Connect with us
Publicitate

Administrație

VIDEO: Ce se întâmplă cu deșeurile aruncate selectiv, după ce ajung la centrul de la Galda de Jos. De ce multe nu pot fi reciclate

Publicat

Dintr-un munte format din deșeuri aruncate de locuitorii din Alba, doar o mică parte ajung să fie reciclate, iar motivul este unul singur și simplu: gunoiul nu este aruncat selectiv. 

Pe de o parte sunt de vină sunt cetățenii care nu aruncă selectiv gunoiul, în zona blocurilor (hârtie, plastic, metal și sticlă) și a caselor (sacii galbeni) iar pe de altă parte autoritățile care nu au un program de informare a populației eficient, în ceea ce privește colectarea selectivă. 

Mai exact, în pubelele de gunoi pentru materiale reciclabile ajung resturi de gunoi menajer, sau materiale care nu pot fi reciclate: pături, haine, bucăți de lemn, sau alte produse care sunt refuzate de firmele de reciclare.

Am fost la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos pentru a răspunde la o serie de întrebări: ce se întâmpla cu deșeurile pe care le aruncăm la gunoi pentru a fi reciclate și câte dintre ele pot fi sortate.


Zoltan Palhegyi, directorul RER VEST (firma care operează la Galda de Jos) a explicat pentru alba24.ro de ce în județul Alba și în special în Alba Iulia, nivelul de reciclare este unul scăzut.

Procesul de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor

În linii mari, procesul prin care deșeurile pot fi reciclate este unul simplu: locuitorii de la blocuri aruncă gunoiul în pubelele amplasate în cartiere și cei din zonele de case în sacul galben.

Deșeurile sunt ridicate de mașinile de gunoi, iar apoi ajung la centrul de la Galda de Jos.

Aici sunt descărcate din mașini într-un depozit, iar apoi ajung pe benzile de sortare, unde muncitorii au sarcina de a le selecta pe fiecare în parte, pentru ca mai apoi să fie făcute baloți și trimise către firmele de reciclare.

Însă, mare parte din ele nu mai pot fi selectate deoarece sunt contaminate.

De ce nu mai pot fi reciclate deșeurile

Spre exemplu, cele mai ușor de contaminat sunt materialele din hărtie sau carton care sunt aruncate la un loc cu lichide sau ambalaje de la produse lactate. Un sac plin de hărtie sau carton poate contaminat dacă pe materiale a curs un rest de lapte dintr-o sticlă, sau dintr-un borcan de plastic de iaurt.

Din aceste motive toate recipientele trebuie clătite.

O altă problemă este cea a sticlelor de plastic care sunt aruncate cu lichide în ele. O simplă sticlă de Cola aruncată pe jumătate plină într-un sac cu materiale de hărtie poate contamina tot deșeul reciclabil.

Gunoaie aruncate unde nu trebuie

De asemenea o altă mare problemă este gunoiul menajer care se aruncă în pubelele de colectare selectivă. Sticla de sticlă care nu este aruncată la containerul special este periculoasă atât pentru muncitorii care sortează gunoiul deoarece se pot tăia, dar și pentru banda de sortare și pentru utilajele care toacă materialele reciclabile.

Reporterii alba24.ro au filmat cum dintr-o cantitate de deșeuri aruncate în punctele de colectare separată, doar o mică parte a putut fi selectată pentru reciclare.

Pe bandă, prin fața camerei de luat vederi, au trecut haine, încălțăminte, deșeuri din construcție, bucăți de lemn, sticlă spartă, piese auto, și o mare cantitate de hârtie și carton care nu mai poate fi reciclată deoarece a fost compromisă, fie prin udare fie prin murdărie.

Campanii de informare, disciplină și amenzi

Cum pot fi educați locuitorii să arunce deșeurile selectiv? Directorul RER VEST a spus că prin campanii de informare, disciplinare dar și prin amenzi.

Autoritățile, spre exemplu Poliția Locală poate amenda o asociație de localtari unde se identifică faptul că locuitorii nu aruncă gunoiul selectiv.

Momentan la Alba Iulia, colectare selectivă este slabă.

”Suntem foarte departe. În momentul de față ar trebui să se colecteze separat pe baza analizelor noastre de compoziție, am făcut analize de compoziție pentru a ne fixa un procent, ținta de reciclabil care se regăsește în gunoiul menajer din Alba ar trebui să fim undeva la 12 la sută.

Momentan suntem la 2 la sută ce ajunge la reciclare. La colectare separată ar trebui să fim la 18 la sută, suntem la 6 la sută”, a declarat Zoltan Palhegyi, directorul general al operatorului de la centrul de la Galda de Jos.

Asta înseamnă că reciclarea și colectarea selectivă în Alba Iulia este la un nivel foarte scăzut și fiecare are o parte de vină, fie pe parte de informare a locuitorilor, fie că cetățenii nu aruncă gunoiul în mod selectiv.

Un video reportaj de Cristian Panu și Raul Baciu.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pampers

    marți, 18.07.2023 at 19:26

    RER firma pedelizda pusa doar pe profit. In Italia afacerile cu gunoiul sunt apanajul Mafiei. Rerul vrea ca catatenii sa livreze deseurile astfel incat firma mafiota rer ia sacul galben de la cetatean si il vinde direct firmei de reciclare. Pai mai mafiotilor omul mai are in casa si alte lucruri de aruncat nu numai plastic, aluminiu si hartie, ce face cu ele? Nu mai vorbesc de materialele de constructii, ati scos containerele verzi. Daca il intreb pe un sef de la rer nu este capabil sa spuna clar unde se arunca un obiect. La sacul galben veniti la 2 saptamani, cand veniti…, trebuie sa stam in casa cu un munte de saci galbeni? Bataie de joc in ultimul hal.

  2. dolfi

    marți, 18.07.2023 at 20:14

    la varul meu la bloc (pe str. Henri Coanda Nr. 10B vin si-si arunca toate gunoaiele din gradina si din poduri cei de la case. Degeaba le spun cei de la blocuri ca nu e voie! Mereu e plin de crengi, frunze, iarba tunsa cu masina de tuns, obiecte vechi, plastice murdare.. Pe deasupra mai vin si cei de la diverse „firme” din zona aia care-si arunca SACI cu recipiente de la meniul zilei, cartoane, navete intregi cu sticle de alcool (astia o duc bine dar se zgarcesc sa-si faca abonamente la salubritate). Tot spera oamenii de acolo ca li se monteaza si lor acele pubele cu cartela… si spera degeaba

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate