Connect with us
Advertisement

Actualitate

Tăierile de arbori de pe terenurile agricole, eliminate ca infracțiuni din Codul Silvic. Proiect legislativ, la Senat

Publicat

lemne, defrisare, mamut Parlamentarii vor să schimbe unele infracțiuni din Codul silvic, care se referă la operațiunile de tăiere a vegetației de pe terenurile agricole, învecinate cu cele forestiere. Mai mulți deputați și senatori au inițiat un proiect legislativ prin care se face diferența clară între tăierea arborilor sau vegetației din afara fondului forestier, pentru ca proprietarii unor astfel de terenuri să își poată amenaja suprafețele fără să intre sub incidența legilor.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic este argumentată prin faptul că arborii de pe suprafețele agricole înseamnă cultură de pomi, arborete, exploatații de specii silvice cultivate pentru un anumit gen de lemn, iar lucrările acestora nu înseamnă acte de vandalism, ci sunt acțiuni necesare pentru întreținere.

„În multe situații, oamenii legii acționează cu rea credință și se prevalează de cuvântul <taie> și atunci când cel incriminat face lucrări tehnice de întreținere, tăieri de fructificare, de înlocuire, de păstrare în parametrii planificați ai diverselor specii silvo-pomicole dintr-o exploatație”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Astfel, modificarea textului din Codul silvic care se referă la aceste infracțiuni ține cont acum de toate plantațiile de arbori din afara fondului forestier.

Potrivit proiectului, „plantele silvo-pomicole, plantațiile pomicole, arborii, arboretele, culturile dendrologice, plantele de cultură silvice, inclusiv perdele ailvo-pomicole special înființate pe teren arabil pentru protecția culturilor agricole care nu fac parte din amenajamente silvice, constituie vegetație forestieră din afara fondului forestier național specifică exploatațiilor agricole”.

De asemenea, „administrarea, întreținerea, paza și valorificarea materialului lemnos rezultat din exploatațiile agricole sunt în responsabilitatea administratorului exploatației agricole, cu respectarea legislației în ceea ce privește circuitul economic – trasabilitatea”.

Propunerea legislativă este pusă în dezbatere publică, în procedură de urgență, la Senat și nu are încă avizele Guvernului și Consiliului Legislativ. Abia după ce va ajunge în comisiile de specialitate din Camera Deputaților și va fi votată în plenul acestei camere, va putea fi adoptată și va schimba legea.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. A.

    sâmbătă, 22.04.2017 at 14:11

    Incepe macelul . Multumim …psd.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement