Connect with us
Publicitate

AIUD

Tunelurile de dezinfecție montate în școlile din Alba și din țară, un risc pentru sănătate. Nu sunt recomandate de INSP și OMS


Publicat

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) atrage atenția că nu susține instalarea tunelurilor de dezinfecție pentru a limita extinderea cazurilor de COVID-19, spunând că, așa cum a transmis de altfel OMS, pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în niciun caz, că poate fi dăunătoare și că nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul.

Reamintim faptul că mai multe astfel de „porți de dezinfecție” au fost montate în urmă cu o săptămână la intrarea în școlile din municipiul Aiud. Alte zeci astfel de tuneluri au fost montate în școlile din țară, la recomandarea Ministerului Educației, în condițiile în care urmează examenele naționale, iar unitățile de învățământ sunt deschise din 2 iunie pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a care vor să participe la pregătire.

Vezi și FOTO: Elevii din Aiud, întâmpinați cu ”porți de dezinfecție”, la intrarea în școli. Pregătiri pentru activitățile ce încep marți

„Întrucât tot mai des s-a adus în atenția publicului utilizarea dispozitivelor denumite tuneluri de dezinfecție cu scopul limitării infecției cu COVID 19, precizăm că INSP nu susține această metodă. Conform ghidului elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății pulverizarea sau fumigarea nu sunt recomandate nici pentru spațiile inchise nici pentru cele exterioare. În spațiile închise, în cazul în care se aplică dezinfectanți trebuie realizată, în prealabil, curățarea manuală a suprafețelor cu apă și detergent”, a transmis Institutul Național de Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, utilizarea tunelurilor de dezinfecție care utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite științific.

„Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma”, mai spune INSP.

Specialiștii mai afirmă că străzile și trotuarele nu sunt considerate căi de infecție pentru COVID 19, iar dezinfectanții sunt inactivați de murdărie și deșeuri, astfel că nu este recomandată pulverizarea acestora pentru a elimina sau inactiva virusul.

De altfel, aceste recomandări se regăsesc și în ghidul elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Ce spune OMS despre tunelul de dezinfecție:

1. Risc pentru populație

a. Utilizarea dezinfectanților de uz extern este strict limitată pentru suprafețe. Generarea aerosolilor acestor substanțe conduce la iritații la nivelul căilor respiratorii, conjunctivelor și tegumentului, precum și la efecte sistemice. Nu este permisă ingestia sau utilizarea lor externă, raportul risc beneficiu fiind net în favoarea riscului. Nu există până în prezent niciun studiu disponibil care să ateste eficacitatea pentru populație a metodei de dezinfecție externă cu ajutorul tunelului de dezinfecție.

b. Substanțele utilizate pentru dezinfecție cu ajutorul tunelului sunt:

Soluția diluată de clor:

  • Este indicată strict pentru dezinfecția suprafețelor, în diferite concentrații de lucru
  • Este iritantă pentru tegument, putând cauza dermatita de contact și reacții alergice sistemice
  • Inhalarea aerosolilor soluțiilor pe bază de clor, inclusiv în concentrații reduse (1 la 100 ppm) poate afecta căile respiratorii superioare și inferioare , conducând în timp la afectări ireversibile de tipul inflamației cronice sau fibrozei
  • Simptomatologia respiratorie în cazul inhalării substanțelor pe baza de clor poate varia de la strănut, rinoree, tușe sau dispnee
  • Prin generarea aerosolilor sau contact direct, poate cauza iritatia conjunctivelor

Dezinfectantii de uz medical:

  • Sunt recomandați strict pentru dezinfecția suprafețelor, în diferite concentrații de lucru
  • Pot fi nocivi atât pentru gravide, copii, pacienți cu boli cronice, cât și pentru populația generală
  • Pot avea efect asupra tegumentului, conjunctivelor, tractului respirator, sistemului nervos sau altor organe

Alte substanțe de uz extern (detergenți, alcool) pot fi iritante atât pentru tegument, cât și pentru conjunctive sau căile respiratorii superioare și inferioare

2. Eficacitate redusă/absentă

a. Sunt active doar pe suprafețe compacte, non-poroase. Pe material moale (haine) nu sunt eficace, neputând penetra corespunzător.

b. Timpul de acțiune necesar pentru dezinfecția suprafețelor, în cazul utilizării acestor substanțe, este superior timpului de expunere în cadrul tunelului de dezinfecție

c. Utilizarea acestor substanțe în concentrația virucida recomandată de producător prezintă un risc superior de apariție a efectelor adverse respiratorii, conjunctivale sau tegumentare

3. Disponibilitatea unor metode dovedit eficace de prevenție a transmiterii COVID-19 și nu numai, fără efecte secundare și fără risc pentru sănătatea populației, exclud utilizarea acestor tunleuri de dezinfecție (igienă mâinilor, igienă respiratei, evitarea algomeratiei, aerisirea, etc)

4. Ca urmare, utilizarea atât pentru populația generală cât și pentru personalul medical a tunelurilor de dezinfecție, ce utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern , reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite științific.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

(P) Cum ar fi ca la iarnă să te poți bucura de jocul ludic al flăcărilor unui șemineu, direct la tine în apartament?

Publicat

Chiar dacă sezonul rece este încă departe, ar fi bine să ne preocupăm din timp de confortul, siguranța și fericirea familiilor noastre. De aceea, suntem convinși că te-ai gândit deja la cea mai bună soluție de încălzire a locuinței tale.

Indiferent dacă locuiești la casă sau într-un apartament la bloc, de data aceasta vei surprinde tu iarna, cu o soluție pe cât de simplă, pe atât de spectaculoasă: cumpărându-ți un șemineu!

Specialiștii sibieni de la Pefoc ne spun că nu este nevoie să locuiești la casă pentru a te putea bucura de căldura unui șemineu. Ultimele inovații în materie de soluții de încălzire alternative, îți oferă acum posibilitatea să te bucuri de atmosfera plină de feerie pe care un semineu lemne are potențialul să o creeze, mai ales în serile friguroase, când jocul focului te îmbie să petreci momente speciale alături de familie sau persoanele dragi și la gura unui semineu electric. Acesta nu doar că va reuși să reproducă fidel magia adusă de un șemineu clasic, dar va avea și un rol extrem de practic: acela de a aduce un aport semnificativ de căldură, mai ales în camera sau spațiul unde este montat, fără să fie nevoie de provocările periodice legate de întreținerea și curățarea, specifice unui focar cu lemne și cos de fum.

Iar dacă ești o persoană pasionată de tehnologie și mereu în pas cu ultimele tendințe în materie de inovație, design și funcționalitate, atunci cu siguranță vei aprecia noile modele de semineu electric 3D cu telecomandă și panou de control, pentru reglarea preferințelor. Acestea devin natural cea mai bună alternativă de încălzire, reușind să împrumute de la șemineele tradiționale pe lemne, căldura și sentimentul de intimitate, transformându-ți cu adevărat apartamentul, în “acasă”. Reușind să încorporeze tehnologia avansată de fabricare cu un consum redus de energie și un design exclusivist, acestea te vor ajuta sa te bucuri de eleganța, confortul și căldura tipice pentru un șemineu clasic, în confortul propriei locuințe, unde spațiul redus n-ar permite în mod normal, un astfel de răsfăț.

Pentru ca experiența să fie perfect autentică, iar efectul să fie și cât se poate de realist, șemineele electrice sunt prevăzute cu tehnologie de reglare a luminozității și vitezei de propagare a flăcărilor, simulate în funcție de preferințele fiecărui client. Pentru obținerea unei experiențe extrasenzoriale desăvârșite, trebuie să știți că unele modele, includ un sistem audio care reproduce inclusiv zgomotul lemnelor ce ard pe foc. Cele 125 de combinații și efecte ale flăcării, îți vor permite să selectezi în funcție de preferințe, modulul perfect pentru tine. Încă un aspect important, cu rol de siguranță și confort, îl constituie timer-ul, ce permite oprirea automată a focului exact la momentul dorit de tine. Toate opțiunile încorporate în aceste șeminee electrice, sunt proiectate pe un afișaj digital special, care se aprinde și dispare după 5 secunde. Șemineele electrice 3D dispun și de o telecomandă și un panou de control, ce permite reglajul complet, în funcție de opțiunile fiecăruia.

Așadar, îți recomandăm să te refugiezi în canapeaua ta confortabilă și să-ți imaginezi cum ar fi ca la toamnă, în propria ta sufragerie de la bloc, să te poți bucura de momente relaxante alături de persoana iubită sau familie, savurând o cană caldă de cafea, în timp ce fundalul este dominat de jocul ludic al flăcărilor ce par reale. Intră chiar acum pe site-ul profesioniștilor Pefoc.ro unde, vei putea studia gama completă de șeminee și modele diverse de sobe șemineu, clasice sau electrice, pe gaz sau cu bioethanol.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Șofer surprins cu mașina pe contrasens, pe Autostrada A1 Sibiu – Sebeș. Un alt conducător auto l-a obligat să se întoarcă

Publicat

Un șofer a fost surprins în timp ce circula cu autoturismul pe contrasens, pe Autostrada A1 Sibiu – Sebeș, la intrarea dinspre Cisnădie. Cel mai probabil acesta a greșit intrarea și s-a hotărât să se întoarcă, pe contrasens.

Incidentul a fost surprins de alt participant la trafic, care circula regulamentar, și care l-a blocat pe șoferul inconștient, forțându-l să întoarcă regulamentar.

„Domnul din auto din imagine era foarte deranjat că nu m-am ferit eu ca să-și poată continua deplasarea pe contrasens pe autostradă!”, a scris un cetățean, pe pagina de Facebook Info Trafic jud. Sibiu.

sursa: Facebook – Alex. P – Info Trafic jud. Sibiu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Braconieri din Orăștie, prinși în flagrant de Brigada Antibraconaj a AJVPS Alba, în colaborare cu poliția

Publicat

Membrii Brigăzii Antibraconaj din cadrul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Alba, împreună cu lucrătorii postului de poliție Galda de Jos au prins în flagrant o echipă de braconieri din județul Hunedoara, care acționau cu plase și pripoane în zona Beca-Totoi.

Este vorba despre doi bărbați din Orăștie, prinși joi spre vineri noaptea. Foloseau momeli vii pentru somn.

”Facem patrule zilnic împreună cu patrule de poliție și împreună cu jandarmii. Suntem dotați cu logistică de ultimă generație și avem un program zilnic de patrulare. Acțiunile vor continua și în perioada următoare” a declarat pentru Alba24, coordonatoul tehnic al AJVPS Alba, Bogdan Dragomir.

FOTO: AJVPS Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Înmatricularea de autovehicule, simplificată. Vela: va fi folosit un simplu document, de către dealeri și producători

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, vineri, că toţi dealerii de autoturisme, inclusiv producătorii, vor putea înmatricula direct autovehiculele noilor proprietari printr-un simplu document.

„Astăzi (vineri – n.r.), voi semna Ordinul ministrului Afacerilor Interne prin care înmatricularea vehiculelor să poată să fie făcută într-un mod mai eficient mai simplu, astfel încât cetăţenii să nu mai fie puşi în situaţia în care pierd timpul, stau la cozi în zone aglomerate, mai ales în acestă perioadă delicată din punct de vedere sanitar.

Prin acest ordin, toţi dealerii de autoturisme, de autovehicule din România, inclusiv producătorii, cei trei mari producători – Dacia, Renault şi Ford – vor avea posibilitatea să înmatriculeze direct autoturismele noilor proprietari printr-un simplu document, un mandat pe care cumpărătorul îl încheie cu vânzătorul”, a anunţat Marcel Vela, la sediul MAI.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate