Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Senatul a aprobat tacit o nouă lege a construcțiilor. Directorul Muzeului Unirii din Alba Iulia: ”Mutilează peisajele istorice”

Publicat


rustoiu

În țara în care toată lumea construiește oricum după bunul plac, execuția fără autorizație a lucrărilor de construcții nu se mai pedepsește cu închisoarea. Senatul a adoptat tacit proiectul de lege care prevede acest lucru.

Directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, consideră legea un ”atentat la patrimoniul național”, avertizând asupra ”mutilărilor” pe care le vor suferi peisajele istorice.

Propunerea legislativă îi are ca autori pe mai mulți deputați, în frunte cu fostul ministru al Justiției Florin Iordache, aceștia susținând că proiectul ar decongestiona activitatea instanțelor.

”Mutilare a peisajului istoric”

Specialiștii consideră însă legea ca fiind o barbarie, efectele ei potențiale, putând fi comparate cu cele ale trecerii barbarilor.

”După părerea mea este un atentat la patrimoniul cultural național, atât cel construit cât și a celui mobil.

Amenda s-ar putea să fie mai mică decât costurile proiectării sau restaurării unui monument ori a descărcării de sarcină arheologică. În acest caz se va prefera o distrugere sau o mutilare a peisajului istoric (ar costa în bani mai puțin) decât o punere în valoare a acestuia.

Efectele acestei legi se va dovedi în timp mult mai costisitoare, decât dacă se prefera conservarea memoriei culturale și istorice a României.

Stând de vorbă cu un inginer italian referitor la o investiție la care el lucra într-un sit arheologic, îmi spunea că valoarea patrimoniului nu poate fi măsurată în bani. El întelegea mult mai bine, că trebuie să salveze patrimoniul României, decăt cetățenii noștri” a declarat directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

Deși senatorii ar fi trebuit să respingă, chiar în prima zi de lucru a noii sesiuni parlamentare, proiectul de lege, la propunerea majorității PSD-ALDE, inițiativa a fost retrimisă pentru dezbatere, în data de 3 septembrie, la comisia de specialitate pentru încomirea unui nou raport în termen de o săptămână.

Comisia de specialitate a emis un nou raport abia după o lună, în data de 3 octombrie, dar proiectul nu a mai intrat pe agenda Senatului, fiind adoptat tacit ca urmare a depășirii termenului de dezbatere în data de 4 octombrie.

Ce prevede legea

Prevederea care stabilește ca infracțiune și pedepsește cu închisoare execuția fără autorizație de construire a dispărut din noua lege.

Astfel, nimeni nu mai riscă închisoare în cazul lucrărilor de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora.

De asemenea, față de varianta veche a legii, sunt la adăpost și cei care realizează construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate.

Alte tipuri de lucrări fără autorizație, care vor putea fi realizate fără ca cineva să mai riște închisoarea:

– lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare și reabilitare privind căile de comunicație de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, rețelele și dotările tehnico-edilitare, branșamente și racorduri la rețele de utilități, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătățiri funciare, lucrările de instalații de infrastructură, lucrările pentru noi capacități de producere, transport, distribuție a energiei electrice și/sau termice, precum și de reabilitare și retehnologizare a celor existente;

– lucrări de foraje și excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice și a prospecțiunilor geologice, proiectarea și deschiderea exploatărilor de cariere și balastiere, a sondelor de gaze și petrol, precum și a altor exploatări de suprafață, subterane sau subacvatice; – organizarea de tabere de corturi, căsuțe sau de rulote.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Celula care ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului a fost descoperită din întâmplare

Publicat

laborator

Un nou tip de celulă a sistemului imunitar care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperită din întâmplare de oamenii de știință britanici. Ar putea fi o descoperire istorică, relatează The Telegraph. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Care sunt simptomele coronavirusului din China, care îngrijorează toată Europa. Este asemănător cu gripa

Publicat

gripa pneumonie

Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 17 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele simptome fiind febra, tusea seacă, starea generală proastă, durerea de cap și tulburările respiratorii, a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Adrian Streinu Cercel a declarat pentru HotNews.ro că „tratament […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

MOST WANTED de ALBA 2020: 100 de persoane condamnate, date în urmărire generală. LISTA

Publicat

Peste 100 de persoane, condamnaţi penal sau dispăruţi de la domiciliu, erau în evidenţele IPJ Alba, ca date în urmărire naţională sau internaţională, la începutul anului 2020. Dintre acestea, 65 sunt căutate și peste hotare. La începutul anului 2019, în evidenţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba se aflau 110 persoane urmărite naţional: 66 persoane urmărite […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbatul din Roșia de Secaș, acuzat că a violat o femeie de 86 de ani, ARESTAT pentru 30 de zile. Decizie a Judecătoriei Blaj

Publicat

arestat catuse

Barbatul din Rosia de Secaș, reținut pentru viol și violare de domiciliu, va fi cercetat în stare de arest preventiv. Judecătoria Blaj a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba. Reamintim că marți dimineață, polițiștii Postului de Poliție Roșia de Secaș […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate