Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Simptomele hepatitei severe care a apărut la copii, în mai multe părți ale lumii. Medic american: Prima schimbare este în ochi

Publicat

pediatrie, spital alba

Medicii din mai multe părți ale lumii sunt îngrijorați din cauza unor cazuri severe și inexplicabile de hepatită la copiii mici, altfel sănătoși. Și în România a fost înregistrat primul caz. Cazurile descoperite sunt investigate în mai multe centre de cercetare de nivel internațional.

Se pare că un virus comun care, de obicei, provoacă răceli, vărsături și diaree joacă un rol în aceste îmbolnăviri.

Au fost raportate cazuri în Marea Britanie, Spania, Israel, Statele Unite ale Americii, Danemarca, Irlanda, Țările de Jos, Italia, Norvegia, Franța, Belgia și România.

Hepatita severă la copii – primul caz descoperit în România

România a înregistrat primul caz de hepatită severă la copii, iar medicul Alexandru Rafila a fost invitat în platoul unei emisiuni pentru a vorbi despre simptomele pe care părinții nu trebuie să le ignore.

Alexandru Rafila a prcizat că hepatita severă este cea în cazul transaminazele sunt peste 500 de unități, adică de 10 ori mai mari decât normalul. Ea se manifestă prin prezența icterului intens, a unui sindrom digestiv, precum și prin existența unei stări de astenie extremă.

Boala afectează copii cu vârste cuprinse între o lună și șaptesprezece ani, conform unui studiu realizat de către medicii din Marea Britanie și prezintă un puternic tropism hepatic, informeză medicul Alexandru Rafila.

Până la această oră, în România, a fost identificat o singură situație de îmbolnăvire care să corespundă definiției de caz. Este vorba despre o fetiță în vârstă de cinci ani care se află în prezent sub atenta supraveghere a medicilor.

Ancheta epidemiologică nu a oferit date clare despre hepatita severă

Autorităţile britanice au început o anchetă epidemiologică extinsă pe cazurile diagnosticate pentru a-şi da seama în ce măsură sunt implicaţi factori de mediu care ţin de meseriile părinţilor sau de medicaţie administrată micuților.

Încă este prea devreme pentru a trage concluzii și pentru a afirma că rezultatele studiului sunt unele concludente.

Ce este hepatita?

Hepatita este un termen larg folosit pentru a descrie inflamația ficatului, un organ care îndeplinește sute de funcții esențiale în fiecare zi, de la facilitarea digestiei până la curățarea toxinelor din sânge.

Când ficatul este inflamat sau deteriorat, nu poate îndeplini multe dintre aceste sarcini.

Hepatita „acută” se referă la inflamația care apare relativ rapid și nu durează mai mult de șase luni. Poate fi severă și poate duce la insuficiență hepatică, așa cum a fost cazul mai multor copii din Alabama.

Dar hepatita poate fi, de asemenea, relativ ușoară. Nu este neobișnuit ca pacienții – în special copiii – să aibă inflamație hepatică în cursul unei boli virale simple și necomplicate, a explicat dr. Alexander Weymann, directorul Centrului de Boli de Ficat de la Spitalul Național de Copii din Columbus, Ohio, citat de The New York Times.

La ce ar trebui să fie atenți părinții? Simptomele hepatitei

Simptomele hepatitei sunt cuprinzătoare și se suprapun cu multe boli comune. Un copil cu hepatită poate prezenta febră (de grad scăzut sau mai semnificativ), oboseală, dureri articulare sau musculare, pierderea poftei de mâncare sau greață, diaree și vărsături.

Copiii pot avea, de asemenea, dureri abdominale sau sensibilitate, în special în partea superioară a abdomenului drept, care este locul în care este localizat ficatul, a spus medicul american.

Este important să solicitați asistență medicală de urgență oricând un copil prezintă semne de durere severă atunci când abdomenul lor este atins.

Medicii pot lua în considerare alte cauze posibile ale durerii abdominale, cum ar fi apendicita. Unii copii pot avea urină mai închisă la culoare sau scaune palide sau de culoarea argilei.

Icterul sau îngălbenirea pielii și a ochilor este un semn distinctiv al hepatitei – deși este posibil să existe o inflamație hepatică semnificativă și să nu prezinte semne de icter.

„Prima schimbare este în ochi: partea albă începe să arate galbenă”, a spus dr. Weymann.

El a observat că poate fi mai dificil de detectat icterul la copiii care au pielea mai închisă la culoare, așa că părinții ar trebui să ia în serios chiar și modificările subtile de ton.

Simptomele hepatitei severe de origine necunoscută

Medicul Alexandru Rafila a menționat care sunt simptomele cărora părinții trebuie să acorde deosebită atenție: disconfortul digestiv intens, îngălbenirea tegumentelor, prezența scaunelor foarte deschise la culoare și a urinii închise ca nuanță.

Dacă cel mic prezintă aceste simptome, părinții ar trebui să se prezinte la medicul pediatru. În plus este esențială respectarea normelor de igienă și recomandată spălarea riguroasă a fructelor și legumelor.

Hepatita severă la copii: Posibile explicații

Un raport al Agenției britanice de securitate în sănătate pomenește un adenovirus identificat ca F41, detectat la aproximativ trei sferturi dintre copiii cu hepatită care au fost testați. Mai exact, în 40 din 53 de cazuri testate.

Specialiștii susțin că este probabil ca acesta să revină după ce practic a dispărut în perioada pandemiei din cauza contactului social redus ca urmare a restricțiilor.

Impactul său asupra copiilor mici, care nu au intrat în contact cu niciunul dintre virușii obișnuiți în timpul lockdown-ului, ar putea fi în spatele creșterii actuale.

Simptomele pot înșela

Este o  simptomatologie digestivă care apare și la o altă hepatită acută, și într-o toxiinfecție alimentară, și în general în infecțiile digestive.

Dacă cel mic are greață, vărsături, scaune modificate și o stare generală care este influențată, nu înseamnă că de aici ajungi la o concluzie.

Dar, în momentul în care apar astfel de simptome este bine să se facă niște analize începând cu medicul de familie, cu pediatrul, analize care  ar putea să ridice această suspiciune.

Cum ne protejăm

Ca prevenție avem lucrurile despre care am auzit în aproape toată pandemia și nu numai.

Pornind de la spălatul mâinilor cu apă și săpun, pentru că transmiterea se face prin contact și cel mic duce mânuța la gură și sau la nas și ochi.

Să știți că adenovirusul se transmite prin tuse și strănut motiv pentru care ar trebui să purtăm mască în spațiile aglomerate, vorbim de obiecte contaminate, inclusiv alimente și suprafețe, apa poate fi contaminată, sunt foarte multe posibilități prin care poți să te infectezi cu adenovirus.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax