proiectul știau incompatibilitatea celor doi consilieri, însă ar mai putea câștiga ceva timp.

„În situația în care noi (consilierii județeni – n.r.) putem cădea în pretenții în cele trei dosare, să fim obligați, Consiliul Județean să plătim de despăgubiri acestor firme, ca să ne protejăm interesele și bunul public putem să facem o cerere de chemare în judecată împotriva celor despre care se va constata printr-o hotărâre judecătorescă irevocabilă că sunt vinovați de anularea hotărârii noastre”, spune avocatul Marcel Simion.

Potrivit proiectului de hotărâre, responsabili de această situație sunt Eugen Popa și Ioan Iviniș, foști consilieri județeni, care în anul 2008 au votat un proiect de hotărâre, alături de colegii lor, prin care au fost atribuite curse de transport județean tocmai la firmele la care aceștia erau acționari. Incompatibilitatea celor doi a fost dovedită abia după trei ani de Agenția Națională de Integritate.

Consilieri PSD și PDL incompatibili: Cu o mână au votat și cu alta au luat

În ședința CJ din 27 martie 2008, consilierii au votat un proiect de hotărâre prin care atribuiau trasee, pentru perioada 2008-2011, unor firme de transport ale căror acționari erau doi consilieri județeni, care au participat la ședință și au votat „pentru”.

transportCa urmare a acestei hotărâri, firmele Man Tour SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, care au participat la licitație, dar au fost declarate necâștigătoare, au contestat, prin acționarea în contencios administrativ, nelegalitatea proiectului, invocând incompatibilitatea consilierilor județeni Ioan Gheorghe Iviniș și Eugen Popa.

Cei doi consilieri menționați sunt acționari la Aitrans SA și Voltrans, firme care au participat și au câștigat licitația din 2008 pentru efectuarea transportului județean.

 

transport 2Cele trei societăți, precum și Prefectura, care s-au sesizat cu privire la această situație, au cerut în 2008 desființarea horărârii, reluarea procedurii de atribuire pentru traseele 053-054 (Alba Iulia – Blaj – Cetatea de Baltă, Blaj – Bălcaciu – Cetatea de Baltă), 092-096 (Sebeș – Șpring – Roșia de Secaș, Sebeș – Cunța – Doștat, Sebeș – Șpring – Ohaba – Secășel, Sebeş – Șpring – Secășel) și 006 (Aiud – Teiuș – Alba Iulia), motivul invocat fiind incompatibilitatea celor doi consilieri.

Dosarul s-a aflat pe rolul Tribunalului Alba, după care a fost strămutat în 2009 la Tribunalul Cluj.

Tribunalul Cluj a pronunțat Sentința civilă nr. 3695/2012 care a rămas definitivă în 6 martie 2013, prin care Consiliul Județean Alba a fost obligat să reia procedura de atribuire pentru traseele 092-096 în privința Man Tours SRL şi traseul 053-054 pentru Arion Trans SRL. La traseul 006 pentru Trangilyen SRL s-a recalculat vechimea neîntreruptă, cu consecința eliberării licenței de traseu, desemnată direct câștigătoare.

În urma sentinței, cele trei societăți, și-au mutat sediile sociale la Cluj, în anul 2013, unde au formulat o nouă acțiune în contencios administrativ, la Tribunalul Cluj, prin care cer daune de interese, daune moratorii și daune morale care ajung la peste 3 milioane de euro.

În acest moment, cele trei dosare în care se cer despăgubiri de la președintele Ion Dumitrel, secretarul județului (la data respectivă) Mariana Hurbean, Nicolae Albu, Horațiu Bibolar, Marin Cenușă, Raul Chiriac, Gabriel Cira, Igor Cojocaru, Simion Crețu, Vasile Cristea, Marcela Eugenia Dărămuș, Petru Romi Dragosin, Cornel Filipescu, Ioan Florea, Dumitru Fulea, Ioan Fulea, Marius Hațegan, Ion Marincaș, Nicușor Mircea Mihai, Lucian Mihai Morar, Virgil Narița, Maria Daciana Oprea, Cristian Dan Pașca, Romul Popa, Nicolae Pușcă, Claudiu Răcuci, Dorin Sandea, Marcel Simion, Marcel Ioan Stan, Virgil Tătar, Nicolae Truță, sunt pe rolul instanețelor de la Cluj, unde se adună probe.

Dacă sentința nu va fi una favorabilă, CJ va trebui să le plătească firmelor toți banii pe care ei consideră că i-au pierdut în decursul acestor ani în care nu au operat pe rutele respective.

Situația putea fi evitată foarte ușor dacă Ioan Gheorghe Iviniș și Eugen Popa nu votau acel proiect sau dacă măcar unul din consilieri se sesiza asupra stării de incompatibilitate. Cu alte cuvinte și-au cam făcut-o cu mâna lor.

Acum, la aproape 8 ani, consilierii se gândesc că singurii răspunzători pentru situația creată sunt cei doi colegi implicați direct în problemă și tocmai pentru a încerca să se elibereze de orice culpă îi vor acționa în instanță pe aceștia.

Cum vor să se protejeze consilierii județeni:

„Dacă noi vom cădea într-o pretenție față de aceste societăți (Man Tour SRL, SC Arion Trans SRL și Transgilyen SRL), este normal să manifestăm o nouă diligență și să ne protejăm avutul, bunul public pe care în avem, în special bugetul județului, printr-o cerere de chemare în judecată împotriva celor care s-a constatat printr-o hotărâre judecătorească, că sunt vinovați de anularea hotărârii noastre în contencios administrativ (Ioan Gheorghe Iviniș și Eugen Popa – n.r.). Problema care se pune este de prescripție. Ca să nu avem niciun fel de risc din acest punct de vedere cum că noi nu am generat niciun fel de demers judiciar ca să protejăm bugetul județului, pentru că am avut timp la dispoziție și să nu ne trezim 2018, trebuie făcut acum. Ideea este să nu solicităm ca și cuantum, în această cerere a noastră de pretenții, sumele care ni se cer (8,1 milioane de lei, 1,8 milioane de lei milioane și 3,1 milioane de lei – n.r.), să punem o sumă modică și să menționăm în cerere de chemare în judecată că pe acele sume modice ne rezervăm dreptul să le majorăm în raport cu sumele care se vor stabili definitiv și irevocabil, în cele trei dosare de la Cluj în care noi suntem dați în judecată să plătim despăgubiri.

Dacă noi facem acum o cerere de chemare în judecată și cerem exact aceleași sume care ni se cer la Cluj, avem două riscuri. Unul din ele este ca instanța de la Cluj să spună că CJ Alba recunoaște că datorează acești bani și celălalt, mai important, care trebuie să ne protejeze, este că acțiunea noastră pe care o facem acum, la sumele de bani care se solicită, necesită să plătim o taxă de timbru de peste 150.000 de lei. Spun să punem o sumă mică, ca să timbrăm cu o sumă mică, pentru că dacă în final să zicem că noi câștigăm procesele de la Cluj și nu plătim nicio sumă atunci nici acțiunea noastră nu mai are obiect, dar noi rămânem cu acei bani plătiți și la final putem fi trași la răspundere de Curtea de Conturi pentru că am cheltuit din banii publici și ni se poate angaja răspunderea materială a fiecăruia că am cheltuit aiurea o sumă importantă de bani”, le-a explicat avocatul și consilierul județean Marcel Simion, consilierilor prezenți la ședință.

Cu alte cuvinte, acțiunea consilierilor care au votat, parte din ei fără a înțelege un cuvânt din explicația avocatului, nu este decât o măsură de prevenire. Nu le garantează că la finalul proceselor nu vor avea de plătit cei peste 3 milioane de euro și în plus alte cheltuieli de judecată. Probabil faptul că acei bani vor veni din partea contribuabililor și nu din buzunarele proprii sau faptul că nu au nici cea mai mică idee despre ce se întâmplă cu acest proces i-a făcut pe consilierii județeni să voteze în unanimitate fără existe niciun „dar”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Credit pentru cumpărarea unei locuințe. Cum poți calcula ce fel de casă îți poți permite în funcție de venituri

Publicat

Majoritatea creditelor bancare acordate populației sunt cele pentru achiziționarea unei locuințe. Dacă în urmă cu 10-15 ani, românii preferau creditele în valută, acum s-au reorientat spre cele în moneda națională.

Cele mai des întâlnite sunt creditele ipotecare, unde imobilul achizionat sau construit garantează creditul contractat, sau cele imobiliare, unde alte imobile sunt utilizate drept garanție, chiar dacă acestea nu fac obiectul finanțării, potrivit digi24.ro.

Citește și Programul Noua casă 2021: Plafonul a fost micșorat cu 500.000 de lei. Vor fi mai puțini beneficiari

Aproximativ 80% din creditele pentru achiziționarea sau construirea unei locuințe contractate în perioada 2005-2010 erau în valută. Acum, doar 5% din creditele de același tip sunt denominate în valută.

Care este valoarea maximă a locuinței pe care și-o permite un român, având în vedere veniturile familiei

Recomandarea specialiștilor: ”se înmulțesc veniturile familiei x 5 ani, din care se scade 10% dacă locuința este cumpărată prin fonduri proprii, respectiv 20% dacă se contractează un împrumut.

Conform Institutului Național de Statistică, salariul mediu net la nivel național este de 3.400 lei.

Adică, în medie, o familie cu doi adulți câștigă lunar aproximativ 1.400 de euro, ceea ce înseamnă că își permite o locuința de 75.600 de euro dacă achiziția este făcută prin fonduri proprii, respectiv 67.200 de euro dacă locuința se cumpără printr-un credit”.

Câteva reguli ce trebuie luate în considerare: în primul rând, se iau în calcul doar veniturile stabile, pe termen lung; apoi se ia în calcul rezerva de 10% respectiv 20% necesară pentru evenimente neprevăzute sau cheltuieli ulterioare; aceasta poate ajunge până la 30% sau chiar 40%, dacă familia are mai mult de 2 copii, probleme de sănătate în familie, un job mai riscant sau cu venituri care fluctuează puternic de la un an la altul.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Cum arată „Mall-ul moțesc” din Zlatna. Noua piață agroalimentară din oraș, decorată cu picturi gigantice

Publicat

Autoritățile locale din Zlatna au transformat o centrală termică într-o piață agroalimentară unică în zonă prin picturile cu care a fost decorată, botezată de localnici ”mall-ul moțesc”. 

Clădirea a fost amenajată pe două nivele cu puncte de vânzare a mărfurilor pentru producătorii de pe toată Valea Ampoiului, dar şi din alte zone ale Apusenilor.

Piața are un lift pentru persoanele cu nevoi speciale, frigidere și spații frigorifice de depozitare unde comercianții își pot lăsa peste noapte, marfa. 

Pentru că au vrut ca investiția să fie aparte, autoritățile au apelat la un artist local, Cristian Demean, care a realizat mai multe picturi exterioare gigant, cu motive tradiționale și animale.

Trei dintre laturile pieței au fost pictate cu imagini reprezentând animale, un cioban cu o turmă de oi, o albină uriașă și câteva produse tradiționale.

Acum, clădirea colorată răsare dintre blocurile ponosite ale fostului oraș industrial, reprezentând deja o atracție pentru cei care trec prin zonă, chiar dacă piața nu a fost încă deschisă din cauza epidemiei de coronavirus.

Cristian Demean a realizat lucrarea cu aerograful (airbrush) și a lucrat aproximativ o lună.

Primarul Silviu Ponoran consideră noua hală agro-alimentară din Zlatna este printre cele mai moderne și mai frumoase din țară.

Lucrările de modernizare a clădirii, care datează din anul 1970, au costat aproximativ 900.000 de lei, fără TVA. Pentru dotarea pieței Primăria a mai achiziționat vitrine frigorifice și un dulapul frigorific în valoare totală de 130.000 de lei, fără TVA.

Noua piață agroalimentară are două nivele și o suprafață desfășurată de 536,8 mp. Accesul la etaj este posibil și pentru persoanele cu dizabilități, printr-un lift special.

La parter se află o zonă comercială de 160 mp, o cameră frigorifică de 23,5 mp și un spațiu de depozitare de 59,1 mp. La etaj a fost amenajată o zonă comercială de 170,1 mp (cu vitrine frigorifice) și grupuri sanitare.

În cadrul pieței, producătorii locali își vor putea vinde marfa în cadrul unor locuri de desfacere la standarde și norme europene.

Autoritățile locale consideră că de investiție vor beneficia și locuitorii de pe raza orașului Zlatna, prin asigurarea cu produse proaspete agro-alimentare pe raza localității cât și prin confortul creat de standardele impuse producătorilor la vânzarea produselor în spațiile special amenajate.

Lucrările au fost finanțate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Războiul dintre Primăria Alba Iulia, AIDA TL și STP continuă: Se caută avocați care să reprezinte instituția în instanță

Publicat

Primăria Municipiului Alba Iulia nu este dispusă să cedeze în războiul cu AIDA-TL și automat cu firma de transport STP și caută ”întăriri”.

După ce au pierdut la Tribunalul Alba procesul cu AIDA-TL pentru suspendarea hotărârii prin care STP a primit noul contract, Primăria Alba Iulia vrea să încheie un contract de asistență juridică cu un cabinet de avocatură. 

În acest sens, vineri, 5 martie, consilierii locali sunt convocați într-o ședință extraordinară de Consiliu Local al Municipiului Alba Iulia cu un singur punct: aprobarea unui contract cu un cabinet de avocatură.

CITEȘTE ȘI: Tribunalul Alba a RESPINS solicitarea Primăriei Alba Iulia de suspendare a hotărârii de atribuire a noului contract de transport

Proiectul a fost inițiat de primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Aceasta este cea de a doua încercare a primăriei de a angaja un avocat în litigul cu AIDA TL. Prima încercare a fost în ședința de Consiliu Local din data de 26 februarie, însă atunci consilierii locali s-au opus proiectului.

Reamintim că la jumătatea lunii februarie, Primăria Alba Iulia a cerut în instanță suspendarea hotărârii AIDA TL prin care STP a primit noul contract însă la Tribunalul Alba, a pierdut în primă instanță.

CITEȘTE ȘI: Primăria Alba Iulia dă în judecată AIDA TL. Cere suspendarea noului contract de gestionare a transportului public

Luni, în data de 1 martie, reprezentații legali ai primăriei au atacat sentința Tribunalului Alba și au înregistrat cererea de recurs.

Acum dosarul se va judeca pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 14 martie, în Transilvania, la munte și în celelalte regiuni din țară. Zile mai calde, apoi nopți geroase

Publicat

Primele două săptămâni ale lunii martie vor fi caracterizate de o vreme oscilantă, cu intervale în care valorile termice vor creşte pentru câteva zile, dar vor şi scădea brusc de a o zi la alta.

Se va încălzi până în 6 martie, până la temperaturi maxime, în medie, de 14-16 grade Celsius, dar apoi vor fi și nopți geroase.

Vezi și MESAJE DE 1 MARTIE: Fii vestitorul primăverii pentru cei dragi. Felicitări, urări și SMS de Mărţişor

Precipitaţiile slabe se vor semnala în majoritatea regiunilor, din 5 martie, se arată în prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 1 – 14 martie, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

TRANSILVANIA

La începutul primei săptămâni, valorile termice diurne vor fi în creştere treptată, astfel că în zilele de 4 şi 5 martie vremea va deveni caldă, cu maxime medii de până la 12 grade, apoi se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul a 3 – 5 grade, în intervalul 6 – 8 martie.

După 9 martie, regimul termic va fi în uşoară creştere spre valori apropiate de normalul perioadei, medii ale maximelor de până la 7 – 8 grade.

Temperaturile minime vor fi preponderent negative şi se vor situa în medie între -4 şi -2 grade, dar în nopţile din perioada 7 – 10 martie acestea vor fi mai scăzute, spre medii între -8 şi -5 grade.

Precipitaţii în general slabe cantitativ, vor fi pe arii restrânse în data de 1 martie şi din nou, cu caracter local şi temporar, începând cu 5 martie şi până la sfârşitul intervalului de referinţă.

LA MUNTE

Vremea se va încălzi până pe data de 4 martie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 5 – 6 grade şi cea a minimelor de la -3 la -2 grade.

Răcirea prognozată pentru intervalul 5 – 7 martie va determina maxime, în medie, în jurul a -2 grade şi minime, în medie, de cuprinse între -9 şi -7 grade.

În cea de-a doua săptămână a lunii martie, în ansamblu normală termic pentru această regiune, media temperaturilor maxime va creşte treptat spre zero şi două grade, iar cea a minimelor va ajunge la -6 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii, predominant ninsori va fi în creştere începând din data de 5 martie.

BANAT

La începutul primei săptămâni, valorile termice diurne vor fi în creştere treptată, astfel că în perioada 3 – 5 martie vremea va fi caldă, cu maxime medii de 14 – 16 grade, apoi se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul a 6-7 grade, în intervalul 6 – 8 martie.

După 9 martie, regimul termic va fi în uşoară creştere spre valori apropiate de normalul perioadei, medii ale maximelor de până la 10- 11 grade.

Temperaturile minime se vor situa în medie între 0 şi 2 grade, cu excepţia nopţilor din perioada 7 – 10 martie, când vor fi mai scăzute, spre medii de la -3 la -2 grade.

Începând cu data de 5 martie şi până la sfârşitul intervalului de referinţă, local şi temporar, se vor semnala precipitaţii slabe cantitativ.

CRIȘANA

Valorile termice diurne vor fi în creştere treptată în primele zile ale intervalului. În perioada 3 – 5 martie vremea va fi caldă, cu maxime medii de 12 – 14 grade, după care se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne va scădea spre 5 – 6 grade, în intervalul 6 – 8 martie.

Începând cu data de 9 martie, regimul termic va fi în uşoară creştere spre valori apropiate de normalul perioadei, cu medii ale maximelor în jurul a 10 grade.

Temperaturile minime se vor situa în medie între -1 şi 2 grade, mai puţin în nopţile din perioada 7 – 10 martie când vor fi mai scăzute, spre medii ce vor oscila între -5 şi -2 grade.

Începând cu data de 5 martie şi până la sfârşitul intervalului de referinţă, local şi temporar, se vor semnala precipitaţii slabe cantitativ.

MARAMUREȘ

Valorile termice diurne vor fi în creştere treptată în primele zile ale intervalului, iar în zilele de 3 şi 4 martie vremea va deveni caldă, cu maxime medii de 10 – 12 grade, apoi se va răci brusc, cu o medie a temperaturilor diurne ce va scădea spre 3 – 4 grade, în intervalul 6 – 8 martie.

in 9 martie, regimul termic va fi în uşoară creştere spre valori apropiate de normalul perioadei, cu medii ale maximelor în jurul a 8 grade.

Temperaturile minime se vor situa în medie între -2 şi 1 grad, cu excepţia nopţilor din perioada 7 – 10 martie, când vor fi mai scăzute, spre medii de la -6 şi -4 grade.

Începând cu data de 5 martie şi până la sfârşitul intervalului de referinţă, temporar, se vor semnala precipitaţii slabe cantitativ, pe arii mai extinse în 5 şi 6 martie, precum şi în perioada 11 – 14 martie.

MOLDOVA

În intervalul 1 – 4 martie, procesul de încălzire se va resimţi mai ales la valorile diurne, astfel încât media temperaturilor maxime va creşte de la 5 la 14 grade, în timp ce media temperaturilor minime va oscila uşor în jurul valorii de zero grade.

Între 5 şi 7 martie se estimează răcirea vremii, spre o medie a maximelor de 3 – 4 grade şi a minimelor de la -4 la -3 grade.

A doua săptămână va fi caracterizată de o creştere treptată a valorilor termice, cu mici variaţii de la o zi la alta, iar în intervalul 12 – 14 martie vremea va deveni uşor mai caldă decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii martie, cu medii ale maximelor de 9 – 11 grade şi ale minimelor între -2 şi 0 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii în general slabe va fi mai ridicată în intervalul 5 – 7 martie şi în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.

DOBROGEA

În intervalul 1 – 5 martie, procesul de încălzire se va resimţi îndeosebi la valorile diurne, cu o medie a temperaturilor maxime care va creşte de la 6 la 13 grade, în timp ce media temperaturilor minime se va situa între 2 şi 4 grade.

Pe 6 şi 7 martie se estimează răcirea vremii, spre o medie a maximelor de 5 grade şi a minimelor între -1 şi 0 grade.

Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, prin creşterea treptată a valorilor termice, cu mici variaţii de la o zi la alta, se va ajunge ca, în intervalul 12 – 14 martie, vremea să devină uşor mai caldă decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii martie, cu medii ale maximelor de 8 – 9 grade şi ale minimelor de 1 – 3 grade.

Probabilitate pentru precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi mai ridicată în zilele de 6 şi 7 martie şi în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.

MUNTENIA

Vremea se va încălzi până pe data de 5 martie, când va deveni caldă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime ce vor creşte, în medie, de la 8 la 16 grade şi minime ce se vor situa, în medie, între zero şi două grade.

Răcirea vremii estimată pentru intervalul 5 – 7 martie va conduce la o medie a maximelor în jurul a 6 grade şi a minimelor de circa -3 grade.

A doua săptămână va fi caracterizată de o creştere treptată a valorilor termice, cu mici variaţii de la o zi la alta şi spre sfârşitul acesteia, vremea va deveni apropiată de normalul termic al celei de-a doua decade a lunii martie, cu medii ale maximelor de 9 – 11 grade şi ale minimelor în jurul a zero grade.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare, probabilitatea pentru precipitaţii urmând să fie în creştere în intervalele 6 – 8 martie şi 12 – 14 martie.

OLTENIA

Vremea se va încălzi în intervalul 1 – 5 martie, devenind caldă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime ce vor creşte, în medie, de la 10 la 16 grade şi minime ce se vor situa, în medie, între zero şi două grade.

Răcirea prognozată pentru intervalul 5 – 7 martie va conduce la o medie a maximelor în jurul a 6 grade şi a minimelor de circa -3 grade.

A doua săptămână va fi caracterizată de o creştere treptată a valorilor termice, cu mici variaţii de la o zi la alta.

Spre finalul săptămânii viitoare vremea va deveni apropiată de normalul termic al celei de-a doua decade a lunii martie, cu medii ale maximelor de 9 – 11 grade şi ale minimelor în jurul a zero grade.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare, probabilitatea pentru precipitaţii urmând să fie în creştere în intervalele 6 – 8 martie şi 11 – 14 martie.

surse: meteoromania.ro, agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate