Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Cazul distrugerilor de pe șantierul arheologic din Alba Iulia: Polițiștii au oferit foarte puține detalii legate de subiect

Publicat

Cazul distrugerilor de pe cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia. Conducerea IPJ Alba a făcut miercuri, 24 iulie, o serie de declarații referitoare la subiect. Aceștia au oferit foarte puține detalii legate de caz. 

La sfârștitul declarațiilor comisarul șef, Darius Bic a precizat de ce ar exista ezitări în comunicare pe acest subiect.

Este vorba despre distrugerile sesizate de reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, pe șanterul arheologic de la fosta tipografie ALTIP.

Comisarul șef al IPJ Alba, Darius Bic a spus că există un dosar penal deschis însă a precizat că detaliile pe care le poate oferi sunt limitate.

Un dosar penal deschis la IPJ Alba

”Există un dosar penal pe rol, detaliile pe care le putem da sunt limitate și trebuie discutate cu procurorul de supraveghere, poate domunul Mureșan (n.r. Cristian Mureșan șeful serviciului de investigații criminale) poate să completeze”, a declarat Darius Bic.

Cristian Mureșan a declarat că dosarul este în lucru și că ”așteptăm expertize și toate piesele la dosar”.

CITEȘTE ȘI: Distrugeri pe cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia, unde se construiește un hotel Mercure. Instituțiile, tăcere deplină

Acesta a spus că după pensionarea polițistului (Marius Ciută) care avea în supraveghere dosarele ce priveau distrugerile de obiective istorice, locul său a fost luat de un ”ofițer jurist”.

De asemenea reprezentanții IPJ Alba, nu știau dacă lucrările continuă pe șantierul pe care se ridică hotelul, sau dacă au fost sistate. Asta în condițiile în care reprezentații muzeului au susținut că lucrările trebuiau oprite.

Arheologii și reprezentanții muzeului au mai spus că încă nu au primit nici un răspuns de la IPJ Alba și nici nu au fost chemați pentru a fi audiați.

Când a fost deschis dosarul penal. Ce spun arheologii muzeului și ce spun reprezentații IPJ Alba

Reprezentanții muzeului au precizat pentru alba24.ro că sesizarea a fost făcută în prima parte a lunii iunie, mai exact în data de 11 iunie 2024.

Cristian Mureșan a precizat că a fost deschis un dosar penal ”la sesizarea celor de la muzeu, în urmă cu câteva luni”.

De asemenea acesta a mai spus că cercetările sunt  in rem (adică se cercetează fapta nu o persoană) însă nu au putut oferi mai multe informații.

Darius Bic a spus că ”ezitarea noastră de aici vine pentru că odată ce facem activități sub supravegherea procurorului trebuie să avem și acrodul lor pentru a mediatiza anumite aspecte”.

Acesta a mai declarat că după ce vor discuta cu procurorul de caz, vor putea face ”o comunicare mai detaliată”.

Distrugerile de la ALTIP

Ziduri și porțiuni de ziduri din casa romană de sec. III, care trebuiau, fie conservate subteran, fie restaurate și puse în valoare, nu mai există in situ, transmite pe contul ei de Facebook, arheologa Anca Timofan, șefa echipei care a realizat săpăturile.

Potrivit acesteia, este vorba despre ”un zid întreg al casei romane și porțiuni de ziduri dispărute, spectaculoasa absidă a băii romane, de asemenea, vestigii aflate în zonele imediat învecinate implantării piloților hotelului”.

Vezi detalii aici – FOTO VIDEO: Vestigii antice rare, descoperite la Alba Iulia. Cui i-ar fi aparținut casa romană îngropată sub tipografia Altip

Arheologii au sesizat toate instituțiile din domeniu, care însă nu au avut deocamdată nici o reacție.

Vezi aici video cu descoperirile:


Anca Timofan precizează că au fost sesizate următoarele instituții: Ministerul Culturii, Direcția Patrimoniu Cultural, Comisia Națională de Arheologie, Direcția Județeană pentru Cultură Alba, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, Inspectoratul Județean în Construcții Alba, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI).

”Mâine se împlinesc 30 de zile lucrătoare de la înaintarea sesizării, iar singurul răspuns a venit de la Inspectoratul în construcții, acesta preluând punctul de vedere al DJC către CZMI” a transmis aceasta.

Directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, a confirmat pentru Alba24 că instituția a depus plângeri spre toate instituțiile, la care nu a primit nici un răspuns.

El a adăugat că zidurile au dispărut într-un interval de 3 zile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate