Eveniment
Sfântul Nicolae: Ce nume se sărbătoresc în 6 decembrie. Cui îi poți spune ”La mulți ani!”, de ziua onomastică
În 6 decembrie, este Sărbătorit Sfântul Nicolae, protectorul copiilor, al marinarilor, al celor nevoiași și celor judecați pe nedrept. Mai este cunoscut drept un sfânt darnic și făcător de minuni.
Sfântul Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de oameni creștini, înstăriţi. A avut o chemare spre viața duhovnicească, încă din tinerețe. A folosit averea rămasă de la părinţii săi pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică.
De-a lungul secolelor s-au spus multe poveşti şi întâmplări despre viaţa şi faptele Sfântului Nicolae, fiind venerat de către creştinii ortodocşi şi catolici şi cinstit de protestanţi. Prin exemplul său de generozitate arătată celor aflaţi în nevoie, în special copiilor, Sfântul Nicolae este un model de viaţă plină de compasiune.
Sfântul Nicolae: nume care se sărbătoresc în 6 decembrie
De Sfântul Nicolae, peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Majoritatea sunt bărbați, peste 500.000.
La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Nicolae. Alte nume derivate:
- Culae
- Lae
- Laie
- Nae
- Necula
- Neculai
- Nic
- Nicholas
- Nicholaus
- Nick
- Nicoara/Nicoară
- Nicola
- Nicolaie
- Nicolaita/Nicolaiţă/Nicolăiţă
- Nicolas
- Nicolaus
- Nicu
- Nicula
- Niculae
- Niculai
- Niculaie
- Niculaita/Niculaiţă/Niculăiţă
- Nicusor/Nicuşor
- Nik
- Nike
- Niklas
- Nikola
- Nikos
- Năiţă
La femei, cel mai des întâlnit nume este Nicoleta. Alte prenume:
- Necolina
- Necolita/Necoliţa
- Neculina
- Neculita/Neculiţa
- Nica
- Nichi
- Nicola
- Nicolaita/Nicolaiţa/Nicolăiţa
- Nicole
- Nicoletta
- Nicolina
- Nicolita/Nicoliţa
- Nicoll
- Niculaita/Niculaiţa/Niculăiţa
- Niculeana
- Niculia
- Niculina
- Niculita/Niculiţa
- Nicuta/Nicuţa
- Nika
- Niki
- Nikki
- Nikky
- Niko
- Nikola
- Nikole
- Nikolet
- Nikoleta
- Nikolett
- Nikoletta
- Nikolette
- Nikoll
- Nikolle
- Niky
Sfântul Nicolae: legende
Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând punguliţe cu bani în camerele fetelor.
Acestea s-ar fi căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae. Caracterul anonim al acestor gesturi i-ar fi inspirat pe oameni să îşi ofere daruri de Sfântul Nicolae.
Se mai povesteşte că Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase. De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.
El a salvat cetatea Mira, tot din Lichia, de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul acolo.
Se spune că tinerii și copiii sunt protejați în mod special de Sf. Nicolae, așa că, pe lângă dimensiunea spirituală a acestei sărbători de iarnă, poți retrăi anumite senzații plăcute din copilărie, oferindu-ți ție însăți sau cuiva drag un mic cadou, precum portocalele sau dulciurile preferate.
În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare, în noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie, pe un cal alb (un soi de trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii).
Tot el păzeşte Soarele pentru a nu se strecura spre tărâmurile de miazănoapte şi a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război (motiv pentru care este invocat în timpul luptelor).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News