Educație
Sfaturi pentru părinți în contextul epidemiei de coronavirus. Ce trebuie să urmărim și ce putem face pentru copiii stresați
Grupul de Comunicare Strategică a elaborat o serie de sfaturi pentru părinți în contextul epidemiei de coronavirus prin care trece România. Nu toți copiii și adolescenții răspund la stres în același fel.
Câteva din schimbările frecvente pe care le poți ține sub observație includ:
Plâns excesiv sau comportamente care arată iritarea în rândul copiilor mici
Întoarcerea la comportamente pe care le depășiseră (de exemplu, accidente în rutina legată de mersul la toaletă sau urinat în pat)
Grijă excesivă sau tristețe
Alimentație nesănătoasă sau deviații ale rutinei de somn
Iritabilitate sau comportament rebel în rândul adolescenților
Performanțe școlare slabe sau evitarea cursurilor
Dificultate în a menține atenția sau concentrarea
Evitarea activităților care le făceau plăcere în trecut
Dureri inexplicabile de cap sau ale corpului
Uz de alcool, tutun sau alte substanțe care pot provoca dependență
Sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți susține copilul:
Fă-ți timp pentru a discuta cu copilul tău despre epidemia COVID-19. Răspunde-i la întrebări și împărtășește-i informații despre COVID-19, într-un mod pe care să-l poată înțelege copilul sau adolescentul.
Asigură-ți copilul sau adolescentul că e în siguranță. Fă-l să conștientizeze că e ok dacă se simte supărat. Spune-i felul în care procedezi tu în momentele de stres, ca să poată să învețe de la tine cum să gestioneze situația.
Limitează expunerea familiei tale la știri despre evenimente, inclusiv cele apărute pe social media. Copiii pot interpreta greșit ceea ce aud și pot fi speriați de lucruri pe care nu le înțeleg
Încearcă să ții pasul cu ritualurile zilnice. Dacă școlile sunt închise, creează un program dedicat activităților de învățare, celor de relaxare sau de divertisment.
Fii un model pentru ei. Ia pauze, încearcă să dormi suficient, să faci mișcare și să mănânci echilibrat. Ia legătura cu prietenii și cu membrii familiei.
Reacțiile obișnuite, ca urmare a situațiilor de stres, se vor diminua cu timpul, în cazul majorității copiilor. Copiii care au fost direct expuși la dezastre pot trece, din nou, prin stări de supărare; pot reveni comportamente legate de eveniment, dacă aceștia văd sau aud lucruri care să le reamintească de ceea ce s-a întâmplat.
Dacă cei mici continuă să fie foarte afectați sau dacă reacțiile lor periclitează activitatea școlară ori relațiile cu ceilalți, părinții sunt sfătuiți să se adreseze unui specialist sau să discute cu cineva care are competențe în gestionarea nevoilor emoționale ale copiilor. Învață mai multe despre reacțiile obișnuite în condiții de stres:
Pentru bebeluși și copii de până la 2 ani
Bebelușii pot deveni mai irascibili. S-ar putea să plângă mai des ca în mod obișnuit sau să vrea să fie ținuți în brațe mai mult.
Pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani
Preșcolarii și copiii de grădiniță s-ar putea întoarce la comportamente pe care le depășiseră deja. De exemplu, accidente în rutina legată de mersul la toaletă, urinat în pat sau stări de spaimă asociate separării de părinți sau de îngrijitori. E posibil să aibă accese de furie sau dificultăți în a dormi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News