Eveniment
STAREA PÂRTIILOR în ALBA: Condiţii excelente de schi la Şureanu şi Arieşeni. Turiştii sunt aşteptaţi să se bucure de sporturile de iarnă
Ninsorile din ultima perioadă au făcut ca stratul de zăpadă să fie suficient în acest weekend pentru distracţie pe pârtie în condiţii excelente la Domeniul Chiabil Şureanu. Perisajele superbe şi lipsa aglomeraţiei sunt doar două dintre argumentele pentru care merită să mergeţi la munte. Şi la Arieşeni sunt deschise toate pârtiile şi turiştii sunt aşteptaţi să se bucure de sporturile de iarnă.
Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2)
Lungime: 10 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: nu
Nocturnă: nu
Semnal mobil: Cosmote
Evaluare generală: la Șureanu, sezonul de schi continuă în condiții excelente. A nins suficient de mult, iar zăpada așternută este mai mult decât potrivită pentru schiul pe pârtie și în afara ei. Drumul de acces este, de asemenea, într-o stare deosebit de bună și, practic, nu există puncte minus care să contrarecomande pârtiile de la Șureanu. Altitudinea mare la care se află pârtiile, lungimea lor, lipsa aglomerației, peisajele superbe și calitatea zăpezii fac, din Șureanu, o destinație de schi esențială în România în momentul de față. Pentru detalii precise despre starea pârtiilor și a drumului, contactați personalul Domeniului Schiabil Șureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102).
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil oricărui tip de autovehicul.
Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit și se află într-o stare foarte bună. Doar în cazuri excepționale (blocaje în pantă) sunt necesare lanțurile pentru roți.
Pârtii și strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, în acest weekend vor fi funcționale 7 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4). Celelalte 2 pârtii (S_1, S_2) sunt închise. Stratul de zăpadă bătătorită are aproximativ 40 cm grosime iar calitatea zăpezii este optimă. Zona de off-piste este perfect accesibilă iar stratul de zăpadă powder măsoară (în funcție de altitudine și de curenții de aer) aproximativ 50 cm.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.yr.no, www.freemeteo.com), la Șureanu nu va mai ninge în weekend iar temperaturile vor fi negative (între -12 și -5 grade Celsius), ceea ce va face ca stratul de zăpadă să se mențină în condiții foarte bune. Cerul va fi parțial noros iar vremea va fi potrivită pentru schi. Nu sunt așteptate ninsori nici săptămâna viitoare. Vântul va sufla cu putere la altitudini de peste 1.800 m. Este posibil ca la altitudini mari vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de norii care coboară pe munte.
Instalații de cablu: teleschiul „Curmătura” și telescaunul „Aușel” vor funcționa în regim normal, între orele 10.00 – 17.00. Teleschiul „Șureanu” este oprit.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfatul Serviciului Turism:
– fiți deosebit de prudenți în zona de off-piste, unde se află bolovani, cioturi de brad și dâmburi imprevizibile.
– evitați să coborâți de la pârtii în jurul dimineții (când majoritatea mașinilor urcă la pârtii) și să urcați spre pârtii în jurul amiezii / după-mesei (când majoritatea mașinilor coboară de la pârtii) pentru că drumul este îngust și se pot crea blocaje.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.
Arieşeni (Vârtop și Nucet)
Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în județul Alba, Piatra Grăitoare în județul Bihor)
Lungime: 3 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da
Nocturnă: da
Semnal mobil: toate rețelele
Evaluare generală: sezonul de schi a cunoscut o bună revenire la Arieșeni, datorită ninsorilor din ultimul timp. Stratul de zăpadă este sufficient, iar turiștii sunt așteptați pe toate cele trei pârtii de schi.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii și strat de zăpadă: stratul de zăpadă bătătorită este de aproximativ 30 cm, fiind perfect practicabil pentru schi și snowboard. Toate cele trei pârtii (Vârtop 1, Vârtop 2 situate în Arieșeni, județul Alba și Piatra Grăitoare din județul Bihor) sunt deschise. Zona de off-piste este mai greu accesibilă datorită stratului nu foarte mare de zăpadă powder.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni va fi vreme frumoasă în weekend, cu temperaturi între -10 și -2 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie nu va fi afectată de condițiile meteo.
Instalații de cablu: cele două teleschiuri de la Vârtop 1 și 2 sunt funcționale; de asemenea, telescaunul care deservește Piatra Grăitoare este deschis.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.
Informaţii furnizate de Serviciul Turism al Consiliului Județean Alba
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
domnisoara Pogany
vineri, 31.01.2014 at 23:39
Aloooo, alba 13,14 sau 24, verifici din 3 surse daca zice mama ca te iubeste dar nu verifici ca serviciul turism e istorie… sau n-ai auzit de strutocamila reorganizarea CJAlba. Oare chiar ii zapada la Sureanu sau trebuie sa mai consult doua surse?
Whangarei
sâmbătă, 01.02.2014 at 09:53
Faceti drumul de acces ,de la minastire pina sus ,apoi veniti cu invitatii……………..11