Eveniment
UAB a publicat LISTELE cu studenţii care primesc cazare în cămine în acest an universitar. Tariful este de 200 de lei pe lună
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a publicat rezultatele repartizărilor în căminele studenţeşti pentru anul universitar 2015-2016. Tariful este de 200 de lei pe lună, iar 795 de tineri au prins un loc în aceste spaţii de cazare. Redistribuirea locurilor rămase în cămine se face în 5 octombrie. Ceilalţi sunt nevoiţi să suporte cheltuieli pentru chirii în oraş.
Vezi AICI rezultatele repartizărilor în cămine pentru anul universitar 2015-2016 (795 locuri ocupate).
Preluarea locurilor în cămine se face în perioada 28-30 septembrie (pentru căminele 1,2 şi 4), respectiv 26-27 septembrie, pentru Căminul 3).
Lista_repartizarilor_cazare_UAB_Drept si Stiinte Sociale
Lista_repartizarilor_cazare_UAB_Istorie_Filologie
Lista_repartizarilor_cazare_UAB_Stiinte_Economice
Lista_repartizarilor_cazare_UAB_Stiinte_Exacte
Lista_repartizarilor_cazare_UAB_Teologie
Lista_repartizarilor_cazare_UAB_Erasmus
Lista_repartizarilor_cazare_UAB_studenti internationali
Lista_repartizarilor_cazare_UAB_studenti Republica Moldova
Lista_repartizarilor_cazare_UAB_copii_ai_personalului_didactic
Potrivit UAB, “criteriul principal al repartizării locurilor de cazare al studenţilor este cel al performanţei în activitatea academică studenţească, (definit de media anului anterior), cumulat cu distanţa faţă de locul de domiciliu (minim 20 km)”. Redistribuirea locurilor rămase în cămine se face în 5 octombrie.
Studenţii care au primit aprobare pentru a fi cazaţi se vor prezenta la cămin, cu următoarele acte:
– Cartea de identitate în original şi copie nelegalizatã;
– timbru fiscal în valoare de 5 lei sau chitanţã în valoare de 5 lei de la Direcţia Localã de Taxe şi Impozite, pentru efectuarea mutaţiei în Cartea de identitate;
-suma de 200 lei ce reprezintã tariful de cazare pe luna octombrie 2015;
-adeverinţã medicalã eliberatã de la Dispensarul studenţesc al Universitãţii (pentru Cãminul studenţesc nr. 3 adeverinţele medicale se elibereazã în perioada 28.09.2015-30.09.2015).
PERIOADA DE CAZARE:
26-27 septembrie: efectuarea cazărilor în Căminul studenţesc nr. 3
28-30 septembrie: efectuarea cazărilor pentru căminele studenţeşti 1, 2 şi 4.
Studenţii care nu se prezintă la cazare în această perioadã pierd dreptul la cazare.
Norocoșii care au prins un loc în cămin vor plăti anul acesta suma de 200 de lei, mai mult cu 50 de lei față de anul trecut. Potrivit reprezentanților universității, taxa de cămin a fost majorată pentru a putea fi acoperite toate costurile. Studenții beneficiază de toate condițiile: căldură, cablu TV, internet gratuit, frigider în cameră și baie proprie.
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are trei cămine proprii şi un cămin închiriat. UAB un are însă campus universitar, pentru că spaţiile de cazare pentru studenţi se află în zone diferite. Căminul Studenţesc 1, cel mai vechi, este de fapt un bloc de garsoniere transformat în spaţii de cazare pentru studenţi. Camerele sunt de tip garsonieră cu baie, bucătărie şi balcon, frigider, televizor şi acces la Internet. Nu este amenajată sală de lectură sau spălătorie proprie.
Căminul Studenţesc 2 este cel mai nou, este în apropierea primului cămin şi a noii săli de sport. Camerele sunt cu trei locuri şi baie proprie, frigider, televizor şi acces gratuit la internet. Aici sunt săli de lectură, cu calculatoare, oficii pentru pregătirea mesei, cu aragazuri şi electrocasnice, dar şi spălătorie cu maşini automate.
Căminul Studenţesc 3 este în Cartierul Cetatee. Anterior cămin de nefamilişti, UAB l-a cumpărat şi şi l-a modernizat. Camerele au baie proprie, televizor, frigider şi acces la internet, iar pe fiecare palier există oficii pentru pregătirea mesei dotate cu electrocasnice. De asemenea, studenţii care locuiesc în acest cămin au acces la o sală de lectură multifuncţională cu calculatoare, dar şi la o spălătorie cu maşini automate.
Universitatea din Alba Iulia are şi un cămin închiriat, situat tot în Cartierul Cetate. Aici, camerele sunt cu trei sau patru locuri, însă băile sunt pe coridor, dar există sală de lectură şi oficii pentru pregătirea mesei.
Cei care nu se încadrează în criteriile impuse pentru obținerea unui loc în cămin sau studenții care vor să locuiască singuri în cameră, vor fi nevoiți să își caute un loc în chirie, dar trebuie să țină cont de faptul că, odată cu începerea anului universitar, prețul chiriilor crește cu până la 25%.
Potrivit agenților imobiliari, tarifele sunt în creștere până în luna noiembrie.
Studenții care sunt interesați de închirierea unui apartament cu 2 camere găsesc prețuri cuprinse între 150-200 de euro, asta în condițiile în care la 150 de euro sau sub acest preț se pot găsi apartamente mai vechi, mobilate modest sau deloc. Cele mai căutate sunt garsonierele sau apartamente în imobile noi, în zone centrale, iar preţurile ajung şi la 550 de euro (trei camere şi garaj). Dacă mai calculăm și utilitățile care trebuiesc plătite, viața de stundent poate fi una foarte scumpă.
De exemplu, dacă într-un apartament cu 2 camere, la prețul de 700 de lei, locuiesc doi tineri și împart cheltuielile pentru chirie, fiecare plătete 350 de lei. Se adaugă facturile de curent, în jur de 30 de lei pe lună, gazul care iarna sare de 100 de lei de persoană, regia – în jur de 50 de lei fiecare, plus alte „mărunțișuri”, adică internet și cablu în jur de 25 de lei fiecare. Astfel, doar pentru locul în care să stea, tinerii studenți sau părinții acestora vor avea de plătit peste 600 de lei în fiecare lună, asta în cazul în care credeați că viața în cămin e scumpă.
Nici garsonierele nu se găsesc în momentul de față la un preț foarte convenabil. Pornind de la 110 de euro, acestea pot ajunge și la 190 de euro, dacă sunt încadrate la categoria „lux”.
Acestea sunt doar cheltuielile minime, pe lâgă cele menționate, trebuie avut în vedere mâncarea, taxa la facultate, dacă este cazul și alte costuri cu materiale pentru cursuri.
Citeşte şi Viaţă SCUMPĂ de student. Cât te costă să locuiești în Alba Iulia, dacă eşti la facultate. Variantele de cazare
Citeşte şi Chiriile cresc cu 25% în Alba Iulia, odată cu venirea studenților. Prețurile încep să scadă din luna noiembrie
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News