Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Studiu pe 117 ani: Încălzirea globală la Alba Iulia și efectele asupra orașului. 1918, printre cei mai călduroși ani din istorie

Publicat

Concluzii spectaculoase legate de Alba Iulia rezultă dintr-un studiu european privind încălzirea globală, realizat în 33 de orașe din România. Temperatura din și în jurul orașului Alba Iulia, între 2000 și 2017, a fost cu 1,1 ° C mai mare decât media secolului al XX-lea.  Deși nu pare mult, o creștere a temperaturii medii cu doar 1,1 grade Celsius poate avea efecte majore asupra populației și mediului înconjurător în viitor.

Numărul de zile fierbinți (peste 25 ° C pe o perioadă de 24 ore) a variat de la 0,3 zile pe an în secolul XX, până la 2,1 pe an în anii din 2000. În același timp, numărul zilelor de îngheț (sub -1 ° C pe o perioadă de 24 ore) a variat de la 61,1 zile pe an în secolul XX până la 51,3 pe an începând cu anul 2000.

Toate aceste date apar în studiul ”Europe one degree warmer”, publicat zilele trecute de European Data Journalism Network, o platformă de jurnalism de investigație care unește 19 echipe europene.

”Folosind date de la Centrul European pentru Prognozele meteo pe termen mediu, am analizat 117 de ani de date meteorologice în și în jurul orașului Alba Iulia. Zona investigată include, de asemenea, împrejurimile orașului Alba Iulia, care ar putea include munți sau corpuri de apă” se arată în studiu.

Jurnaliștii au analizat peste 100 de milioane de date meteorologice și au demonstrat că Europa este mai caldă în secolul 21 decât în secolul 20. Regiunile subarctice, Andalusia și sudul României sunt cele mai afectate.

Schimbări de temperatură. 1918, printre cei mai călduroși ani din istorie

Din 1900, temperatura medie în și în jurul Alba Iuliei a crescut de la o medie de 8 ° C între 1900 și 1999 până la o medie de 9,1 ° C, între anii 2000 și 2017. Cei mai calzi ani în oraș au fost 2014, 2015, 2007, 1994 și… 1918.

Recordul pentru temperaturile cele mai ridicate din ultimii 18 ani este deținut de Kiruna, un oraș din Suedia, unde media a crescut cu 3,4 grade Celsius. Finlanda și Suedia dețin primele zece locuri în acest clasament. România are 8 orașe în primele 50 (din 558).

Efectele asupra municipiului și împrejurimilor

Studiul mai arată că la temperaturi ridicate, asfaltul expus la soare începe să se înmoaie. Acest lucru cauzează întârzieri și unele drumuri trebuie să fie închise traficului. Pe de altă parte, temperaturile mai calde pot reduce daunele produse de drum datorită înghețului la sol și deteriorarea echipamentelor rutiere prin dezafierea sarelor, în orașe ca Alba Iulia, cu climă relativ rece de iarnă. Efectele nete sunt, totuși, încă cunoscute.

Atunci când temperaturile cresc peste 30 ° C, șinele căilor ferate, expuse la soare, se pot mișca sau se îndoaie. Acest lucru poate provoca deraierea trenurilor, așa cum sa întâmplat de mai multe ori în Europa, și le obligă să meargă mai încet, provocând întârzieri majore.

Boala și bolile transmise prin țânțari

Boala encefalită și, mai recent, ehrlichioza s-au răspândit în ultimele decenii, probabil datorită temperaturilor mai mari. De altfel, în ultimul an, România a avut probleme mari din cauza bolii West Nile, provocată de țânțari.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax