Connect with us
Publicitate

CUGIR

Un bărbat din Alba a obținut daune în instanță, în urma unui accident rutier, provocat de o turmă de oi. Cum s-a întâmplat

Publicat

Un bărbat din Alba a câștigat în instanță daune materiale în valoare de 20.000 de lei, după ce a fost implicat într-un accident provocat de o turmă de oi. 

Accidentul s-a petrecut la sfârșitul lunii august a anului 2017, la începutul anului 2018, proprietarul mașinii avariate l-a acționat în instanță pe cel care deținea turma de oi și o sentință a Judecătoriei Alba Iulia a venit în luna noiembrie a anului 2019. 

Cum s-a petrecut accidentul. Potrivit motivării instanței,în dimineața zilei de 27 august 2017, în timp ce reclamantul ( T.N. n.r) conducea autoturismul marca VW, pe DN 7, pe direcția Cugir – Sebeș, a intrat în coliziune cu o turmă de oi care traversa DN 7 dinspre pășunea comunei Șibot spre Balomiru de Câmp.

Reclamantul a anunțat organele de poliție care au constatat că pârâtul (B.C. n.r) este proprietarul oilor și l-au sancționat contravențional cu avertisment.. reținându-se că pârâtul B. C. a traversat DN 7, dinspre pășunea comunei Șibot spre Balomiru de Câmp cu o turmă de oi fără a acorda prioritate de trecere autovehiculului sus menționat care se deplasa pe direcția Cugir – Sebeș se arată în documentul citat. 

În urma accidentului proprietarul turmei de oi nu a contestat procesul verbal. În schimb, conducătorul auto a mers în instanță, unde a cerut daune materiale de 20.000 de lei, deoarece mașina pe care o conducea a fost avariată în urma impactului cu turma de oi, iar banii au reprezentat suma necesară pentru reparația autovehiculului. 

De asemenea și proprietarul turmei a cerut daune de 13.000 lei reprezentând valoarea oilor și berbecilor omorâți și a susținut că s-a asigurat la traversarea DN 7 și că accidentul s-a produs ca urmare a vitezei cu care reclamantul conducea autovehiculul.

În motivarea proprietarului turmei se arată că: ”scopul traversării DN 7 cu turma de oi pârâtul s-a asigurat, însă coliziunea dintre turmă și autovehicul s-a produs ca urmare a vitezei cu care reclamantul conducea autoturismul. În viziunea pârâtului, reclamantul este vinovat de decesul animalelor și se impune obligarea acestuia la plata sumei de 13.000 lei reprezentând valoarea oilor și berbecilor omorâți” se arată în motivarea instanței.

Ce a hotărât instanța de fond, Judecătoria Alba Iulia

”Culpa în producerea accidentului aparține pârâtului care nu s-a asigurat corespunzător la traversarea drumului național cu turma de oi și a provocat impactul autoturismului cu turma, încălcându-și astfel obligația impusă de prevederile art. 163 alin. 3 din HG 1391/2006 în care se arată că „Deplasarea pe drumurile publice a unei turme se face cu respectarea urmatoarelor reguli:

    a) turma trebuie sa aibă în fata și în spate câte un conducător ;

    b) pe timpul nopții sau în orice situații când vizibilitatea este redusă, conducătorul care se află în fața turmei trebuie să aibă un dispozitiv cu lumină de culoare alba, iar cel din spate un dispozitiv cu lumină de culoare roșie;

    c) conducătorii turmei trebuie să ia măsurile necesare ca, pe timpul deplasării pe drum, animalele să nu împiedice circulația celorlalți participanți la trafic;

    d) animalele trebuie conduse la pas, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea părții carosabile, astfel încât să nu ocupe mai mult de jumătate din lățimea sensului de mers;

    e) la intersecții, precum și atunci când traversează drumul, conducătorii turmei trebuie să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează;

    f) în deplasarea pe drumurile pe care le este permis accesul, conducătorii turmei sunt obligați sa nu lase animalele nesupravegheate” este stipulat în motivarea magistraților de la Judecătoria Alba Iulia. 

Decizia 

”Pârâtul este proprietarul animalelor și avea și paza acestora, deci lui îi revenea obligația de a respecta dispozițiile legale privind traversarea drumurilor naționale de către turmele de animale. Această obligație a fost îndeplinită în mod defectuos și urmarea a fost producerea accidentului cu avarierea autovehiculului condus de reclamant.

Paguba suferită de pârât nu este imputabilă în nici un fel reclamantului, ci tot pârâtul care este ținut să suporte urmarea propriilor sale fapte, iar în ceea ce privește relația cu reclamantul se dorește recunoașterea unui drept la despăgubire pe temeiul propriei culpe, ceea ce nu poate fi admis, motiv pentru care cererea reconvențională va fi respinsă ca nefondată.

Instanța constată că cererea reclamantului este întemeiată, o va admite și va dispune obligarea pârâtului la plata către reclamant a sumei de 20.000 lei, cu titlu de daune materiale” au hotărât magistrații Judecătoriei Alba Iulia. 

Decizia dată de instanța de fond Judecătoria Alba Iulia, în data de 25 noiembrie, nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax