Connect with us
Publicitate

BLAJ

ȘTIREA TA: Atleții de CSȘ Blaj au mers pe banii lor la Campionatul Național de la Cluj. Acuzațiile antrenoarei Cristina Man


Publicat

Participarea atleților de la CSȘ „Mica Romă” Blaj la Campionatele Naţionale de Atletism pentru seniori şi tineret, desfășurate, în perioada 4-5 septembrie, la Cluj Napoca, acolo unde sportivii blăjeni au obținut două medalii de argint și două de bronz, a fost pusă în pericol de decizia directorului Clubului Sportiv Școlar Blaj, Silvia Marcu, de a nu finanța deplasarea la competiție, aceasta efectuându-se exclusiv pe cheltuiala CS Atletic Club „Mica Romă” Blaj, a scris antrenoarea Cristina Man, într-un email, transmis redacției alba24.ro. 

Antrenoarea sportivilor blăjeni, Cristina Man, care se ocupă, cu succes, de 16 ani, de destinele atletismului blăjean, spune că directoarea CSȘ Blaj, Silvia Marcu, pune bețe în roate dezvoltării acestei ramuri sportive la Blaj, aceasta fiind doar ultima decizie dintr-un șir mai lung de hotărâri luate în acest sens, la nivelul Clubului Sportiv Școlar Blaj, se mai precizează în documentul citat. 

„Scânteia” a fost declanșată la începutul anului, când cele două grupe de atletism au fost împărțite unui număr de trei profesori, printre care soțul directoarei clubului și „o anume domnisoara din Aiud, care a mai avut si anul trecut plata cu ora la catedra de atletism a CSȘ Blaj și care nu a susținut nici o oră cu nici un copil din Blaj sau din împrejurimi”. Antrenoarea Cristina Man nu a fost de acord cu această decizie, pentru că ea încalcă normele legale și consideră că nu se poate împărți o grupă de performanță la doi oameni. Ea a depus o reclamație la Inspectoratul Școlar Județean Alba, aflată acum în curs de soluționare. Cristina Man spune că, în urma acestei reclamații, directorul CSȘ Blaj, Silvia Marcu, i-a retras acordul de voluntariat, se mai precizează în document.

„Din 2004 am activat, în câteva rânduri, ca profesor – antrenor titular la catedra de atletism a CSȘ Blaj, unde am avut două grupe, una de performanță și una pentru începători. În luna februarie 2020, nemaisuportând tensiunile din cadrul CSȘ Blaj, m-am titularizat pe postul de lector din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, post pe care activam de cinci ani ca profesor asociat. Catedra de atletism de la CSȘ Blaj a rămas vacantă, însă ea nu s-a ocupat în urma mobilității personalului didactic pentru anul școlar 2020-2021.

În condițiile în care toți sportivii din grupa de performanță sunt antrenați de mine, printre care Mihaela Blaga, legitimată la CSȘ Blaj, sportivă inclusă în programul de bursieri olimpici a Comitetului Olimpic Român, cu barem de participare confirmat pentru Campionatele Europene de Cadeți (Rieti 2021), Andreea Bogdan, medaliată în proba de obstacole juniori 3, Adelina Petruța, fostă componentă a lotului național, dar și alți sportivi cu rezultate bune obținute la campionatele naționale, m-am simțit îndreptățită să solicit plata cu ora, ca profesor asociat, pentru grupa de performanță a CSȘ Blaj.

În urma deciziei Consiliului de Administrație a CSȘ Blaj, director Silvia Marcu, cele două grupe au fost împărțite unui număr de trei profesori: eu, o domnișoară din Aiud și soțul directoarei clubului. Nu am fost de acord cu această decizie, pentru că ea încalcă normele legale. Eu consider că nu poți împărți grupa de performanță la doi oameni. De aceea, am depus o reclamație la Inspectoratul Școlar Județean Alba, aflată acum în curs de soluționare. În urma sesizării pe care am depus-o, directoarea Clubului Sportiv Școlar Blaj, doamna Silvia Marcu, mi-a retras acordul de voluntariat, pentru că eu antrenam și participam la competiții ca profesor voluntar, de la sfârșitul anului școlar și până acum. Am făcut-o din dragoste pentru acești copii minunați”, spune Cristina Man.

Una dintre consecințele acestei situații a fost decizia directorului CSȘ Blaj, Silvia Marcu, de a bloca participarea atletelor pregătite de Cristina Man la competiția de la Cluj Napoca. Aceasta a fost posibilă datorită părinților sportivelor, care și-au dat acordul în acest sens și pe cheltuiala exclusivă a CS Atletic Club „Mica Romă” Blaj.

„Directorul CSȘ Blaj, Silvia Marcu, nu a alocat bani pentru participarea la finalele Campionatelor Naţionale de Atletism pentru seniori şi tineret, de la Cluj Napoca, interzicându-le sportivelor să participe la această competiție. M-am trezit astfel, cu o zi înainte de competiție, că nu putem finaliza toată munca din acest an depusă de sportivele pe care le-am pregătit. Cu acordul scris al părinților și al sportivilor, am decis să participăm la competiție. În acest sens, deși înscrierile și validările concurenților au fost făcute exclusiv pe CSȘ Blaj, toate cheltuielile de deplasare au fost suportate de CS Atletic Club „Mica Romă” Blaj, deși doar Mihaela Blaga și Andreea Bogdan au dublă legitimare, Adelina Petruța fiind legitimată doar la CSȘ Blaj.

Am considerat că nu este etic și corect ca viitorul unor sportive talentate, aflate la început de carieră, să fie distrus de interese și decizii personale, iar dacă nu aveam posibilități financiare să susțin această deplasare, munca lor de un sezon rămânea fără rezultat, din cauza deciziilor unui director, Silvia Marcu, care conduce o instituție de învățământ după bunul plac”, afirmă Cristina Man, care își dorește în continuare să antreneze grupa de performanță de la CSȘ Blaj:

„Și dacă nu voi primi grupa de performanță la CSȘ Blaj, deoarece doamna director Silvia Marcu m-a amenințat că va reface Consiliul de Administrație și va împărți orele soțului și domnișoarei din Aiud, care anul trecut nu a susținut nici o oră de antrenament cu sportivii blăjeni, deși a beneficiat de ore suplimentare plătite de CSȘ Blaj, vă promit că sportivii mei nu vor avea de suferit. Vom munci la fel ca până acum, cu dragoste și cu pasiune pentru acest sport și sunt convinsă că, în ciuda tuturor răutăților, rezultatele vor fi din ce în ce mai bune”, a mai precizat aceasta.

La Campionatele Naţionale de Atletism pentru seniori şi tineret, desfășurate, în perioada 4-5 septembrie, la Cluj Napoca, sportivele pregătite de Cristina Man, Andreea Bogdan și Mihaela Blaga, au obținut două titluri de vicecampioane naționale și două locuri trei. Mihaela Maria Blaga s-a clasat pe locul doi în proba de 2.000 metri obstacole, la categoria Juniori 2 și a obținut două medalii de bronz în proba de 3.000 metri obstacole, la categoriile Tineret și Juniori I. Andreea Bogdan a obținut medialia de argint, clasându-se a doua în proba de 1.500 m obstacole, categoria Juniori 1.

„Rezultatele foarte bune obținute de sportivele mele nu mă surprind, deoarece aceste fete talentate au muncit enorm pentru a progresa cât mai mult în probele în care sunt specializate. Dar toate aceste rezultate sunt umbrite de deciziile directorului CSȘ Blaj, doamna Silvia Marcu, care împiedică dezvoltarea atletismului din Blaj. Vreau să le felicit pe Mihaela Blaga, Andreea Bogdan și Adelina Petruța, pentru rezultatele obșinute la Cluj Napoca și vă asigur că nu ne vom opri aici. Felicit și Federația Română de Atletism pentru buna desfășurare și organizare, în condiții depline de siguranță și igienă sanitară, mai ales că este singura federație care, până în prezent, a organizat finale de campionat național, la toate categoriile de vârstă”, a mai spus antrenoarea Cristina Man.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

CNN: Varianta Delta se răspândește ca pojarul și varicela. Oamenii vaccinați transmit virusul la fel de repede ca nevaccinații

Publicat

Cazurile cu varianta Delta a coronavirusului se înmulțesc pe zi ce trece. Varianta indiană a coronavirusului determină cazuri grave de COVID-19, care de cele mai multe ori sfârșesc în secțiile de terapie intensivă.

Conform CNN, Centrul de Control și Prevenție al Bolilor din SUA (CDC) a remis un document care atestă faptul că varianta Delta a coronavirusului este la fel de transmisibilă ca varicela, scrie CNN.

Potrivit DCNews, documentul, ce reprezintă o prezentare cu slide-uri, scoate la înaintare date care arată faptul că persoanele vaccinate complet pot răspândi varianta indiană a virusului la fel de repede ca cei nevaccinați. Dr. Rochelle Walensky, director al CDC a confirmat autenticitatea documentului, publicat inițial de Washington Post.

„Cred că oamenii ar trebui să înțeleagă faptul că noi nu suntem cei care strigă – lupul! Acest lucru este serios. Este unul dintre cei mai transmisibili viruși pe care îi cunoaștem. Rujeola, varicela, este pe aici”, a spus Walensky.

Persoanele vaccinate trebuie să poarte mască

CDC va publica vineri, 30 iulie, mai multe date care să susțină decizia controversată a Dr. Walensky de a schimba regulile aplicabile persoanelor vaccinate cu schema completă.

Aceasta a spus marți că CDC recomandă purtarea măștii chiar și la persoanele vaccinate complet.

„Sper ca toţi americanii care trăiesc în zone cu grad mare de transmitere a coronavirusului să poarte iar masca în spaţiile închise şi să respecte recomandările CDC. Eu sigur voi face asta când voi călători în acele zone.

În zone cu grad mare de transmitere, CDC recomandă persoanelor vaccinate să poarte măşti în spaţii publice închise pentru a ajuta la prevenirea răspândirii variantei DELTA şi la protejarea celor din jur.

Asta include şi şcolile”, a transmis Rochelle Walensky, directorul CDC, pentru sursa citată. În ceea ce priveşte şcolile, măsura include „profesori, angajaţi, elevi, vizitatori, indiferent dacă au fost sau nu vaccinaţi”, a declarat Joe Biden, conform cnbc.com.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zile libere pentru românii care se vaccinează anti-COVID. Legea, în vigoare de astăzi. În ce condiții se aplică

Publicat

Începând de astăzi, 30 iulie, românii care se vaccinează primesc zile libere. Legea care le dă dreptul celor care se vaccinează împotriva COVID-19 să beneficieze, la cerere, de câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză de vaccin făcută a intrat în vigoare de vineri, 30 iulie, iar românii își pot cere de astăzi drepturile prevăzute de actul normativ.

Legea 221/202 menţionează că persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 – și care solicită acest lucru – vor primi o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, respectiv de o zi în care sunt scutiţi de frecventarea cursurilor şcolare, în cazul elevilor şi studenţilor.

Și părinții copiilor care se vaccineză primesc zile libere plătite

De asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, şi unul dintre părinţi în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.

Ziua liberă trebuie justificată cu adeverința de vaccinare și în cazul însoțirii copiilor și cu o declarație pe proprie răspundere de la celălalt părinte că doar unul dintre părinți a cerut ziua liberă.

Inițiativa a fost coinițiată de deputații Radu Molnar și Oana Țoiu și susținută de grupul USR PLUS.

„Le suntem recunoscători celor care s-au vaccinat deja și angajatorilor care au încurajat asta.

Dat fiind că în anul 2021 din cele 15 zile libere naționale, 8 sunt pe durata weekendului, chiar și cu ziua liberă de vaccinare în acest an angajatorii vor avea angajații prezenți constant la muncă mai mult decât în ultimii 4 ani de zile și intenția noastră este să devină o măsură de încurajare, fără a implica restricții sau costuri suplimentare pentru angajatori comparativ cu alți ani”, deputatul USR PLUS Oana Toiu, co-inițiator al legii.

În cazul companiilor mari, acestea au opțiunea de a alege între ziua liberă de vaccinare și facilitarea alături de DSP a unor centre de vaccinare în unitatea de producție.

Ce prevede documentul

1. câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat.

2. câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;

3. câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.

*se acordă la cerere, bineînțeles

*nu se aplică pentru persoanele de la punctele 1 și 3 dacă sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

De ce au nevoie angajații care se vaccinează pentru a beneficia de ziua liberă

Ziua liberă se acordă în baza adeverinței de vaccinare eliberate. Dacă ziua liberă coincide cu cea a vaccinării, persoanele au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

Beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

În acest caz, drepturile se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Angajații sunt obligați să informeze angajatorul

Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații trebuie să informeze angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE INCENDIU într-un sat din comuna Ceru Băcăinți: O bucătorie de vară a luat foc. Pericol de propagare

Publicat

Un incendiu a izbucnit vineri seara, în localitatea Curpeni din comuna Ceru Băcăinți. Potrivit reprezentanților ISU Alba, o bucătărie de vară a fost cuprinsă de flăcări, în jurul orei 20.00. 

Pompierii care intervin la fața locului au transmis că există pericolul de propagare și la clădirile aflate în jurul bucătăriei de vară. Se intervine cu trei autospeciale de stingere cu apa și spumă și o ambulanță de tipul SMURD B2.

UPDATE 20.40: Potrivit ISU Alba, ăncendiul a fost localizat, acesta se manifesta generalizat la nivelul bucătărie de vară. A fost evacuată o butelie de gaz și datorită intervenției prompte a pompierilor, incendiul nu s-a propagat la casa de locuit.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cea mai mare spargere din Alba, din ultimii 10 ani: Filmul furtului de 600.000 de lei din casa patronilor companiei Elis Pavaje

Publicat

Probabil cea mai mare lovitură dată de spărgătorii de case, în ultimii zece ani în județul Alba, este furtul din casa patronului firmei Elis Pavaje, Elisiu Goța, supranumit ”regele pavelelor”.

Modul de operare al bărbaților din noaptea de 25 ianuarie 2015, care au reușit spargerea, pare desprins din filme, însă nu a fost vorba despre un scenariu de Hollywood, ci de pură realitate. 

La fel de reale au fost și sumele imense de bani pe care bărbații le-au găsit în casă, depozitate prin diverse locuri. În total, prejudiciul cauzat a fost de aproximativ 600.000 de lei. 

În luna martie a anului 2021, bărbații care au dat spargerea au fost condamnați în primă instanță de magistrații Tribunalului Alba. Pe 29 iulie, pe rolul Curții de Apel Alba Iulia a fost înregistrat apelul bărbaților, dar și al procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

CITEȘTE ȘI: Au furat 600.000 lei din casa familiei Goţa, proprietarii companiei Elis Pavaje. CINCI persoane REŢINUTE după PERCHEZIŢII

De asemenea, a fost făcută publică și motivarea Tribunalului Alba, motivare în care este descris, pas cu pas, modul de operare al bărbaților.

Cum a decurs spargerea

Bărbații au primit un pont, de la o persoană, că în casa familiei Goța se află sume mari de bani și bijuterii. Cei doi soți erau plecați în acel moment din țară, pentru 19 zile.

Toată acțiunea a fost planificată de către spărgători pas cu pas. Aceștia s-au deplasat cu o mașină, pe raza localității Petrești (Sebeș). Un bărbat, șoferul desemnat, a rămas în mașină pentru a asigura scăparea.

Unul dintre bărbați s-a urcat pe un stâlp de curent din zona casei și a tăiat un fir care ducea la locuință. Apoi, au dat jos sirena de la sistemul de alarmă, sirenă care era plasată pe zidul exterior al locuinței și pe care au aruncat-o în piscina imobilului.

După escaladarea gardului au pătruns pe proprietatea familiei. În acel moment au început să se activeze și senzorii de mișcare.

Bărbații s-au mișcat rapid: au intrat în locuință, prin punctul cel mai vulnerabil, o ușă de termopan din spatele casei, pe care au forțat-o cu un levier. Imediat după ce au intrat în casă, au distrus sistemul de alarmă din interior.

Cu sistemul de alarmare distrus, aceștia au început să caute bunurile.

Unde erau ascunși banii și cât au reușit să fure

Potrivit motivării instanței, bărbații au furat următoarele:

”- din dresingul dormitorului, dintr-un dulap, suma de 30.000 euro, legați cu elastic, sumă compusă din bancnote cu cupiura de 500, 200, 100 și 50 euro;

– dintr-o cutie de carton pentru pantofi, aflată în zona inferioară a aceluiași dulap (dresing), suma de 100.000 lei, banii care au aparținut nepoților lor, de la nunta acestora;

CITEȘTE ȘI: Hoții care au spart casa patronilor companiei Elis Pavaje, trimiși în judecată pentru spălare de bani

– dintr-un sertar al noptierei aceluiași dormitor suma de 40.000 lei, compusă din bancnote cu cupiura de 200 lei;

– dintr-o cutie metalică aflată în coșul de rufe (într-un săculeț de pânză) din baia aceluiași dormitor, suma de 200.000 lei, compusă din bancnote cu cupiura de 500 lei și suma de 20.000 lei, compusă din bancnote cu cupiura de 100 lei, precum și aproximativ suma de 5.000 euro;

– din seiful situat în dulapul din același dormitor, suma de 1.000 euro. Despre acest seif persoanele vătămate declară că seiful se afla în dulapul dormitorului lor, nu era fixat de dulap, iar cheile acestui seif se aflau în interiorul aceluiași dulap, într-o cutie, puse într-un plic, declarând totodată că pe lângă aceea sumă de bani în acel seif se mai aflau carduri bancare – cu codurile pin aferente, acestea fiind găsite în seif împreună cu suma de 300 euro;

– din interiorul living-ului, dintr-un dulăpior, mai multe bijuterii din aur care se aflau depozitate în cutiile speciale ale acestora, bijuteriile sustrase cântărind aproximativ 300 grame. Aceste bijuterii sustrase sunt: 4 brățări din aur, 5 inele de damă, 3 perechi de cercei cu pietre semiprețioase și patru lănțișoare din aur;

– 2 ceasuri de mână, de damă, care nu erau de valoare și care erau prevăzute cu brățări metalice, unul auriu, iar celălalt argintiu, unul dintrea aceste ceasuri fiind marca „GUESS”. Aceste ceasuri se aflau la un loc cu bijuteriile sustrase;

– un binoclu marca TROPHY XLT.

Astfel prejudiciul inițial a fost stabilit la o valoare de aproximativ 569.000 lei, calculându-se gramul de aur la 160 lei/1gram (an 2015 – 300gr. X 160Lei=48.000Lei), 1 euro la 4,48 lei (curs BNR la 26.01.2015 – 36.000 euro x 4,48=161.280 lei) și fără a fi evaluate cele două ceasuri și binoclul sustrase”, se arată în motivarea instanței.

Anchetă complexă

Imediat după spargere, suma imensă de bani a fost împărțită între bărbații care au dat spargerea. De asemenea, bani a primit și cel care le dăduse pontul.

Pentru a nu ridica bănuieli, cei implicați au investit banii în case, mașini, sau i-au pus la păstrare pe la diverse rude; în acest fel, ancheta polițiștilor a devenit mult mai complicată.

Pentru a-i prinde pe bărbați și a-i trimite în judecată, anchetatorii au avut declarațiile a doi martori cu identitate protejată, dar au și apelat la ascultatea telefonului unuia dintre bărbați.

Mai mult de atât, au reușit să îi localizeze pe baza telefoanelor mobile, în zona producerii spargerii și în perioada acesteia.

De asemenea, relevante au fost și documentele care atestau situația financiară a acestora, documente din care reieșea că bărbații nu puteau dovedi de unde au sumele de bani pe care le-au investit în mașini sau clădiri.

Obiectul dosarului de trimitere în judecată a fost cel al infracțiunii de spalare de bani, din cauza modului în care aceștia au investit banii obținuți din spargere.

De la spargerea din 2015, bărbații au fost trimiși în judecată abia trei ani mai târziu în 2018. Peste încă trei ani a venit și prima condamnare în instanță la Tribunalul Alba.

Pedepsele

Doi au fost condamnați la închisoare cu suspendare, iar alți doi bărbați la închisoare cu executare, dar aceștia erau recidiviști.

F. I. a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 4 ani. R. C. a primit 2 ani şi 8 luni, tot cu suspendare sub supraveghere pe un termen de trei ani.

CITEȘTE ȘI: Prima condamnare în cazul jafului de la casa patronului de la ”Elis Pavaje”. Patru persoane, condamnate la Tribunalul Alba

Alţi doi bărbaţi au fost condamnaţi cu executare, motivul principal fiind acela că sunt recidivişti.

H. D. a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 5 luni de închisoare, în acest dosar el primind 4 ani şi 9 luni după gratii. A. M., cel de-al patrulea bărbat implicat, a primit 3 ani şi 10 luni, tot în regim de detenţie.

Instanţa a admis acţiunea civilă exercitată de părţile civile şi a obligat inculpaţii în solidar să plătească suma de 462.800 lei cu titlu daune materiale.

În urma apelului, dosarul a ajuns pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia. Un prim termen de judecată a fost fixat pentru data de 10 noiembrie 2021.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate