Connect with us
Advertisement

Actualitate

Strategie UE pentru ieșire din criză și redresare economică: Investiții masive și criterii pentru ridicarea restricțiilor

Publicat

Viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene ar trebui să fie folosit pentru a sprijini redresarea economică după pandemia cauzată de noul coronavirus, au anunţat miercuri preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, transmit Reuters şi dpa. Comisia Europeană recomandă, într-un draft care prezintă „strategia de exit” a Uniunii Europene, paşii care trebuie parcurşi pentru a depăşi criza economică ce va fi provocată de actuala pandemie de Covid-19.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat că liderii celor 27 de state membre vor avea pe 23 aprilie un summit în sistem de videoconferinţă consacrat ajustării bugetului pentru 2021-2027 al blocului comunitar.

La rândul său preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a spus că ”viitorul buget european trebuie să fie răspunsul european la criza coronavirusului”.

”Un buget european care cu toată forţa sa poate mobiliza banii necesari pentru o iniţiativă de investiţii masive, pentru a reporni cu adevărat procesul economic. Nu vorbim despre un miliard (euro), vorbim despre 1.000 de miliarde, privind la iniţiativa de investiţii care trebuie să fie făcută”, a subliniat şefa executivului comunitar.

Ea a adăugat că în prima parte a perioadei de programare financiară multianuală vor trebui injectate cât mai multe fonduri posibil.

Uniunea Europeană analizează modul de finanţare a redresării economice adânci care este de aşteptat să urmeze pandemiei de coronavirus.

Ursula von der Leyen a anunţat că executivul UE va organiza la 4 mai o conferinţă de presă online consacrată colectării de fonduri pentru dezvoltarea unui vaccin contra COVID-19. Pentru a susţine această iniţiativă globală sunt necesare fonduri”, a spus şefa Comisiei Europene.

Potrivit şefei Comisiei Europene, restricţiile impuse în Europa pentru a limita răspândirea noului coronavirus au fost necesare, dar au venit cu un ”preţ enorm”.

Executivul comunitar recomandă respectarea a trei condiţii pentru a ridica măsurile restrictive: îndeplinirea criteriilor epidemiologice, asigurarea capacităţii suficiente a sistemului de sănătate şi supravegherea sub forma testării pe scară largă.

Comisia propune următoarele măsuri principale, cu scopul diminuării efectelor răspândirii contagiunii:

– implementarea unui sistem robust de raportare a răspândirii virusului;
– crearea unui sistem de identificare a contacților prin aplicații digitale;
– extinderea și armonizarea metodologiei de testare;
– sporirea capacității și consolidarea sistemelor sanitare;
– sporirea rezervelor de echipament medical și de protecție a personalului medical;
– găsirea unui vaccin, dezvoltarea unei scheme de tratament

Alte recomandări propuse de către Comisia Europeană sunt:

– măsurile să fie introduse gradual;
– măsurile generale să fie înlocuite de măsuri specifice: – persoanele vulnerabile să fie protejate pentru o perioadă mai lungă de timp; – persoanele diagnosticate sau cele cu simptome ușoare să fie plasate în carantină; – alternativ,e sigure pentru măsurile restrictive actuale; – starea de urgență care conferă puteri excepționale guvernelor să fie înlocuită treptat cu intervenții punctuale ale autorităților;
– redeschiderea granițelor interne să se facă etapizat;
– reluarea activității economice să se facă treptat;
– adunările publice să fie permise progresiv;
– autoritățile să continue să comunice despre răspândirea Covid-19;
– măsurile implementate să fie permanent monitorizate

”Deşi revenirea la normalitate va fi foarte lungă, este de asemenea clar că măsurile de izolare extraordinare nu pot dura pe termen nedeterminat”, indică strategia de ieşire din perioada de izolare prezentată de Comisia Europeană.

Orientările Comisiei Europene, care nu vor fi obligatorii pentru ţările membre, ar fi trebuit să fie prezentate săptămâna trecută, dar unele state UE s-au temut că Bruxellesul ar fi putut trimite astfel un semnal că restricţiile pot fi deja relaxate.

Fiecare stat membru să decidă cum şi când va adopta măsurile respective. Unele ţări membre, printre care Austria, Spania, Danemarca şi Cehia, au început deja să ridice unele restricţii.

În acelaşi timp, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că măsurile actuale din ţara sa vor rămâne în vigoare până la 11 mai, iar cancelarul german Angela Merkel va discuta miercuri cu reprezentanţii landurilor despre paşii de urmat.

surse: agerpres.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement