Connect with us
Publicitate

Eveniment

Şi aici sunt banii dumneavoastră: Parlamentarii de Alba ne-au costat peste 1,4 milioane lei în 2011. Vezi lista cheltuielilor

deputati

Publicat

Ei ne spun că avem clasa politică pe care o merităm. Tot ei ne spun că austeritatea este una dintre soluțiile ieșirii din criză sau, de multe ori, fac apel la solidaritate socială pentru măsurile nepopulare pe care le iau. Aleşii noştri au dreptul să cheltuie din bugetul de stat pentru buna funcţionare a birourilor de senator sau deputat, pentru plata întreţinerii şi personalului, pentru deplasări în teritoriu, capitală sau străinătate,  telefoanele de serviciu şi, nu în ultimul rând, au dreptul la o indemnizaţie lunară.

Pentru că putem spune deja că ne aflăm în campanie electorală şi chiar dacă perspectiva voturilor nu reprezintă singurul motiv pentru a „lua la bani mărunţi” situaţia parlamentarilor de Alba, am încercat să ne facem o idee asupra sumelor care au stat la dispoziţia reprezentanţilor noştri din legislativul central, în anul 2011.

An în care executivul și legislativul ne-au cerut să răbdăm pentru a face față crizei. Vă prezentăm în continuare ce am aflat din datele publice de la Senat și Camera Deputaților.

La categoria senatori sunt disponibile şi cifrele pentru noiembrie, însă având în vedere că pe site-ul Camerei Deputaţilor nu este afişată încă situaţia la 11 luni, am luat în considerare, pentru echitate, doar perioada ianuarie – octombrie 2011.

Dintre cei doi senatori de Alba – Nicolae Dobra şi Alexandru Pereş – cheltuielile privind funcţionarea birourilor senatoriale diferă pe categorii.

Dacă senatorul Alexandru Pereş a înregistrat cheltuieli cu personalul angajat de 63.276 lei pe primele 10 luni, colegul său Nicolae Dobra are trecut în dreptul aceleiaşi categorii suma de 46.627 lei, după calculele noastre. La capitolul materiale de întreţinere pentru biroul senatorial, a cheltuit mai mult Dobra, cu ceva peste 33.200 lei, în timp ce Alexandru Pereş are suma de aproximativ 22.900 lei la acest capitol. Pentru chirii şi utilităţi, senatorii figurează cu sume de 5.373 lei (Dobra), respectiv 4.302 lei (Pereş).

Senatorul Nicolae Dobra primeşte o indemnizaţie netă lunară de 4.257 lei, iar Alexandru Pereş 4.600 lei, cu mici diferenţe, respectiv 4.914 lei, în timpul în care ocupa funcţia de vicepreşedinte al Senatului. La acestea se adaugă însă cheltuieli ce ţin de diurne în teritoriu, diurne în Bucureşti, cazare în capitală, transport prin ţară, contravaloarea convorbirilor la telefoanele mobile de serviciu şi, nu în ultimul rând, deplasările în străinătate.

Dacă,  de departe, ies în evidenţă sumele lunare pentru cazarea în capitală, ce se învârt în jurul sumelor de 7-8 mii de lei, mai completează tabloul general valorile diurnelor în teritoriu şi Bucureşti – cu variaţii lunare între 600 lei şi 2.400 de lei, dar şi transportul în ţară, cu sume între 300 de lei şi 4.700 delei, în funcţie de numărul deplasărilor şi distanţa parcursă. În ceea ce priveşte deplasările în străinătate, pe primele 10 luni din 2011, senatorul Nicolae Dobra a fost de două ori în Germania, în martie, respectiv octombrie, unde a decontat cheltuieli, în total, de 3.195,02 lei, iar senatorul Alexandru Pereş a fost în Cehia, în mai, şi a cheltuit 2.711.45 lei.

Cele mai „scumpe” birouri de deputaţi

Dintre cei cinci deputaţi de Alba, conduce „în top”, la capitolul cheltuieli din bugetul de stat (al Camerei Deputaţilor) pentru desfăşurarea activităţii birourilor parlamentare care funcţionează in cadrul colegiilor din circumscripţiile electorale, Călin Potor, cu suma pe 10 luni de 89.705 lei, urmat de Radu Coclici, cu 89.040 lei. Dar cum acestea sunt defalcate în cheltuieli cu personalul şi cele cu bunuri şi servicii, Radu Coclici urcă din nou, cu sume aferente personalului de 56.122 lei. În total, în perioada ianuarie – octombrie 2010, cheltuielile totale în cazul celorlalţi deputaţi sunt următoarele: Teodor Atanasiu – 88.980 lei, Corneliu Olariu – 88.976 lei şi Clement Negruţ – 88.039 lei.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie pe site-ul Camerei Deputaţilor, cheltuielile cu salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare reprezintă: salarii nete achitate angajaţilor şi colaboratorilor pe baza de stat de plată, sumele virate aferente bugetelor şi fondurilor centralizate ale statului, impozitul pe salariu, contribuţia individuală de sănătate, de asigurări sociale, de ajutor de şomaj, contribuţia de asigurări sociale datorată de angajator, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţia CM datorată de angajator, fondul de sănătate datorat de angajator şi fondul de şomaj şi boli profesionate datorat de angajator.
Cheltuielile pentru bunuri şi servicii înseamnă: chiria pentru sediul birourilor parlamentare; energia electrică; gazele naturale; energia termică şi apă caldă; cheltuieli de salubritate; apă curentă şi canalizare; alţi furnizori (ex, pază sediu); benzină, motorină, lubrifianţi pentru transport auto în circumscripţie; furnituri şi materiale de birou; consumabile pentru computere; consumabile pentru aparatura de multiplicare; cheltuieli protocol pentru primirea invitaţilor străini şi români; materiale şi ustensile pentru curăţenie; diurna, cazarea şi transportul angajaţilor şi colaboratorilor birourilor pentru deplasarea în circumscripţie şi la Parlament; reparaţia bunurilor din dotarea birourilor; publicaţii şi abonamente la presa locală şi naţională; cărţi; cost abonament suplimentar telefon mobil, solicitat peste cel standard; cost convorbiri telefon mobil care depăşeşte abonamentul – numai pentru numărul alocat de la Cameră şi numai convorbirile naţionale; abonament şi cost trafic pentru card date şi acces pe internet: laptop şi telefon mobil; anunţuri în mass-media; obiecte de inventar; reparaţii curente şi igienizări efectuate la sediul birourilor parlamentare; convorbiri pe linia de telefon fix – o singură linie/birou şi numai convorbiri naţionale; abonament şi trafic internet la sediul biroului parlamentar; elaborare şi actualizare pagina web; abonament TV cablu sau satelit; expedieri poştale; cost servicii medicale la angajarea personalului în cadrul birourilor; alte prestaţii prevăzute în Normele nr. 1/2006 al art. 14.
Astfel, pentru cheltuieli cu personalul angajat la birourile parlamentare, deputaţii de Alba au decontat următoarele sume, în perioada ianuarie – octombrie 2011:

Radu Coclici – 56.122 lei

Corneliu Olar – 50.902 ei

Călin Potor – 46.564 lei

Teodor Atanasiu – 43.032 lei

Clement Negruţ – 34.750 lei.

La capitolul cheltuieli cu bunuri şi servicii, sumele sunt următoarele:

Clement Negruţ – 53.289 lei

Teodor Atanasiu – 45.948 lei

Călin Potor – 43.141 lei

Corneliu Olar – 38.074 lei

Radu Coclici – 32.918 lei.

La acestea se adaugă indemnizaţiile lunare nete ale deputaţilor, dar şi alte categorii de cheltuieli enumerate în cazul senatorilor, dar care nu sunt afişate defalcat pentru fiecare titular, pe site-ul instituţiei.  Atanasiu, Olar, Potor şi Negruţ primesc, fiecare, o indemnizaţie lunară netă de 4.232 lei, iar Radu Coclici – 4.283 lei. În total, în primele 10 luni ale anului trecut, cheltuielile cu birourile parlamentare şi indemnizaţiile lunare ale celor cinci deputaţi de Alba înseamnă o sumă totală de 656.850 lei.

Costurile totale cu parlamentarii de Alba, pe 10 luni, se ridică la 1.384.476 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. nik

    joi, 26.01.2012 at 08:32

    niste nesimtiti…. nu doar cei de la pdl ci si cei de la celelalte partide….daca ii intrebi ce au adus bun pt tara habar n-au….rusine…rusine….rusine

  2. paeapapacacarichi

    sâmbătă, 08.09.2012 at 14:09

    NIMIC NU AU FACUT PTR.NOI,IATA DE CE E NECESAR INTRODUCEREA SISTEMULUI =UNICAMERAL=FAVORURILE MARI LE VIN DIN ARANJAMENTE,LOBI,INVIRTELI LA NEGRU INFLUENTA SI CORUPTIE IN TERITORIU.EI ORICE FAC AU IN VEDERE ===CIOLANUL=== HOMO HOMINI LUPUS====

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate