Connect with us
Publicitate

Eveniment

Tarife ANCPI 2024: Cât costă o intabulare, o copie de carte funciară și ce servicii sunt gratuite. Noutăți în lege

Publicat

Tarife ANCPI 2024: Agenția Națională de Cadasru și Publicitate Imobiliară a introdus noi gratuități și facilități pentru serviciile prestate de instituțiile subordonate.

Noile prevederi ale Ordinului nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor au fost publicate în Monitorul Oficial.

Noile prevederi au intrat în vigoare miercuri, 24 iulie, când a fost publicat, în Monitorul Oficial al României, Ordinul nr. 1498/2024 pentru modificarea și completarea Ordinului directorului general al ANCPI nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de ANCPI și instituțiile subordonate.

Astfel, ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), acordă următoarele facilități:

  • prestarea fără tarif a anumitor servicii;
  • aplicarea unor tarife fixe în locul celor procentuale (60 lei, pentru intabularea dreptului de proprietate asupra imobilelor naționalizate);
  • comasarea unor tarife într-un tarif unic, indiferent de numărul operațiunilor solicitate (înainte se plătea pentru fiecare operațiune);
  • plafonarea bazei de calcul la care se aplică procentele de 0,15 sau 0,5 în vederea intabulării
  • dezmembrămintelor dreptului de proprietate;
  • introducerea unor reguli de calcul a tarifului solicitat pentru radierea aceleiași sarcini transcrise în urma alipirii mai multor imobile grevate de aceasta sau ca urmare a operațiunilor succesive de alipire urmate de dezlipire.

Totodată, au fost introduse noi servicii precum:

  • Avizare expertize tehnice judiciare în specialitatea topografie, cadastru și geodezie (unitatea de măsură este ”lucrarea”, iar serviciul este prestat cu scutire de tarif).
  • Copie de carte funciară (unitatea de măsură este ”cartea funciară”, iar tariful este de 25 lei).
  • Înscriere dispozitiv hotărâre judecătorească (serviciu aplicabil doar în cazul hotărârilor judecătorești care omologhează un raport de expertiză avizat de oficiul de cadastru și publicitate imobiliară, iar tariful este calculat prin raportare la fiecare operațiune rezultată din dispozitivul hotărârii judecătorești).

Vezi și: Date despre imobile și cadastru, direct pe telefon. ANCPI dezvoltă o aplicație eTerra pentru mobil, destinată publicului larg

De asemenea, actul normativ introduce noi scutiri de la plata tarifelor precum:

– serviciile de notare și radiere, în regim normal şi de urgenţă, solicitate de autorităţile şi instituţiile din administraţia publică centrală şi locală;

– serviciile de recepție și înființare a cărții funciare pentru imobilele din planul parcelar;

– recepția documentațiilor cadastrale de actualizare a informațiilor tehnice aferente imobilelor din planul parcelar și a planurilor întocmite pentru emiterea titlurilor de proprietate;

Laurențiu Blaga (centru)

Președintele ANCPI, Laurențiu Blaga, a spus că în ceea ce privește serviciile API, tariful nu se va percepe atunci când scopul este emiterea de autorizații sau certificate de urbanism pentru imobilele aflate în patrimoniul statului și al unităților administrativ-teritoriale sau, de exemplu, pentru activitatea primăriei de identificare a proprietarilor terenurilor care depozitează ilegal deșeuri.

Precizările președintelui ANCPI

”Prin modificările aduse Ordinului nr. 16 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de ANCPI și de instituțiile subordonate, am introdus noi gratuități și am extins lista inclusiv a celor de interogare dinamică pe baza unor componente API (application programming interface).

Astfel, au fost acordate facilități precum prestarea fără tarif a anumitor servicii sau aplicarea unor tarife fixe în locul celor procentuale.

În ceea ce privește aplicarea tarifului fix de 60 de lei pentru intabularea dreptului de proprietate asupra imobilelor naționalizate în perioada regimului comunist, aceasta vine în sprijinul măsurilor reparatorii luate de statul român prin actele normative adoptate de-a lungul timpului privind restituirea bunurilor imobile care au aparţinut minorităţilor naţionale și cultelor religioase.

De asemenea, unele tarife au fost comasate într-un tarif unic, indiferent de numărul operațiunilor solicitate și a fost plafonată baza de calcul la care se aplică procentele de 0,15 sau 0,5 pentru intabularea dezmembrămintelor dreptului de proprietate.

Am introdus reguli de calcul a tarifului pentru radierea aceleiași sarcini transcrise în urma alipirii mai multor imobile grevate de aceasta sau ca urmare a operațiunilor succesive de alipire urmate de dezlipire.

Servicii noi

Prin modificările Ordinului 16 privind tarifele au fost introduse noi servicii precum avizarea expertizelor tehnice judiciare în specialitatea topografie, cadastru și geodezie (unitatea de măsură este ”lucrarea”, iar serviciul este prestat cu scutire de tarif) și Copie de carte funciară (unitatea de măsură este ”cartea funciară”, iar tariful este de 25 lei).

Totodată, a fost introdus serviciul ”Înscriere dispozitiv hotărâre judecătorească”, serviciu aplicabil doar în cazul hotărârilor judecătorești care omologhează un raport de expertiză avizat de oficiul de cadastru și publicitate imobiliară. În acest caz, tariful este calculat prin raportare la fiecare operațiune rezultată din dispozitivul hotărârii judecătorești.

Noile scutiri de la plata tarifelor vizează servicii precum cele de notare și radiere, în regim normal şi de urgenţă, solicitate de autorităţile şi instituţiile din administraţia publică centrală şi locală sau cele de recepție și înființare a cărții funciare pentru imobilele din planul parcelar.

De scutiri beneficiază și recepția documentațiilor cadastrale de actualizare a informațiilor tehnice aferente imobilelor din planul parcelar și a planurilor întocmite pentru emiterea titlurilor de proprietate.

Pentru serviciile API nu se va percepe tarif atunci când scopul este emiterea de autorizații sau certificate de urbanism pentru imobilele aflate în patrimoniul statului și al unităților administrativ-teritoriale sau, de exemplu, pentru activitatea primăriei de identificare a proprietarilor terenurilor care depozitează ilegal deșeuri.”, a declarat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte-director general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate