Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Senatul a aprobat tacit o nouă lege a construcțiilor. Directorul Muzeului Unirii din Alba Iulia: ”Mutilează peisajele istorice”

Publicat

rustoiu

În țara în care toată lumea construiește oricum după bunul plac, execuția fără autorizație a lucrărilor de construcții nu se mai pedepsește cu închisoarea. Senatul a adoptat tacit proiectul de lege care prevede acest lucru.

Directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, consideră legea un ”atentat la patrimoniul național”, avertizând asupra ”mutilărilor” pe care le vor suferi peisajele istorice.

Propunerea legislativă îi are ca autori pe mai mulți deputați, în frunte cu fostul ministru al Justiției Florin Iordache, aceștia susținând că proiectul ar decongestiona activitatea instanțelor.

”Mutilare a peisajului istoric”

Specialiștii consideră însă legea ca fiind o barbarie, efectele ei potențiale, putând fi comparate cu cele ale trecerii barbarilor.

”După părerea mea este un atentat la patrimoniul cultural național, atât cel construit cât și a celui mobil.

Amenda s-ar putea să fie mai mică decât costurile proiectării sau restaurării unui monument ori a descărcării de sarcină arheologică. În acest caz se va prefera o distrugere sau o mutilare a peisajului istoric (ar costa în bani mai puțin) decât o punere în valoare a acestuia.

Efectele acestei legi se va dovedi în timp mult mai costisitoare, decât dacă se prefera conservarea memoriei culturale și istorice a României.

Stând de vorbă cu un inginer italian referitor la o investiție la care el lucra într-un sit arheologic, îmi spunea că valoarea patrimoniului nu poate fi măsurată în bani. El întelegea mult mai bine, că trebuie să salveze patrimoniul României, decăt cetățenii noștri” a declarat directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

Deși senatorii ar fi trebuit să respingă, chiar în prima zi de lucru a noii sesiuni parlamentare, proiectul de lege, la propunerea majorității PSD-ALDE, inițiativa a fost retrimisă pentru dezbatere, în data de 3 septembrie, la comisia de specialitate pentru încomirea unui nou raport în termen de o săptămână.

Comisia de specialitate a emis un nou raport abia după o lună, în data de 3 octombrie, dar proiectul nu a mai intrat pe agenda Senatului, fiind adoptat tacit ca urmare a depășirii termenului de dezbatere în data de 4 octombrie.

Ce prevede legea

Prevederea care stabilește ca infracțiune și pedepsește cu închisoare execuția fără autorizație de construire a dispărut din noua lege.

Astfel, nimeni nu mai riscă închisoare în cazul lucrărilor de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora.

De asemenea, față de varianta veche a legii, sunt la adăpost și cei care realizează construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate.

Alte tipuri de lucrări fără autorizație, care vor putea fi realizate fără ca cineva să mai riște închisoarea:

– lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare și reabilitare privind căile de comunicație de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, rețelele și dotările tehnico-edilitare, branșamente și racorduri la rețele de utilități, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătățiri funciare, lucrările de instalații de infrastructură, lucrările pentru noi capacități de producere, transport, distribuție a energiei electrice și/sau termice, precum și de reabilitare și retehnologizare a celor existente;

– lucrări de foraje și excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice și a prospecțiunilor geologice, proiectarea și deschiderea exploatărilor de cariere și balastiere, a sondelor de gaze și petrol, precum și a altor exploatări de suprafață, subterane sau subacvatice; – organizarea de tabere de corturi, căsuțe sau de rulote.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax