Eveniment
Turist la Alba Iulia: Ce poți vedea gratis și ce poți vedea contra cost în Cetatea Alba Carolina. Principalele atracții

Turiștii care ajung în Alba Iulia și vor să viziteze Cetatea Alba Carolina au ocazia să pășească într-un spațiu unde istoria, cultura și arhitectura se întâlnesc. Cetatea bastionară de tip Vauban din Alba Iulia este una dintre cele mai bine conservate din Europa, reabilitarea ei a costat peste 60 de milioane de euro, majoritatea banilor provenind din finanțare europeană.
Totuși, dacă întrebi turiștii care ajung pentru prima dată în Alba Iulia ce știu despre oraș, majoritatea ar răspunde cu: Cetatea Alba Carolina, Marea Unire, Mihai Viteazul. Răspunsul ar putea fi unul mai amplu, deoarece există multe atracții gata să fie văzute.
Având în vedere că Cetatea Alba Carolina este un loc popular printre turiști, este important să știi ce obiective poți vizita și dacă va trebui să scoți mulți bani din buzunar.
Așadar, există obiective turistice contra cost, cât și gratis. Începem cu ceea ce poate fi văzut pe gratis, deoarece unele dintre acestea se pot vedea în timpul unei simple plimbări, indiferent de oră.
Reporterii Alba24 au luat-o „la pas” prin cetate pentru a încerca să reconstituie experiența unui turist și să descopere ce poate fi vizitat gratuit și ce atracții necesită bilet de intrare.
Ce oferă Cetatea Alba Carolina
Începem cu Poarta I a Cetății „Alba Carolina”, care asigură accesul din direcţia estică, dinspre ”Oraşul de Jos”. În partea superioară sunt plasate statuile lui Marte – zeul războiului şi Venus – zeiţa frumuseţii. Monumentul poartă un bogat decor sculptural, cu reprezentări în relief.
Lecția de istorie continuă, iar în cateva momente turiștii vor vedea Poarta a II-a a Cetății Alba Carolina. Aceasta dezvoltă patru stâlpi fără arce, dintre care stâlpii centrali, deosebiți ca formă arhitecturală şi stilistică, dezvoltă coloane cu atlanți ce susțin simboluri ale imperiului austriac.
Urmează Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, aflat pe partea stângă, turiștii nu au cum să îl rateze deoarece are înălțimea de 20 de metri.
După ce au admirat Obeliscul, pășind pe podul de lemn, turiștii descoperă Poarta a III-a, care, potrivit Ghidului Turistic al Județului Alba, e singura poartă prin care se face intrarea propriu-zisă în fort, fiind cel mai important ansamblu sculptural al întregii Cetăți.
După Poarta a III-a, în stânga se observă niște scări și o poartă închisă. Deși pare accesul către Traseul Celor Trei Fortificații, intrarea oficială se află în altă parte.
Revenim la acest traseu ulterior, deoarece nu se încadrează la obiective gratuite, fiind percepută o taxă de intrare, la fel și Centrul Etnografic al Județului Alba care se află la doar câțiva pași, pe aceeași parte.
După aproximativ 3-4 minute de mers, tot pe partea stângă, cei care vizitează Cetatea Alba Carolina vor descoperi Via Principalis. Acesta era drumul care lega porțile principale, de sud și de nord, ale Castrului Roman din anticul Apulum.
Turiștii nu-l vor rata și nici nu vor pleca fără informații în plus de acolo, deoarece există un panou de informare, cu un cod QR, care odată scanat, îți va arăta mai multe detalii despre ceea ce tocmai ai văzut.
Privind înainte se va putea vedea zona de terase din Cetatea Alba Carolina și tarabele cu suveniruri. După plimbare, vizite, lecții de istorie și poate o cafea sau un suc la una dintre terasele din preajma statuii lui Mihai Viteazul, o pauză de relaxare poate fi binevenită, iar toaleta vă va oferi o surpriză plăcută.
Toaleta din Cetatea Alba Carolina: Ce ușurare să vezi că istoria continuă și aici
Intrarea costă un leu, însă vei rămâne surprins că până și de aici pleci cu informații în plus despre Alba Iulia. Astfel, puteți observa vestigii medievale. Mai exact, depozitul de făină din secolul al XVII-lea, traseul păstrat parțial în forma literei L.
Continuând traseul turistic, după statuia lui Mihai Viteazul și tarabele cu suveniruri, pe aceeași parte se poate observa frumusețea arhitecturală a Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Mihail”.
Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”
Ridicată în urmă cu peste 800 de ani, catedrala arhiepiscopală romano-catolică este cea mai veche catedrală din Transilvania care încă funcționează, cât și cea mai veche clădire din județul Alba. Turnul măsoară, cu tot cu cruce, 56,7 metri.
De asemenea, catedrala este, în acelaşi timp, un adevărat panteon al Transilvaniei. În nava laterală sudică se află mormântul lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și guvernator al Ungariei. În toate lăcașurile de cult catolice din întreaga lume, clopotele bat zilnic la ora 12.00, ca semn de recunoștință, în amintirea celui al cărui sarcofag se află în această catedrală.
În nava opusă sunt monumentele funerare ale primului principe al Transilvaniei, Ioan Sigismund și ale mamei sale, Isabella, regină a Ungariei.
Program de vizitare: zilnic între orele 9:00-19:00, exceptând perioada slujbelor religioase.
Înainte de intrarea propriu-zisă în catedrală există o plăcuță galbenă cu un cod QR, prin intermediul căruia poți afla povestea locului.
Din magazinul de obiecte liturgice puteți cere pliantul de audio ghid, cât și bilete pentru vizitarea turnului. Biletele costă 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii.
Ruinele Bisericii de secol X
În fața Catedralei Romano-Catolice se pot observa ruinele celei mai vechi biserici din Transilvania, de influență bizantină, ridicată în jurul anului 950 și una dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate în România în ultimii ani.
De asemenea, este disponibilă o plăcuță cu un cod QR, care oferă acces la informații suplimentare.
În partea dreaptă a ruinelor se poate admira Poarta a IV-a. Aceasta se află între cele două catedrale, cea romano-catolică și cea ortodoxă cu care se continuă turul Cetății.
În continuarea Porții a IV-a, nu pe drumul spre Catedrala Încoronării, ci pe podul de lemn, se află Porțile a V-a și a VI-a, cu care se și încheie Traseul Porților.
Totuși, în cadrul lucrărilor de restaurare extinse ale Cetății, a fost descoperită și Poarta a VII-a, după o perioadă de aproape 300 de ani în care nu a fost folosită. Aceasta se află pe latura de nord a Cetății Alba Carolina, pe a treia linie de apărare a fortificației.
Catedrala Încoronării
A fost construită între anii 1921-1922 și este legată de două momente importante din istoria românilor. Primul amintește de fosta ctitorie mitropolitană ridicată în 1597 de Mihai Viteazul, iar al doilea este încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria, la 15 octombrie 1922, ca suverani ai României Mari.
Astfel, ceremonia de încoronare a avut loc sub un baldachin amplasat în fața clopotniței catedralei, la 15 octombrie 1922.
Programul de vizitare este, în timpul săptămânii, în intervalul 6:30-21:00, iar în zilele de duminică și de sărbători de la 7:30-21:00. De asemenea, intrarea este gratuită.
Biblioteca Batthyaneum
În cadrul acestei biblioteci se regăsește inclusiv celebrul Codex Aureus, un manuscris medieval în limba latină, scris cu litere de aur, cu vechimea de peste 1.000 de ani, care conţine două dintre cele patru evanghelii ale Noului Testament.
Totuși, Biblioteca Batthyaneum poate fi vizitată doar în grupuri organizate și cu aprobare scrisă a Directorului general al Bibliotecii Naționale a României.
Ce poți vizita contra cost în Cetatea Alba Carolina
Ne întoarcem la obiectivele turistice pentru care se plătește un bilet de acces, în funcție de categoria de vârstă sau alte condiții.
Palatul Principilor
În spatele statuii lui Mihai Viteazul, turiștii vor putea vedea Muzeul Palatului Principilor Transilvaniei. Acesta este deschis zilnic, între orele 09:00 și 19:00.
Palatul Principilor a fost ridicat în secolul al XV-lea și este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania. Totodată, îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc.
Pentru o experiență cât mai relevantă în cadrul palatului, vizitele vor beneficia de ghidaj de specialitate, acestea fiind programate din jumătate în jumătate de oră, începând cu ora 09:00.
Preț bilet individual:
- Adulți: 20 lei
- Elevi/Studenți: 5 lei
- Seniori: 15 lei
Preț bilet grup, minim 20 de persoane:
- Adulți: 15 lei
- Elevi/Studenți: 4 lei
- Seniori: 10 lei
Muzeul Național al Unirii
În apropierea statuii lui Mihai Viteazul se află Muzeul Național al Unirii, care include și Sala Unirii. Este unul dintre cele mai vestite muzee din România, ca patrimoniu și prestigiu științific, dar și una din marile opere ale arhitecturii romanice, construită între 1851-1853, potrivit Ghidului Turistic al județului Alba.
Program: Marți-Duminică: 10:00-17:00
Preț intrare:
- Adulți: 20 de lei
- Studenți/Pensionari: 10 lei
- Elevi: 5 lei
- Preșcolari, veterani de război, persoane cu dizabilități: GRATUIT
Sala Unirii
În acest loc a fost semnat Actul Unirii tuturor românilor, pe 1 decembrie 1918. Monumentul a fost construit în perioada 1898-1900, iar rolul inițial al acestuia era acela de Cazino Militar.
Printre altele, în Sala Unirii puteți vedea Cartea de Aur a Serbărilor Unirii, cât și Cuvântarea lui Vasile Goldiș. Intrarea este liberă.
Totuși, pentru a vedea expoziția permanentă dedicată Unirii de la 1 Decembrie 1918 și Expozițiile temporare găzduite în spațiile Expoziționale ale Sălii Unirii, turiștii trebuie să plătească un bilet.
Preț bilet:
- Adulți: 15 lei
- Studenți, pensionari: 7 lei
- Elevi: 3 lei
- Preșcolari, veterani de război, persoane cu dizabilități: GRATUIT
Muzeul Principia
Lânga Sala Unirii se află Muzeul Principia unde este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. De asemenea, la intrare se găsește o plăcuță cu un cod QR, cu ajutorul căruia veți afla povestea locului.
Program: Marți-Duminică: 10:00-17:00
Preț bilet:
- Adulți: 15 lei
- Seniori: 10 lei
- Elevi/Studenți: 5 lei
Centrul Etnografic
Vizitatorii vor putea vedea toate colecțiile, materialele de promovare, conservare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din județul Alba.
Colecțiile sunt administrate și, după caz, realizate de cele două instituții de cultură subordonate Consiliului Județean Alba: Centru de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, potrivit turism.apulum.ro.
În ceea ce privește programul, acesta este unul temporar, care ar putea suferi modificări:
Luni-Vineri: 09:00-15:00
Preț bilet:
- Bilet acces general: 5 lei
- Preșcolari, elevi, studenți, veterani de război, persoane cu dizabilități: GRATUIT
Traseul celor trei Fortificații
Ce puteți vedea?
- Poarta de Sud a Castrului Roman
- Baterie de tunuri
- Bastionul Sașilor
- Sala Armelor
- Sala Vestigiilor Romane
- Sala Cavalerilor Templieri
- Temnița
- Celula lui Horea (Poarta a III-a)
- Bastionul Eugeniu de Savoia
- Expoziție Cazarmament
- Locuințele Romane
Program:
Luni-Duminică: 10:00-17:00 (deschis doar în sezonul turistic)
Preț bilet:
- Copii până la 5 ani: GRATUIT
- Copii (cu vârsta până la 14 ani): 5 lei
- Adulți: 20 lei
Museikon
La doar câțiva pași de Catedrala Încoronării și de Muzeul Unirii, muzeul de artă religioasă Museikon, se numără printre cele mai valoroase și ample muzee de acest tip din România. În cadrul vizitei, veți putea observa colecții de artă veche românească, în special icoane din secolele XVIII-XIX.
Program:
Marți – Duminică: 10:00 -17:00.
Preț bilet:
- Adulți: 10 lei
- Studenți/Pensionari: 5 lei
- Elevi: 2.5 lei
- Preșcolari, veterani de război, persoane cu dizabilități: GRATUIT
De asemenea, este disponibil și un tarif integrat, care permite accesul la mai multe obiective, toate cu un singur bilet, la un preț total mai avantajos decât dacă ai plăti separat pentru fiecare.
Tarif integrat Muzeu – Museikon – Sala Unirii
- Adulți – 35 lei
- Studenți, pensionari – 17 lei
- Elevi – 8 lei
- Preșcolari, veterani de război, persoane cu dizabilități – gratuit
Tarif integrat Muzeu – Museikon – Sala Unirii – Centrul Etnografic
- Elevi – 8 lei
- Studenți, pensionari – 17 lei
- Adulți – 40 lei
- Preșcolari, veterani de război, persoane cu dizabilități – gratuit
Așadar, turiștii au de unde alege, indiferent dacă sunt pasionați de istorie, cultură, arhitectură sau pur și simplu vor o plimbare și o cafea într-un loc plin de istorie. Cetatea Alba Carolina oferă o experiență completă, de la monumente emblematice și muzee, până la zone liniștite unde pare că timpul e de neclintit.
Este un loc care merită descoperit pas cu pas, fără grabă, cu ochii deschiși și mintea pregătită pentru o lecție nouă de istorie din cele mai neașteptate locuri.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News