Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

TOP scumpiri 2022. Inflația a trecut de 15%. Care sunt produsele și serviciile pentru care plătim mai mult

Publicat

Aproape toate alimentele de bază, dar și produsele și serviciile s-au scumpit în România, în ultimele luni. Cifrele publicate marți, 12 iulie, de Institutul Național de Statistică arată o creștere semnificativă a prețurilor în luna iunie, față de lunile mai, 2022, sau iunie 2021.

Inflația a ajuns la 15,1% în luna iunie, anunță Institutul Național de Statistică. Preţurile de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna mai 2022 au crescut cu 0,8%.

Cel mai mult s-au scumpit gazele naturale (89,5%), uleiul (49,7%) și cartofii (42,18%).

De asemenea, în zona de produse nealimentare, printre cele mai mari creșteri au fost înregistrate la combustibili. Combustibilii au avut un avans al preţurilor de 41,32% în iunie 2022 faţă de iunie 202, şi energia electrică – plus 17,05%, potrivit datelor publicate de INS.

În ceea ce privește alimentele cele mai vizibile schimbări sunt la uleiul comestibil, 49,71%, cartofii – 42,18% şi făina – 33,16%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian – 29,13%, apă, canal salubritate – 19,44% şi serviciile poştale – 15,94%.

De la lună la lună, în iunie cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la ulei – 7,33%, servicii de transport aerian – 6,24% şi combustibili – 3,22%.

În luna iunie au fost și produse alimentare care s-au ieftinit, cartofii cel mai mult, cu 10,32%, şi fructele proaspete, cu 2,5%. De asemenea, datele INS arată că tarifele la energie electrică au fost mai mici cu 1,19% iar la servicii de poştă şi telecomunicaţii cu 0,01%.

Top scumpiri produse alimentare

Cel mai mult s-a scumpit uleiul, urmat apoi de grăsimi, inclusiv slănina, cartofii, făina, produsele de morărit, mălaiul, pâinea și produsele de panificație.

Cele mai mici creșteri s-au înregistrat la fructele proaspete, la conservele de fructe, la țuică și rachiuri și la miere, arată datele INS.

Top scumpiri produse nealimentare

Gazele au înregistrat cea mai mare scumpire, aproape 90 de procente, urmate de combustibili, energie electrică, energie termică. Scumpiri s-au înregistrat și la cărți, țigări și încălțăminte.

Cele mai mici creșteri de prețuri s-au înregistrat la articole de galanterie, pasmanterie şi mercerie, articole de menaj, ceasuri și articole sportive, mai arată datele INS.

Top scumpiri servicii

Plătim mai mult și pentru servicii. Cel mai mult s-a scumpit transportul aerian, urmat de utilități, adică apă, canal și salubrizare. Serviciile poștale sunt mai scumpe cu aproape 16%, iar prețurile au crescut și la restaurante și cafenele.

Cele mai mici creșteri s-au înregistrat la CFR și la serviciile de telefonie.

Datele publicate de INS

Potrivit ISN preţurile de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna mai 2022 au crescut cu 0,8%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iunie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 10,0%.

Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1%.  Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2020 – iunie 2021) este 9,3%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna mai 2022 este 100,78%. Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 13,0%.  Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2020 – iunie 2021) determinată pe baza IAPC este 7,9%.

Prețurile măsurate sunt cele suportate efectiv de către consumatori, astfel încât acestea includ taxele de vânzare pe produse, cum ar fi taxa pe valoarea adăugată.

Observarea şi înregistrarea preţurilor se realizează în cele 42 oraşe reşedinţă de judeţ din care au fost selectate 68 de centre de cercetare, în funcţie de numărul de locuitori.

Unităţile în care se înregistrează preţurile/tarifele au fost selectate la nivel local, din centrele de cercetare, în funcţie de volumul desfacerilor de
mărfuri şi al prestărilor de servicii. Sunt incluse în nomenclator cca. 7000 unităţi, care trebuiesc menţinute cât mai mult timp posibil pentru a asigura continuitatea observării preţurilor. Prețurile colectate lunar sunt prețuri cu amănuntul, inclusiv și TVA.

 

 

Concepte de bază și definiții:

Indicii prețurilor de consum (IPC) acoperă cheltuielile monetare de bunuri și servicii pentru consumul final, pentru toate tipurile de gospodării rezidente, cu excepția gospodăriilor instituționale, în scopul de a oferi o imagine cât mai relevantă și precisă a inflației. IPC poate fi privit ca o metodă de măsurare, în linii mari, a
evoluției prețurilor unui model de cheltuieli fixe.

Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este un set de indici ai prețurilor de consum din UE, calculat în conformitate cu o abordare armonizată și un singur set de definiții. IAPC este conceput în principal pentru evaluarea stabilității prețurilor în zona euro și a convergenței evoluției prețurilor în UE, precum și pentru comparații ale inflației la nivel european. Începând cu ianuarie 2016, seriile IAPC sunt publicate cu anul de referinţă 2015 = 100.

Post de cheltuieli – grupă de cheltuieli efectuate de consumatori pentru satisfacerea unor nevoi concrete de consum de bunuri alimentare, nealimentare sau de servicii.

Pondere – coeficient de comensurare folosit la calculul unui indice sintetic (agregat) pentru o colectivitate de elemente necomensurabile nemijlocit, având drept funcţie stabilirea importanţei relative a fiecărui element în colectivitatea statistică cercetată.

Rata lunară a inflaţiei – modificarea preţurilor de consum într-o lună, faţă de luna precedentă.

Rata medie lunară a inflaţiei – media modificărilor lunare ale preţurilor. Se calculează ca o medie geometrică a indicilor lunari ai preţurilor de consum cu baza în lanţ din care se scade baza de comparaţie egală cu 100.

Rata medie anuală a inflaţiei – modificarea preţurilor de consum într-un an faţă de anul precedent.

Această rată se calculează ca un raport, exprimat procentual, între indicele mediu al preţurilor dintr-un an şi cel al anului precedent, din care se scade 100. La rândul lor, indicii medii ai preţurilor din cei doi ani se determină ca medii aritmetice simple ale indicilor lunari din fiecare an, calculaţi faţă de aceeaşi bază (octombrie 1990 =100).

Rata anuală a inflaţiei – modificarea preţurilor de consum într-o lună din anul curent, faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Această rată se calculează ca un raport, exprimat procentual, între indicele preţurilor dintr-o lună din anul curent şi indicele din luna corespunzatoare a anului precedent, calculaţi faţă de aceeaşi
bază, din care se scade 100.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax