Eveniment
UPDATE: Adrian Năstase a încercat să se sinucidă cu un pistol, după ce a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la doi ani de închisoare cu executare
Adrian Năstase s-a împuşcat în zona gâtului, miercuri seara. A fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul Floreasca din Bucureşti, în stare de conştienţă. Anterior acestui moment, la domiciliul lui Adrian Năstase s-au prezentat doi poliţişti de la Serviciul Urmăriri, care i-ar fi prezentat mandatul de executare a pedepsei de doi ani închisoare, potrivit sentinţei definitive în Dosarul „Trofeul Calităţii”. Adrian Năstase urma să-şi execute pedeapsa la Penitenciarul Rahova.
Adrian Năstase a ajuns la spital prezentând o plagă în zona gâtului, aproape de vena jugulară, au precizat surse medicale, citate de Mediafax. A fost internat la Terapie Intensivă, în noaptea de miercuri spre joi şi se afla în stare stabilă. Era conştient, comunica, însă cu dificultate şi prezenta patru plăgi în zona mijlocie a gâtului.
UPDATE: Medicii s-au declarat circumspecţi, joi dimineaţa, înainte de a intra în operaţie, dată fiind starea de sănătate a lui Adrian Năstase, care este diabetic, hipertensiv şi cardiac. Intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea ţesuturilor afectate de pe traiectoria glonţului, în zona gâtului a început în jurul orei 10.00 şi a durat aproximativ o oră şi jumătate. Operaţia a cuprins intervenţii de chirurgie vasculară şi plastică şi reparatorie. Surse medicale au precizat că glonţul a păstruns în partea stângă, zona muşchiului sternocleidomastoidian (gât). După ce a trecut pe lângă cartilagiul tiroidian, a ricoşat sub claviculă şi a ieşit muşchiul deltoid (umărul) din partea dreaptă.
Medicul Ioan Lascăr, specialist în chirurgie plastică, a declarat că operaţia a fost finalizată cu succes, în jurul orei 11.30. Nu au fost leziuni vitale, nu au fost afectate formaţiuni anatomice de importanţă vitală. Adrian Năstase ar avea nevoie de până la 14 zile de recuperare postoperatorie. Medicul Şerban Brădişteanu a declarat, joi, că pacientul se afla sub tratament şi consiliere psihiatrică la Spitalul Floreasca şi prezenta risc de infarct.
Avocaţii lui Adrian Năstase intenţionează să depună cerere pentru amânarea executării pedepsei pentru trei luni.
Fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul „Trofeul calităţii”. În acest caz, liderul social-democrat a fost acuzat de strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004 prin organizarea unui simpozion, numit „Trofeul calităţii în construcţii”.
La Spitalul Floreasca, în jurul orei 24.00, a ajuns şi premierul Victor Ponta, care a declarat că nu poate comenta decizia justiţiei, însă a dorit să vadă în ce stare se afla Adrian Năstase. “Am vrut să văd cum se simte un om aflat la necaz. Nu puteam să stau acasă fără să ştiu ce face şi cum se simte. Situaţia este sub control. Medicii sunt pregătiţi”, a spus Victor Ponta. De asemenea, mai mulţi colegi de partid s-au deplasat la spital, pentru a se interesa de starea fostului premier, printre care Ecaterina Andronescu, Marian Vanghelie, Dan Şova, europarlamentarul Corina Creţu.
Din primele informaţii privind incidentul de miercuri seara, după ce poliţiştii au intrat în casa lui Adrian Năstase să-i comunice oficial sentinţa, acesta ar fi mers în bibliotecă, motivând că intenţiona să ia câteva cărţi. Pentru că întârzia să apară, poliţiştii au intrat în bibliotecă şi au observat în mâna sa un “obiect suspect”. Acesta s-ar fi dovedit a fi un pistol de 9 mm, pe care oamenii legii ar fi încercat să-l îndepărteze, însă s-ar fi descărcat, iar glonţul a intrat în zona gâtului, fără să rămână în corp.
Unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat că a vorbit cu Adrian Năstase la o jumătate de oră după pronunţarea sentinţei şi că acesta era “calm, responsabil”. “I-am comunicat că organele de ordine îi vor aduce la cunoştinţă mandatul şi că poate să se prezinte şi singur. Era absolut responsabil şi calm la ora la care am vorbit”, a menţionat Cazacu.
Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut public un comunicat:
„Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit o cauză, având ca obiect incidentul petrecut în seara zilei de 20.06.2012, cu ocazia executării mandatului privind executarea pedepsei privative de libertate a închisorii aplicată numitului NĂSTASE ADRIAN. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat de organele de poliţie, iar din primele date comunicate a rezultat că, ar fi existat o tentativă de suicid a numitului NĂSTASE ADRIAN. La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă condusă de procurorului şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea cercetărilor”.
În noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 3.00, procurorii au finalizat cercetarea la faţa locului, respectiv domiciliul familiei Năstase din Bucureşti. Aceştia au găsit glonţul provenit dintr-un revolver calibrul 9 mm şi au ridicat şi alte obiecte relevante pentru anchetă.
Procurorul general Codruţa Kovesi a declarat, joi dimineaţa, că se verifică respectarea procedurilor de către poliţiştii care s-au deplasat la domiciliul lui Adrian Năstase, miercuri seara. „Din punct de vedere al legislaţiei, mandatul de executare se pune de îndată în aplicare. Nu e un termen de 3 zile, 5 zile, 10 zile în care acest mandat trebuia să fie pus în aplicare. În momentul în care este primit de către Poliţia Română, potrivit legii, el se pune în aplicare de îndată. Din această perspectivă, cei care s-au deplasat să pună în aplicare mandatul au procedat corect. Am văzut că se vehiculează în spaţiul public un termen de 24 de ore. Legea nu reglementează un astfel de termen, dimpotrivă, legea spune se pune în aplicare de îndată. În toate situaţiile în care s-au emis astfel de mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, mandatele au fost puse în executare de îndată. Nu s-au pus în executare de îndată numai în situaţiile în care persoana respectivă era dispărută, nu se afla la domiciliu”, a spus Kovesi.
De la domiciliul lui Adrian Năstase au fost ridicate 20 de arme.
Ministrul Ioan Rus a precizat pentru presa centrală că şi-a dat seama, după o convorbire telefonică cu Adrian Năstase, pe care a avut-o miercuri seara, în jurul orei 21.30, că acesta intenţiona să se sinucidă. Acesta ar fi fost motivul pentru care la domiciliul său au fost trimişi doar poliţişti în civil, pentru a diminua şocul psihic, iar în apropiere aştepta o ambulanţă. Ministrul Rus l-a sunat pe Năstase pentru a stabilit modalitatea în care urma să fie dus în arest.
Pe blogul său, jurnalistul Radu Tudor dezvăluie şi ce i-ar fi răspuns Adrian Năstase, ministrului Ioan Rus, la telefon: „Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Eu nu voi părăsi domiciliul meu. E în puterea mea să decid asta”.
Decizia completului de cinci judecători în dosarul „Trofeul Calităţii”
Completul de cinci judecători ai ÎCCJ a admis recursurile formulate de Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi în Dosarul „Trofeul Calităţii”. A casat, în parte, sentinţa anterioară de condamnare la închisoare cu executare şi, în rejudecare, a schimbat încadrarea juridică a faptei, îndepărtând forma continuată a infracţiunii. Pentru noua acuzaţie, judecătorii au hotărât irevocabil pedeapsa de doi ani închisoare cu executare pentru Adrian Năstase.
Adrian Năstase a fost acuzat de procurorii DNA că a folosit simpozionul „Trofeul calităţii în construcţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru strângerea de fonduri în campania electorală din 2004. De asemenea, potrivit acestora, taxele de participare de peste 1,6 milioane de euro ar fi ajuns la patru companii controlate de apropiaţi ai familiei Năstase şi ulterior pentru servicii în campania electorală a reprezentantului PSD.
Simpozionul a fost organizat de inspectorul general al ISC, Irina Jianu, care a a fost condamnată la şase de închisoare cu executare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi.
Alte decizii definitive în dosar au fost 5 ani de închisoare cu executare pentru Diana Gasparovici (fost inspector general de stat adjunct la ISC), 5 ani de închisoare cu executare pentru Marina Ioana Popovici şi câte şase ani de închisoare pentru soţul acesteia – Bogdan Popovici şi pentru directorul general „Eurografica” SRL, Mihail Cristian Vasile.
Textul minutei deciziei penale în dosar (sursa realitatea.net, luju.ro):
„Admite recursurile declarate de inculpaţii Năstase Adrian, Jianu Irina Paula, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana şi Vasile Mihail Cristian împotriva sentinţei nr.176 din 30 ianuarie 2012, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală în dosarul nr.514/1/2009.
Casează, în parte, sentinţa penală atacată, numai în ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptei reţinute în sarcina inculpatului Năstase Adrian şi cu privire la individualizarea judiciară a pedepselor aplicate inculpaţilor Jianu Irina Paula, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana si Vasile Mihail Cristian şi, în rejudecare:
I. În baza art.334 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică a faptei reţinută în sarcina inculpatului Năstase Adrian din infracţiunea prevăzută de art.13 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal, în infracţiunea prevăzută de art.13 din Legea nr.78/2000 şi menţine pedeapsa principală de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a, b şi c Cod penal pe o durată de 2 ani, după executarea pedepsei principale.
II. Înlătura sporul de 1 (un) an închisoare aplicat inculpatei Jianu Irina Paula, urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a, b şi c Cod penal pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei.
III. Reduce pedeapsa aplicată inculpatei Gasparovici Diana pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată prevăzută de art. 26 raportat la art.248 cu referire la art.2481 Cod penal, combinat cu art.17 lit.d din Legea nr.78/2000 şi cu aplicarea art.41 al. 2 Cod penal, de la 6 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 lit.a, b şi c Cod penal, la 5 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a, b şi c Cod penal pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei.
IV. Înlătura sporul de 1 (un) an închisoare aplicat inculpatului Popovici Bogdan, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a şi b Cod penal, pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei.
V. Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 7 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 lit.a şi b Cod penal aplicată inculpatei Popovici Marina Ioana, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor, cu înlăturarea sporului de 1 (un) an închisoare.
Reduce pedeapsa stabilită inculpatei Popovici Marina Ioana pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prevăzută de art.26 raportat la art.248 cu referire la art.2481 Cod penal, combinat cu art.17 lit.d din Legea nr.78/2000 şi cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal, de la 6 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 lit.a şi b Cod penal, la 5 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a şi b Cod penal, pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei.
Reduce pedeapsa stabilită inculpatei Popovici Marina Ioana, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani prevăzută de art.23 al.1 lit.b şi c din Legea nr.656/2002 raportat la art.17 lit.e din Legea nr.78/2000 şi cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal, de la 6 ani închisoare la 4 ani închisoare.
Reduce pedeapsa stabilită aceleiaşi inculpate pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnatură privată prevăzută de art.290 Cod penal raportat la art.17 lit.c din Legea nr.78/2000 şi cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal, de la 2 ani închisoare la 1 închisoare.
În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b şi art.35 Cod penal contopeşte pedepsele sus menţionate, urmând ca inculpata să execute pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a şi b Cod penal, pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei.
VI. Înlătură sporul de 1 (un) an închisoare aplicat inculpatului Vasile Mihail Cristian, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a şi b Cod penal, pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei.
Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale recurate.
Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva aceleiaşi hotărâri.
Onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii intimaţi inculpaţi Năstase Adrian, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian şi recurenta inculpată Gasparovici Diana, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în suma de câte 100 lei, se suportă din fondul Ministerului Justiţiei.
Definitivă.
Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi, 20 iunie 2012.”
„Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit o cauză, având ca obiect incidentul petrecut în seara zilei de 20.06.2012, cu ocazia executării mandatului privind executarea pedepsei privative de libertate a închisorii aplicată numitului NĂSTASE ADRIAN. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat de organele de poliţie, iar din primele date comunicate a rezultat că, ar fi existat o tentativă de suicid a numitului NĂSTASE ADRIAN. La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă condusă de procurorului şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea cercetărilor”, informează un comunicat al Parchetului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
andone
joi, 21.06.2012 at 07:52
Daca suntem intro tara democratica, CONDAMNATUL ADRIAN NASTASE , trebuie sa faca inchisoare ca un muitor de rand, nu sa se impuste simbolic sa scape de parnaie.Dar actualul GUVERN USL va schimba legile in favoarea inculpatului Adrian Nastase
ion cel prost
vineri, 22.06.2012 at 15:24
aqndone ,esti un prost,te-as ruga sa incerci tu sa iti inscenezi tu o astfel de sinucidere la 2 mm de carotida sa vedem daca reusesti,esti un basist cu miza mica.Explica-mi si mie de ce a trebuit sa dureze 8 ani cu 1000 martori acest proces,a fost cumva Nastase un dictator nazist care a omorat 6 milioane de evrei de exemplu?si acestia au aflat verdictul dupa 2 ani maxim si au avut in total 500 de martori,dupa un razboi de 5 ani si moartea a 30 de milioane de oameni.Nu mai punem la socoteala ca Nastase a facut cea mai buna guvernare post decembrista,intre altele 150 de km de autostrada in anul 2004,iar dupa el in 8 ani cam tot atat s-au finalizat.
ion cel prost
vineri, 22.06.2012 at 15:30
Intr-adevar nu suntem intr-0 tara democratica,dar iti amintesc niste nume-Maniu,Balcescu,Iorga,Eminescu,Cuza,Caragiale,Antonescu-te intreb ,au fost ei buni romani?Stii cumva cum au sfarsit ei?cam tot asa ca Nastase!,crezi ca ei au avut respect din partea prostimii romane,nu ,doar injuraturi,calomnii si cate un glont eventual,sau puscarie sau exil greu.Iti plang de mila,nu gandesti mai departe de inchizitorii stalinisti ai anilor 50 la fel ca si seful tau Basina chelul chior.