Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sezonul culesului viilor şi al furturilor masive din podgoriile de pe Valea Târnavelor. Pedepsele administrative nu ajută la stoparea fenomenului

Publicat

Este sezonul culesului viilor şi, din păcate, şi cel al furturilor masive din podgorii, iar zona Târnavelor nu e ocolită de acest fenomen. După luni bune în care seceta a afectat culturile, cei care deţin terenuri cultivate cu viţă de vie se confruntă şi cu oameni care, în loc să muncească, sunt surprinşi de oamenii legii la furat de struguri.

Doar în ultima perioadă, poliţiştii din Jidvei au prins 25 de persoane în viile din zonă, care au încercat să fure struguri în cantități mari din viile de pe valea Târnavei. Proprietarii viilor spun că în sezonul culesului furturile au depăsit banala plasă de struguri/ persoană prinsă. Şi polițiștii confirmă faptul că, față de anii trecuți, acum se fură în grupuri organizate de 10-15 oameni, cantități mari, transportate cu căruțele. Au ajuns să folosească și copii – spune un polițist care tocmai a prins un grup de 14 rromi care au dat atacul într-o vie.  Hoții erau pregătiţi să transporte „prada” cu cinci căruţe, după cum susține Dragoș Grama, comisarul șef de la Poliția Jidvei.

Un alt caz de furt a fost miercuri, când, în jurul orei 12.30, patrula de siguranţă publică din cadrul Poliţiei Municipiului Blaj i-a prins în flagrant, în zona unei ferme viticole din Blaj, pe patru tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, toţi din comuna Crăciunelu de Jos, în timp ce transportau 6 saci cu struguri. Faţă de cei patru tineri au fost întocmite dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Deși legea prevede pedepse cu de la 3 la 15 ani pentru astfel de infracțiuni, instanțele sunt indulgente și transformă pedepsele în amenzi administrative. În unele cazuri, aceştia sunt sancţionaţi administrativ şi nu mai ajung în faţa instanţei. Mai mult decât atât, amenzile nu sunt plătite, iar primăriile recuperează cu greu sumele restante. Primăriile sunt între „ciocan şi nicovală”, dacă ţinem cont că edilii au nevoie şi de voturile acestor categorii de locuitori. Poate o rezolvare a situaţiei ar fi implicarea structurilor de fisc în preluarea amenzilor neplătite, ca să nu mai vorbim că sumele impresionante care ajung la organizaţiile de protejare a drepturilor romilor, tocmai pentru a asigura integrarea acestora în societate, iar realitatea arată că rezultatele sunt ineficiente.

Pe Valea Târnavelor trăiesc câteva mii de romi. O mică parte dintre aceștia preferă să muncească și beneficiază, astfel, de sprijin din partea firmelor la care lucrează. Compania „Jidvei” asigură pentru romii care lucrează programe de protecție socială prin care angajații primesc pe lângă salarii și câte o pâine pe zi,  încercând astfel să sprijine administrațiile locale de pe raza comunelor din zonă în procesul de integrare a rromilor din zonă în comunitate.  „Ceea ce e mai deranjant este faptul că fură alături de copii. În acest mod, la ce să ne așteptăm de la generațiile viitoare? Din păcate, oamenii nu vin la furat pentru că nu au unde lucra, ci pentru că nu vor să se integreze. Am fost nevoiți să angajăm de la Bistrița, pentru că unii nu vor să lucreze”, a declarat proprietarul podgoriilor Jidvei, Claudiu Necșulescu.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Furt de struguri din ferme viticole la Cenade şi Jidvei. 15 persoane, printre care şi minori, prinse în flagrant | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate