Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Alexandru Rafila: Nu impunem utilizarea unor măști scumpe. Arafat: Când nu este nevoie să purtăm masca

Publicat

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat miercuri că Guvernul nu a luat în calcul sancționarea persoanelor care poartă mască textilă în loc de masca sanitară. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât că măștile textile nu sunt bune, hotărârea fiind miercuri aprobată de Guvern. Potrivit hotărârii, măștile medicale și cele FFP2 sunt obligatorii.

”Nu ne-am gândit la ce-ar putea păți (cei care vor continua să utilizeze măști textile – n.red.). O astfel de recomandare e o chestiune de bun-simț. O să ne gândim și la sancțiuni dacă e nevoie”, a spus Rafila într-o conferință de presă la guvern.

Ministrul Sănătății a mai spus că nu există nici un fel de impunere a utilizării unor măști scumpe, referind-se la măștile FFP2.

A oferit propriul exemplu: ”Masca pe care o port eu e masca medicală cu trei straturi. Nu se impune nici un fel de mască. E doar vorba de trecerea de la măștile textile, cu o protecție foarte mică, către uniformizarea utilizării a măștii medicinale. Nu e vorba de o restricție, e vorba de o mai bună protecție”.

Șeful DSU: Când nu trebuie să purtăm masca

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că masca medicinală sau masca de tip FFP2 devine obligatorie în România, atât în interior, cât și în exterior. Există însă câteva excepții.

„Avem până 1 la mie, rămânem pe măsurile care sunt la acest moment. Dar acest moment o să depășim de 1 la mie în câteva zile. Astfel, aplicarea măștii o să fie obligatorie când se publică ordinul Ministerului Sănătății. Ordinul e sau / sau: mască chirugicală sau mască FFP2 în spații închise sau deschise.

Normal că sunt unele excepții, de exemplu cele sportive și altele. Problema ei (n.r.: Omicron) e că e extrem de contagioasă. Contactul necesar e foarte scurt, mult mai scurt ca la Delta. Asta înseamnă că e suficient să porți o discuție și să ajungi și tu infectat.

Pe stradă se va purta, cu excepția când ai activități  individuale: când ai oameni lângă tine, trebuie să ai mască. Când ești singur și/sau faci sport nu porți mască. Riscul e mare să te infectezi.

În hotărâre a apărut un punct pentru infrastructura critică: ei pot emite o decizie în care pot să impună și testare și mască. Asta înseamnă: săli din ședințe, oameni unde discută sau centala nucleară.

Dincolo la 3 la mie restarantele trebuie să reducă numărul de clienți”, a spus Raed Arafat.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax