Educație
Simulare Evaluare Națională 2023: ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a. Calendar, modele de subiecte, reguli
Simulare Evaluare Națională 2023, clasa a VIII-a: Probele scrise la simularea examenului de Evaluare Națională din acest an se desfășoară, la nivel național, în perioada 20-22 martie. Din programa de examen, au fost eliminate unele conținuturi. Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, ci doar, prin excepție, la cererea elevului.
Disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2022—2023 sunt:
- limba și literatura română
- limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)
- matematică.
Rezultatele obținute de elevi sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.
Simulare Evaluare Națională 2023 – CALENDAR
- 20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă
- 21 martie 2023: Matematică – probă scrisă
- 22 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
- 29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor
Simulare Evaluare Națională 2023 – programa și conținuturi exceptate
Potrivit OME 3138/2023, pentru simularea probelor Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ME 4730/2022.
Română
Sunt exceptate următoarele conținuturi:
Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării
- construcţii impersonale; construcţii incidente
- realizări propoziționale ale unor funcții sintactice: circumstanțiala de loc, de timp, de mod, cauzala, finala.
Domeniul de conținut: Elemente de interculturalitate
- despre limba și cultura țărilor din vecinătatea României; limba română în Europa; comunitatea lingvistică a vorbitorilor de limbă română de pretutindeni; contacte culturale.
La limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară sunt exceptate următoarele conținuturi: „Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării: exprimarea coordonatelor acţiunii – locuţiunea adverbială; exprimarea emoţiilor şi a sunetelor din natură – aplicativ: interjecția predicativă”.
Matematică
Testările se desfășoară în sălile în care elevii desfășoară cursuri în mod obișnuit. Sunt respectate condițiile de examen.
Reguli la simulare Evaluare Națională 2023
Testarea începe la ora 9.00 și durează două ore, la fiecare probă. Elevii au acces în săli până la ora 8.30 și sunt așezați în bănci, în ordine alfabetică.
În urma simulărilor, elevii și profesorii vor putea constata care este nivelul de pregătire și ce mai trebuie îmbunătățit până la examen.
La Română, sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propoziţiilor în frază, fără a se considera semn particular.
La Matematică, matematică sunt permise marcajele pe figură (geometrică) şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. De asemenea, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.
Cum se corectează un răspuns greșit: la Română – prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect; un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect; la Matematică – un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.
Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori.
Subiectele de la simularea din Alba
Reamintim că în 31 ianuarie a fost simularea examenului, organizată în județul Alba, în sesiune distinctă.
Simulare Evaluare Națională 2023 – clasa a a VIII-a – subiect Limba și literatura română – județul Alba
Examenul de Evaluare Națională propriu-zis va fi în perioada 19-22 iunie.
CALENDAR Evaluare Națională 2023
- 6-9 iunie 2023: înscrierea la evaluarea națională
- 9 iunie 2023: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
- 21 iunie 2023: Matematică – probă scrisă
- 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
- 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
- 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
- 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News